31 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 10, 2021

RUU Mahkamah Syariah: Tidak perlu ugut PM sebelum dapat penjelasan – Datuk Huan

datuk-huan-pcm

Kenyataan Rasmi PCM

*Pemimpin parti komponen BN jangan cepat melatah*

*Tidak perlu ugut PM sebelum dapat penjelasan*

KUALA LUMPUR 30 Mei – Pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) dinasihatkan supaya tidak cepat melatah dan mengambil keputusan terburu-buru berhubung pembentangan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan berkata, tiada sebarang keperluan untuk mereka berbuat demikian yang dianggap sebagai satu perbuatan mengugut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Ini (Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016) bukan hukum hudud. Biar Hadi (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) berikan penjelasan terdahulu.

“Jika selepas penjelasan dan dapati pindaan tersebut adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan juga kepentingan masyarakat bukan Islam, mereka boleh menolak pindaan rang undang-undang itu,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pemimpin parti komponen BN, antaranya Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam menyuarakan hasrat meletakkan jawatan dalam Kabinet jika rang undang-undang tersebut diluluskan.

Bagaimanapun pada Jumaat lalu, Perdana Menteri telah menjelaskan, pembentangan usul rang undang-undang persendi­rian itu di Dewan Rakyat oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bukanlah hukum hu­dud.

Menurut Cheng Guan, sebagai ahli Parlimen, ketua-ketua parti komponen BN terbabit harus faham tentang prosiding di Parlimen sebelum membuat sebarang keputusan ataupun andaian yang akan memberi kesan kepada semua pihak.

“Jika mereka bersuara tentang demokrasi selama ini, sekurang-kurangnya biarlah penjelasan daripada Abdul Hadi didengar dahulu, kemudian baharulah berfikir untuk membuat apa-apa keputusan.

“Perkara ini tidak akan ada penyudahnya jika sering dipersoalkan kerana pihak pembangkang mempunyai hak untuk membentangkan rang undang-undang persendirian dalam setiap persidangan Dewan Rakyat,” jelasnya.

Dalam masa sama, beliau menegaskan sekali lagi supaya semua pihak bertenang dan dengar dahulu penjelasan oleh Abdul Hadi berhubung pindaan rang undang-undang tersebut.

*Datuk Huan Cheng Guan*
*Naib Presiden*
*Parti Cinta Malaysia*

Berita Berkaitan

Komen

  1. Sbg mana kita menghormati ugama lain… Kita harap mereka juga begitu.. Undang2 Islam terpakai utk org Islam saja..kerana org Islam berpegang pada prinsip halal dan haram,dosa pahala dan syurga neraka…pada ugama lain dosa hanya sementara dan tak penting…

  2. Ada pun yg lebih berhemah..sebenarnya leader yg lain tu melatah takut kena pulau ngan kaum kerabat sendiri bukan x paham saja buat2 x paham..lebih kepada kepentingan politik Dan kepentingan setengah2 pihak yg bimbang business mereka terjejas..bukan diaorg yg kena hukum.pun..INI rumahtangga Org Islam ..kamu x tau apa2 nak meroyan Napa lak??? Belajar menghormati Org lain kafir zilmi dilindungi kafir harbi diperangi..

  3. Kita mitak ds najib tolak mereka2 ni yg terang2 menetang islam…BN tolak mca dan mic biar dia orang jln sendiri…halau semua mereka2 ni drpd kabinet..tarik semua subsidi kepada kaum2 ini…baru dia reti bahasa…..BN kita bg pluang kt dia ..dh naik tocang…dia nk tunjuk.dia lebih baik….BN tolong degar rintihan rakyak…

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.