SAMPAI BILA PAS JADI BARUA DAN KUDA DAP #pakdin.my

dap perkuda pas

PAS tidak perlu kekal bersama parti pembangkang lain terutama DAP, apatah lagi dengan adanya pihak tertentu dalam PAS jadi ‘barua’ kepada parti DAP.

“DAP juga bermain politik kasar, prinsipnya dan perjuangannya juga tidak sesuai dengan PAS, jadi lebih baik PAS jangan jadi barua DAP”, kata ahli majlis tertinggi UMNO, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Beliau berpendapat, lebih baik PAS meninggalkan DAP kerana perjuangan politik parti itu retorik semata-mata.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu merujuk beberapa pendedahan DAP baru-baru ini termasuk memperlekeh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiuasahanya Datuk Mustafa Ali dalam isu pilihan raya kerajaan tempatan.

“Saya bersetuju kata-kata ahli parlimen Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz yang menyeru supaya PAS jangan jadi barua kepada DAP selepas beberapa pendedahan berhubung perkara itu baru-baru ini” kata Abdul Rahman.

Katanya, DAP juga tidak menunjukkan apa-apa kemajuan di Pulau Pinang selain daripada retorik semata-mata.

“Dulu DAP kutuk Gerakan tetapi Pulau Pinang semakin teruk di bawah pentadbiran mereka. Untuk menutup kelemahan DAP dia mesti sentiasa mengemburkan perasaan marah pihak tertentu demi kepentingan politiknya sahaja,” ujarnya.

“Tapi hingga hari ini, apa yang DAP lakukan untuk orang Pulau Pinang, selain bermain politik termasuk kepada PAS?”, soalnya ketika dihubungi BNBBC.my untuk mengulas kekalutan hubungan kedua-dua parti itu termasuk pendedahan Nik Abduh ada yang barua kepada DAP.

Sementara itu, ahli parlimen Lenggong Datuk Shamsul Anuar Nasarah ketika ditanya berhubung isu ada pemimpin PAS jadi ‘barua’ kepada DAP, menegaskan, hakikatnya prinsip perjuangan PAS telah banyak berubah.

“Antara punca adalah wujud perpecahan dikalangan mereka yang ketika ini tidak lagi meletakkan asas prinsip perjuangan sebaliknya sudah mula meletakkan pelbagai kepentingan lain dihadapannya melebihi kepentingan prinsip perjuangannya,” tegas beliau.

Katanya, PAS tidak boleh berselindung lagi bahawa mereka telah berpecah.

Menurut Shamsul Anuar, perpecahan yang berpunca daripada pelbagai kepentingan telah menguasai sebahagian pimpinan PAS sendiri walaupun dalam masa sama ada pimpinan yang terus cuba mempertahankan prinsip perjuangan asal.

“Tidak hairanlah apabila orang nombor dua dalam PAS sendiri kini menjadikan DAP sebagai pihak yang akan membantu menjayakan cita-cita politiknya” tambahnya merujuk keakraban Timbalan Presiden Mohamad Sabu dengan DAP.

Katanya, kerana ada sebahagian pimpinan PAS sedaya upaya berusaha menguasai PAS maka mereka sanggup menjadi barua kepada parti lain asalkan cita-cita politiknya berjaya.

Justeru itu katanya, prinsip asal PAS bukan lagi menjadi keutamaan, malah sampai kepada perkara yang tidak munasabah sekali pun mereka sanggup turuti DAP.

Sementara itu, Ahli Parlimen Gerik Datuk Hasbullah Osman turut menegaskan sepatutnya PAS sudah lama meninggalkan DAP.

“Malah PAS sudah masanya memikirkan lebih jauh untuk berkerjasama dengan perjuangan mana-mana parti yang benar-benar ikhlas memperjuangkan Islam dan kehendak rakyat”tegasnya ringkas

Beliau turut meminta PAS supaya memikirkan kesan kepada masayarakat hasil kekalutan gabungan dengan Pakatan Rakyat .

“Janganlah hanya tinggal kopiah putih saja, segala boleh demi DAP”tegas beliau

Manakala ahli parlimen Langkawi Datuk Ir Nawawi Ahmad juga menyeru supaya PAS tidak terus menjadi kuda tunggangan kerana DAP.

“PAS boleh berdiri sendiri tanpa DAP, PAS mempunyai kekuatan dan perjuangan tersendiri”katanya

“Sebagai orang politik saya lihat PAS kini umpama beban kepada DAP, habis madu sepah dibuang, ” ujarnya.

Katanya, DAP bukan rakan parti yang baik bagi PAS, ini kerana DAP hanya mementingkan kepentingannya tanpa menghiraukan perjuangan rakan parti yang lain.

“Sehubungan itu, lebih baik PAS berdiri sendiri tanpa DAP,” katanya.

Berkaitan