29.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 3, 2020

RUU Enakmen Lembaga Perumahan & Hartanah Johor dipinda

khaled-nordin-sultan-johor

Terdapat beberapa pindaan dibuat terhadap Rang Undang-Undang (RUU) Enakmen Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ), khususnya membabitkan peruntukan yang menyentuh peranan Raja yang akan dibentang esok.

Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pindaan dilakukan selepas pihak berkuasa negeri mengambil kira tohmahan dan reaksi pelbagai pihak selain mahu memelihara sistem Raja Perlembagaan yang diamalkan selama ini.

Khaled menegaskan ada fasal yang akan dipinda dengan menyatakan secara khusus peranan Raja adalah atas nasihat Menteri Besar, terutama dari segi pelantikan.

“Paling penting, lain-lain fasal semuanya akan ditiadakan.

“Hanya itu sahaja yang akan ada disentuh pada Raja dan lain-lain fasal semua diganti dengan Pihak Berkuasa Negeri.

“Langkah ini adalah untuk menunjukkan kerajaan negeri berniat ikhlas dan tidak memberi kuasa eksekutif kepada Raja selain tidak menggugat prinsip Raja Berperlembagaan,” katanya ketika berucap pada sesi penggulungan Sidang Dewan Negeri ke-13, di Nusajaya, Johor Bahru, petang Ahad.

Khaled tampil dengan ucapan berkenaan selepas RUU Enakmen LPHJ dikritik hebat pelbagai pihak kerana dilihat mengheret Sultan Johor terbabit dalam soal pentadbiran negeri, sekaligus melanggar prinsip Raja Berperlembagaan yang diamalkan di negara ini.


Khaled bagaimanapun berkata RUU baharu itu tidak melanggar konsep Raja Berperlembagaan kerana akan dibacakan bersama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor yang menyatakan Sultan akan bertindak atas nasihat menteri besar selain menegaskan beliau selaku menteri besar tetap memegang kuasa eksekutif.

Beliau juga amat hairan RUU yang akan dibentangkan esok itu mendapat kritikan kononnya raja akan diberi kuasa mutlak dengan raja akan mengurus perjalanan lembaga atau mempunyai kuasa eksekutif sedangkan semua peruntukan dalam rang tersebut adalah sama dengan RUU penubuhan Johor Corporation (JCorp) sebelum ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, cadangan pembentangan enakmen baharu bagi penubuhan LPHJ itu mestilah membawa kebaikan, manfaat dan melindungi kepentingan semua terutama rakyat.

Najib berkata enakmen itu juga mestilah selari dengan prinsip Perlembagaan Persekutuan yang mengangkat sistem raja berperlembagaan dan sistem demokrasi berparlimen serta amalan demokrasi negara ini.

Menurut Najib, beliau telah menegaskan perkara itu Khaled setelah dimaklumkan oleh menteri besar Johor itu mengenai cadangan kerajaan negeri membentangkan enakmen berkenaan.

“Menteri besar menjelaskan bahawa enakmen itu konsisten dengan peruntukan perlembagaan.

“Beliau juga akan bertanggungjawab sepenuhnya dalam urusan lembaga tersebut,” kata Najib.

Berita Berkaitan

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...