30 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

Saya Tidak Minta Maaf Pada Anwar Ibrahim – Chandra Muzaffar

Dr Chandra
Dr Chandra

Pengerusi International Movement for a Just World (Just International), Dr Chandra Muzaffar hari ini tampil menafikan dakwaan bahawa beliau telah memohon maaf dan membayar pampasan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan dengan kes saman fitnah yang dibuat Ketua pembangkang itu pada tahun 2008.

“Saya tidak pernah memohon maaf atau membayar sebarang pampasan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti yang dilaporkan oleh beberapa portal pro-Anwar, “kata Dr Chandra yang dipetik dari mykmu.net

Menurut Dr Chandra, Anwar memfailkan saman malu (defamation suit) ke atasnya pada 6 Mac 2008 atas tiga tuntutan. Bagaimanapun Anwar menggugurkan dua tuntuntan (i) it would be “disastrous” if Anwar became prime minister (ii) that Anwar had lied to Malaysians.

“Disebabkan beliau telah menggugurkan dua tuntutan pertama, saya bersetuju untuk menarik balik kenyataan saya mengenai insiden Kampung Rawa.

“Anwar, melalui peguam beliau, turut bersetuju (bahawa) beliau tidak mencari sebarang kos, ganti rugi mahu pun permohonan maaf dari saya,” katanya.

Dalam kenyataan itu, Dr Chandra turut menyelar laporan Malaysiakini yang tidak seimbang dan komen-komen dari pembaca portal tersebut yang tidak adil.


Pada 7 Januari, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad merekodkan kes saman itu sebagai selesai selepas peguam N Surendran, yang mewakili Anwar memaklumkan kedua-dua pihak telah mencapai persetujuan bersama untuk menyelesaikan kes itu.

Peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, yang mewakili Dr Chandra memberitahu mahkamah, anak guamnya bersetuju menarik balik keseluruhan perkataan-perkataan berunsur fitnah yang dinyatakan dalam artikel itu.

Bagaimanapun, tiada sebarang kos dan ganti rugi ditetapkan mahkamah.

Dalam saman yang difailkan pada 6 Mac 2008, Anwar mendakwa Dr Chandra mengeluarkan komen-komen berunsur fitnah terhadapnya melalui forum dianjurkan Star Publication (M) Bhd, di Menara Star, Petaling Jaya, pada 3 Mac 2008.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Anwar mendakwa komen itu diterbitkan akhbar The Star melalui artikel bertajuk ‘Disaster if Anwar is PM’ dan ‘Chandra breaks silence on Anwar’ yang diterbitkan akhbar The New Straits Times pada 5 Mac 2008.

Dr Chandra dalam pembelaannya menafikan mengeluarkan komen jahat, palsu atau memfitnah Anwar dan berkata ia disiarkan dengan perlindungan bersyarat.

Berita Berkaitan

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Anwar janji lepas jawatan jika gagal tumbangkan PN, kata Pemuda PAN Bukit Bintang

Ketua Pemuda PAN Bukit Bintang, Sheikh Khuzaifah Bawazeer mendakwa Anwar Ibrahim berjanji akan melepaskan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...