27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

RUU Mahkamah Syariah: Tidak perlu ugut PM sebelum dapat penjelasan – Datuk Huan

datuk-huan-pcm

Kenyataan Rasmi PCM

*Pemimpin parti komponen BN jangan cepat melatah*

*Tidak perlu ugut PM sebelum dapat penjelasan*

KUALA LUMPUR 30 Mei – Pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) dinasihatkan supaya tidak cepat melatah dan mengambil keputusan terburu-buru berhubung pembentangan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan berkata, tiada sebarang keperluan untuk mereka berbuat demikian yang dianggap sebagai satu perbuatan mengugut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Ini (Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016) bukan hukum hudud. Biar Hadi (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) berikan penjelasan terdahulu.

“Jika selepas penjelasan dan dapati pindaan tersebut adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan juga kepentingan masyarakat bukan Islam, mereka boleh menolak pindaan rang undang-undang itu,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pemimpin parti komponen BN, antaranya Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam menyuarakan hasrat meletakkan jawatan dalam Kabinet jika rang undang-undang tersebut diluluskan.

Bagaimanapun pada Jumaat lalu, Perdana Menteri telah menjelaskan, pembentangan usul rang undang-undang persendi­rian itu di Dewan Rakyat oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bukanlah hukum hu­dud.

Menurut Cheng Guan, sebagai ahli Parlimen, ketua-ketua parti komponen BN terbabit harus faham tentang prosiding di Parlimen sebelum membuat sebarang keputusan ataupun andaian yang akan memberi kesan kepada semua pihak.

“Jika mereka bersuara tentang demokrasi selama ini, sekurang-kurangnya biarlah penjelasan daripada Abdul Hadi didengar dahulu, kemudian baharulah berfikir untuk membuat apa-apa keputusan.

“Perkara ini tidak akan ada penyudahnya jika sering dipersoalkan kerana pihak pembangkang mempunyai hak untuk membentangkan rang undang-undang persendirian dalam setiap persidangan Dewan Rakyat,” jelasnya.

Dalam masa sama, beliau menegaskan sekali lagi supaya semua pihak bertenang dan dengar dahulu penjelasan oleh Abdul Hadi berhubung pindaan rang undang-undang tersebut.

*Datuk Huan Cheng Guan*
*Naib Presiden*
*Parti Cinta Malaysia*

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan