23.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

RPK : Dokumen Buktikan Azmin Korup !

AIDCNews -29/05/12 -Dokumen-dokumen membuktikan Azmin Ali adalah seorang korupâ€, kata Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang melampirkan bukti-bukti dokumen menunjukkan Timbalan Presiden PKR itu seorang yang korup ketika masih berkhidmat dalam kerajaan pada tahun 1995.

Ketika itu, Azmin dikenali sebagai ‘budak bermata biru’ yang menjadi Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia.

“Bulan lepas, seorang pegawai SPRM yang telah bersara telah bertemu dengan saya di London untuk menyerahkan fail tebal yang mengandungi beratus-ratus dokumen,” kata RPK dalam pendedahan terbaru di lamannya bertajuk  MACC ‘Deep Throat’ comes out of the closet

Dokumen itu mengandungi kesalahan-kesalahan rasuah Azmin yang telah diklasifikasikan sebagai “tiada tindakan lanjut†di bawah arahan Anwar.

Anwar didakwa mengarahkan kroninya, Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya supaya menghentikan siasatan tersebut.

Salah satu dokumen itu menunjukkan Azmin menerima elaun bulanan iaitu sebanyak RM15, 000 daripada Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent Tan.

Dokumen lain pula menunjukkan Azmin memiliki saham, rumah dan kereta yang bernilai kira-kira RM1.5 juta dan hampir RM10 juta dalam bentuk wang tunai. Cek tersebut dikatakan telah mengalir melalui Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin.

Shamsidar ketika itu dikatakan ‘gundik’ kepada Anwar.

Aset yang dimiliki oleh Azmin tidak sepadan dengan pendapatan yang hanya RM2,400 setiap bulan dan jika digabungkan dengan pendapatan isterinya, juga masih tidak sepadan iaitu kira-kira RM4,500 sebulan.

Aset tersebut termasuklah BMW 325i, kereta proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli, Proton Perdana 2.0 SE, 1000 lot saham di Hicom dan rumah seluas 8500 kaki persegi di No 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati bernilai RM210, 000.

Siasatan juga menunjukkan Azmin memiliki sebuah lagi banglo dua tingkat di Setapak yang berharga RM284, 118 dengan deposit sebanyak RM14, 181 dan ansuran bulanan sebanyak RM3,376.75.

Pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) turut mempersoalkan arahan untuk menghentikan penyiasatan walaupun mempunyai bukti pemilikan yang jelas untuk mengaitkan Azmin dengan kesalahan tersebut.

Salinan dokumen adalah seperti berikut :

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Najib Beri Respon Sinis Selepas Didakwa Jadi Menteri Dalam Kabinet Anwar

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respons secara sinis terhadap dakwaan sebuah...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

#PRNSabah: Warisan kalah tetapi Shafie mungkin angkat sumpah sebagai KM esok

Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mungkin akan mengangkat sumpah sekali lagi esok berikutan kegagalan mana-mana parti menjadi dominan dalam Pilihan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan