28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Runtuhan Batu Halang Usaha Keluarkan Mayat Pencari Emas

BAU (Sarawak) — Usaha mengeluarkan mayat lelaki berusia 37 tahun yang meninggal dunia ketika mencari emas di sini semalam terhalang apabila ketulan batu besar runtuh di sepanjang laluan yang digunakan pasukan penyelamat.

Ketua Polis Bau DSP Mohd Sabri Zainol memberitahu Bernama polis dan anggota penyelamat yang menyertai pasukan itu terpaksa menangguhkan operasi tengah hari Khamis apabila bertan-tan batu jatuh ketika mereka hampir sampai ke kedudukan mayat Lee Sze Chun, yang ditindih ketulan batu di dalam terowong yang digali di Gunung Tubai, kira-kira enam kilometer dari sini.

“Demi keselamatan para penyelamat, saya minta operasi dihentikan pada pukul 4 petang. Saya tidak nampak ada cara lain untuk meneruskannya,” kata beliau sambil menjelaskan bahawa satu mesyuarat akan diadakan di sini esok untuk merangka langkah seterusnya.

Beliau berkata keputusan itu dipersetujui anggota keluarga mangsa yang menyaksikan operasi berkenaan sejak pukul 9 pagi.

Beberapa peralatan menyelamat juga tertimbus apabila bahagian bumbung terowong sedalam lebih 30 meter itu runtuh, katanya.

Sebahagian ahli keluarga Lee Sze Chun, 37, tidak dapat menahan kesedihan hari ini apabila mayat Lee gagal dikeluarkan oleh sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat serta penduduk kampung dari di dalam terowong sedalam kira-kira 12 meter ketika sedang melombong emas secara haram pada pagi dua hari lalu di kaki Gunung Tabai, Bau

Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat hari ini berusaha mengeluarkan mayat Lee Sze Chun, 37

Sebahagian ahli keluarga Lee Sze Chun

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan