30.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 21, 2021

Tuntutan Husam dan Matthias berniat jahat, publisiti murahan

20160924-doj-1mdb-tarik-laporan

Tindakan Datuk Husam Musa dan peguam Mathias Chang memfailkan saman tindakan kelas terhadap syarikat dan individu yang dikaitkan dengan dakwaan penyelewengan serta pengubahan wang haram membabitkan 1MDB yang mahu dirampas oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, berniat jahat.

Kedua-dua mereka bukan sahaja cuba untuk memalukan Malaysia, malah tindakan mereka boleh dilihat sebagai kurang faham akan prosedur mahkamah dan keperluan asas bagi pemfailan ‘Class Action’.

“Tindakan mereka juga dilakukan atas tujuan politik dan mereka terburu-buru di dalam perkara ini semata-mata untuk mendapat publisiti dengan menyalahgunakan mahkamah,” katanya.

Justru itu katanya, Justifikasi Adun PAN Salor itu menggugurkan saman ‘class action’ atau ‘tindakan kelas’ di Amerika Syarikat tidak dapat diterima.

“Alasan Husam di dalam kenyataannya bertarikh 24 September 2016, di mana beliau menyatakan bahawa penarikan balik saman itu dibuat bertujuan untuk menyesuaikan saman tersebut ekoran beberapa perkembangan-perkembangan terkini, adalah tidak dapat diterima.

“Sekiranya terdapat sebarang keperluan untuk membuat penambahan fakta, ianya boleh dilakukan tanpa menggugurkan tindakan menerusi prosedur permohonan tambahan,” kata Azalina dalam satu kenyataan.

Azalina berkata tindakan mereka Jumaat lalu menunjukkan saman itu adalah “berniat jahat” dan untuk “meraih publisiti murahan” dan juga penyalahgunaan terhadap proses mahkamah.

Husam berkata saman itu dugugurkan dengan mengambil rundingan DOJ dengan pengeluar Red Granite Pictures, untuk mengetepikan keuntungan masa depan dari filem Wolf of Wall Street, yang didakwa dibiayai menggunakan wang 1MDB.

Bagaimanapun, beliau berkata beliau perlu mengumpul maklumat lanjut daripada peguam, manakala Chang memberi jaminan bahawa kedua-dua mereka tahu apa yang mereka lakukan.

DOJ pada Ogos lalu memfailkan tindakan undang-undang untuk menyita dan merampas aset lebih AS$1 bilion yang dipercayai diselewengkan daripada 1MDB.

Mereka yang dinamakan dalam tuntutan mahkamah itu termasuk pengasas Red Granite yang juga adalah anak tiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak – Riza Aziz, – ahli perniagaan Malaysia, Jho Low dan bekas pegawai kanan Abu Dhabi, Mohamed Badawy al-Husseiny dan Khadem al-Qubaisi.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Minta husam dn matthias tampil memberi keterangan – lagi bagus jika umum mendengar dari mulut mereka sendiri…sebabnya puak ni tidak tau malu atau kesal dn olihitu akn terus mengeliru serta mengharu kehidupan rakyat dgn niat jahat dn gelagat mereka.

  2. Tunjukkanlah kebenaran dgn menyaman mereka2 yg membuat fitnah…keberanian utk berada di mahkamah bg membersihkan nama baik menunjukkan kebenaran dipihak anda…jika mggunakan kuasa utk mengelak dan membiarkan diri sentiasa difitnah maka ada kesalahan besar yg ingin ditutupi..

  3. Aik.. diorang saman supaya duit dgn aset tu dikembalikan kepada Malaysia… patut kerajaan malaysia yg saman… pelik bin ajaib.. tuan rumah suka harta dalam rumah kena curi… org yang nak tolong pulak jadi jahat…

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.