29.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 24, 2020

Sabotaj Parti: Tindakan Tegas Termasuk Lucut Keahlian Sebelum PRU Akan Diambil

Tindakan lebih tegas termasuk dilucut keahlian akan diambil terhadap anggota Umno yang dikesan mensabotaj parti itu sebelum pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata tindakan itu bertujuan mengelak risiko kehilangan lebih banyak sokongan terhadap parti itu.

Beliau berkata sebelum ini tindakan tata tertib hanya dilakukan selepas pilihan raya berakhir namun ia sudah terlewat untuk mengatasi segala permasalahan yang timbul.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata masalah dalaman parti kebanyakannya berpunca daripada individu yang merasakan mereka layak menjadi calon pilihan raya namun tidak dipilih parti bagi bertanding di sesebuah kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Pihak ibu pejabat (Umno) telah meminta tiga nama bagi tiap-tiap kawasan DU Ndan Parlimen dan tidak mustahil dua daripada tiga nama itu akan marah kerana tidak dapat menjadi calon, ditambah pula mungkin ada calon-calon yang datang daripada senarai yang tidak dikemukakan oleh bahagian tersebut,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks Mutiara Pernama Kem Terendak di sini, Isnin.

Malah, katanya, mengikut kajian yang dilakukannya, sebanyak 47 kawasan Parlimen di seluruh negara disabotaj anggota parti sendiri pada pilihan raya umum 2008 menyebabkan masalah kehilangan sokongan terhadap parti itu.

Justeru, Ahmad Zahid berkata Jawatankuasa Disiplin Umno kini telah menjelajah ke seluruh negara bagi menjelaskan tindakan undang-undang dan tata tertib yang boleh diambil jika terdapat sabotaj oleh anggota parti itu.

Ditanya sama ada tindakan tegas tersebut akan memudaratkan parti itu, Ahmad Zahid berkata mereka yang terlibat lebih baik dipecat daripada melakukan sabotaj sebagai pengajaran kepada anggota parti yang lain.

Beliau menjelaskan anggota parti itu di setiap peringkat perlu mempunyai sifat tanggungjawab dan mengenepikan kepentingan peribadi untuk kebaikan Umno.

Sementara itu, Ahmad Zahid turut menasihatkan anggota Umno dan Barisan Nasional (BN) supaya tidak melobi untuk menjadi calon pilihan raya umum akan datang.

Katanya kepimpinan parti itu kini sedang meneliti senarai calon dan mendapat maklum balas daripada semua pihak.


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,355PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan