31.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

Sarawak Keluar Malaysia, Kemaruk Campurtangan Asing?

forum sskm
MELANAU BLOGGER™: Ketika ini pemimpin PBB, DAP dan PKR sama-sama ghairah melaungkan slogan “Sarawak for Sarawakians”, rakyat Sarawak turut terpancing emosi kerana merasakan Sarawak hanya untuk orang Sarawak. Malangnya slogan itu hanyalah retorik semata-mata demi mengelirukan rakyat buat seketika, sedangkan pada masa yang sama mereka seperti merelakan campurtangan asing di negeri ini.
Mereka bukan khuathir dengan kehadiran kapal perang China yang sedang siap siaga dengan kedudukan lebih kurang 30 batu nautika dari perairan Sarawak, tapi yang mereka geruni adalah kalau-kalau UMNO mahupun Ibrahim Ali berpolitik di Sarawak.
Saban hari mereka bercakap tentang kekhuatiran terhadap UMNO atau Ibrahim Ali, tapi tidak pernah pun berani sentuh tentang kewujudan NGO di Sarawak yang aktif menghasut rakyat agar Sarawak keluar dari Malaysia. NGO-NGO tersebut bukan bukan saja ditaja oleh parti politik dari Malaya tapi juga menerima tajaan dari negara asing.
Tidak keterlaluan untuk mengatakan, Sarawak satu-satunya negeri di Malaysia yang secara terang-terangan menjemput entiti asing untuk mencampuri serta menentukan halatuju rakyatnya. (baca di SINI)
Entah berapa banyak NGO dari Malaya dan luar negara sedang fokus pada urusan dalaman negeri Sarawak, hasil jemputan PKR atas nama demokrasi. Ironinya pemimpin BN Sarawak turut ‘bermain’ dalam lumpur yang sama, sambil membiarkan PKR dan DAP mengelirukan rakyat.
Sudah sampai ke satu titik, puak puak asing itu secara serius dan terang-terangan melancarkan pelbagai gerakan yang mampu mengugat keselamatan negara, dengan dakyah untuk membawa Sarawak dan Sabah keluar dari Malaysia. Tapi pemimpin BN Sarawak masih lagi sibuk bercakap kononnya nak halang UMNO dan Ibrahim Ali memasuki Sarawak.
Kami bukan nak sokong Ibrahim Ali, tapi apa salahnya kewujudan Perkasa jika Dong Zong memercik api yang sama.
Sepatutnya kerajaan negeri wajar menyekat nama-nama ini dari memasuki Sarawak. Tak perlu bersandiwara tentang Ibrahim Ali atau UMNO.
Justeru kami ingin mencabar mana-mana rakyat Sarawak agar membuat laporan polis terhadap NGO-NGO ini. Mereka begitu bersungguh-sungguh untuk membatalkan perjanjian Malaysia 1963, dan mangsanya nanti adalah kita sebagai rakyat biasa.  Jika benar “Sarawak for Sarawakians”, pastikan puak-puak ini dicampak keluar!

Berita Berkaitan

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...