30 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Rumah panjang Chales Egat hangus : 130 penduduk hilang tempat tinggal

Seramai 130 penduduk yang tinggal di Rumah Panjang Charles Egat, Telok Telalo, Pulau Kerto, di sini tinggal sehelai sepinggang selepas kediaman mereka musnah terbakar hari ini.

Penolong Pengarah Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Farhan Sufyan Borhan berkata, kebakaran berlaku kira-kira pukul 2.15 petang itu telah memusnahkan keseluruhan rumah panjang 14 pintu berkenaan.

Menurutnya, dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sibu, dibantu sebuah jentera dari BBP Sungai Merah dikejarkan ke tempat kejadian sebaik sahaja menerima panggilan mengenai kebakaran itu pada pukul 2.24 petang.

“Tiba di lokasi kejadian yang terletak 35 kilometer dari balai pada pukul 3.05 petang, bomba dapati sederet rumah panjang 14 pintu yang dibina daripada kayu telah musnah keseluruhannya.

“Api berjaya dikawal sepenuhnya pada pukul 3.49 petang dan tiada sebarang kecederaan dilaporkan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tambah Farhan Sufyan, tragedi itu menyebabkan 130 penghuni hilang tempat tinggal manakala jumlah kerugian dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan