Saya tidak pandu uji, hanya cuba melihat kenderaan lain, MB Kedah

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Polisi gadungan gunakan pelat palsu ditetapkan sebagai tersangka

dijerat dengan Pasal 263 KUHP tentang Pemalsuan Surat dengan...

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Sama ada dirinya bersalah atau tidak bukan terletak kepada netizen atau penyokong mahupun pembenci kerana ia mesti ditentukan oleh penguat kuasa undang-undang.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor menyerahkan kepada siasatan polis Pulau Pinang yang akan diambil keterangan terhadap dakwaan dihadapi beliau pada petang ini.

“Kalau polis kata ada kesalahan dan saya didakwa, saya yakin tidak dikenakan hukuman gantung. Kalau kena kompaun saya akan bayar dan jika pekerja pusat pameran dikompaun, saya akan bayar juga,” katanya lapor Harakah Daily selepas melawat Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Dewan Al Farabi di Alor Setar semalam.

Sebelum ini tular video dan gambar Sanusi didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) kononnya melakukan pandu uji kenderaan pacuan empat roda (4WD) Ford Raptor di Juru, Pulau Pinang.

Beliau mengesahkan sudah dihubungi pegawai penyiasat polis untuk mengadakan proses rakaman percakapan bagi menentukan jika berlaku sebarang pelanggaran undang-undang.

Menurut Sanusi, beliau tidak melakukan sebarang pandu uji kenderaan ketika itu kerana tujuannya adalah singgah untuk membeli makanan di kedai serbaneka berdekatan kawasan berkenaan.

Jelasnya, ketika itu beliau bersama pemandu dan polis pengiringnya dalam perjalanan ke Kuala Lumpur pada jam 5.30 petang kerana perlu menghadiri mesyuarat penting serta bertemu pelabur.

Katanya, kebetulan ketika pemandu membeli makanan, beliau keluar melihat kenderaan di sebelah kedai dan ada pekerja sedang mengalih kenderaan sebelum menyapa dan bersembang bersamanya sebentar.

“Lelaki itu memperkenal diri sebagai ‘Mr Ong’ dan menerangkan jenis dan spesifikasi kenderaan dengan saya hanya duduk di kerusi penumpang hadapan dan pengiring saya duduk di belakang.

“Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) maksud pandu uji adalah ujian prestasi kenderaan, tetapi saya tidak melakukan pandu uji dan ketika cuba melihat kenderaan lain, baharu sedar ada individu sedang merakam kami,” terangnya.

Berikutan faktor keselamatan, mereka beredar, namun setelah itu menerima maklum video berkenaan tular, sedangkan tiada sebarang transaksi mahupun butiran perhubungan sempat diambil dari ‘Mr Ong’.

“Saya kesal orang terbabit tidak datang dan bertanya mengenai kejadian sebenar kerana saya boleh jelaskan dengan baik apa yang berlaku dan elak salah faham.

“Mungkin kerana saya Menteri Besar yang kontroversi, maka ada orang anggap apabila dapat rakam pemimpin kononnya langgar SOP, maka dia akan jadi hero di negara ini,” katanya.

Berikutan itu, Sanusi menyatakan kesediaannya disiasat dan berhadapan proses undang-undang sekiranya tindakan itu melanggar SOP sekatan pergerakan penuh (SPP) ketika ini.

“Kalau saya kena kompaun maka saya akan bayar dan untuk orang yang merakam pula, selepas ini saya akan hadiahkan gajet baharu untuk mudahkan dia rakam benda baik-baik,” katanya.

Sanusi juga menjelaskan mengenai penggunaan kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire milik Syarikat Air Darul Aman (SADA) dinaiki oleh beliau itu.

Terangnya, MPV berkenaan diguna berikutan kapasiti beliau sebagai Pengerusi SADA selain kesesuaian bagi perjalanan jauh seperti itu.

(Visited 10 times, 10 visits today)

BACA juga:

Leave a Reply