RPK : Dokumen Buktikan Azmin Korup !

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Wan Saiful ‘KOYAK’, hadkan komen pembaca di Facebook

Selepas Wan Saiful Wan Jan cuba ‘troll‘ Datuk Seri...

Saham Serba Dinamik jatuh pagi ini setelah melonjak tinggi semalam

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd jatuh pada perdagangan...

AIDCNews -29/05/12 -Dokumen-dokumen membuktikan Azmin Ali adalah seorang korupâ€, kata Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang melampirkan bukti-bukti dokumen menunjukkan Timbalan Presiden PKR itu seorang yang korup ketika masih berkhidmat dalam kerajaan pada tahun 1995.

Ketika itu, Azmin dikenali sebagai ‘budak bermata biru’ yang menjadi Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia.

“Bulan lepas, seorang pegawai SPRM yang telah bersara telah bertemu dengan saya di London untuk menyerahkan fail tebal yang mengandungi beratus-ratus dokumen,” kata RPK dalam pendedahan terbaru di lamannya bertajuk  MACC ‘Deep Throat’ comes out of the closet

Dokumen itu mengandungi kesalahan-kesalahan rasuah Azmin yang telah diklasifikasikan sebagai “tiada tindakan lanjut†di bawah arahan Anwar.

Anwar didakwa mengarahkan kroninya, Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya supaya menghentikan siasatan tersebut.

Salah satu dokumen itu menunjukkan Azmin menerima elaun bulanan iaitu sebanyak RM15, 000 daripada Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent Tan.

Dokumen lain pula menunjukkan Azmin memiliki saham, rumah dan kereta yang bernilai kira-kira RM1.5 juta dan hampir RM10 juta dalam bentuk wang tunai. Cek tersebut dikatakan telah mengalir melalui Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin.

Shamsidar ketika itu dikatakan ‘gundik’ kepada Anwar.

Aset yang dimiliki oleh Azmin tidak sepadan dengan pendapatan yang hanya RM2,400 setiap bulan dan jika digabungkan dengan pendapatan isterinya, juga masih tidak sepadan iaitu kira-kira RM4,500 sebulan.

Aset tersebut termasuklah BMW 325i, kereta proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli, Proton Perdana 2.0 SE, 1000 lot saham di Hicom dan rumah seluas 8500 kaki persegi di No 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati bernilai RM210, 000.

Siasatan juga menunjukkan Azmin memiliki sebuah lagi banglo dua tingkat di Setapak yang berharga RM284, 118 dengan deposit sebanyak RM14, 181 dan ansuran bulanan sebanyak RM3,376.75.

Pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) turut mempersoalkan arahan untuk menghentikan penyiasatan walaupun mempunyai bukti pemilikan yang jelas untuk mengaitkan Azmin dengan kesalahan tersebut.

Salinan dokumen adalah seperti berikut :

BACA juga:

Leave a Reply