31.8 C
Kuala Lumpur
Friday, October 23, 2020

Semua Ahli Parlimen Sabah diarah berada di KL sebelum 17 Oktober

Semua Ahli Parlimen Sabah diminta berada di Kuala Lumpur selewat-lewatnya pada 17 Oktober ini, bagi membolehkan mereka hadir ke persidangan Dewan Rakyat yang dijadualkan 2 November.

Ahli Parlimen Kota Kinabalu dari DAP, Chan Foong Hin berkata, mereka telah menerima surat rasmi dari Setiausaha Dewan Rakyat semalam, memaklumkan perkara itu.

Katanya, mereka diminta berada awal di Kuala Lumpur supaya mempunyai ruang masa untuk kuarantin wajib selama 14 hari sebelum Parlimen bersidang.

“Berikutan kes peningkatan Covid-19 di Sabah, semua Ahli Parlimen diminta datang awal ke Kuala Lumpur untuk proses kuarantin wajib 14 hari.

“Sidang Parlimen ini amat penting untuk negara, kerana ianya sidang yang berbahas mengenai Belanjawan 2021 dan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Ahli Parlimen tidak harus mengabaikan tanggungjawab mereka dengan ketidakhadiran di Dewan Rakyat semata-mata SOP yang nampak menyusahkan kehidupan harian,” katanya menerusi Facebooknya, hari ini.

Chan Foong HinMenurut Foong Hin, sebagai Ahli Parlimen yang bertanggungjawab, beliau akan mematuhi SOP yang ditentukan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Dengan itu, katanya, beliau terpaksa berada di luar kawasan Parlimen Kota Kinabalu lebih kurang dua bulan sehingga habisnya sidang kali ini pada 15 Disember 2020.

“Bersama kita memerangi gelombang ketiga pandemik Covid-19 di negara tercinta ini. Tiada double standard, tiada perbezaan antara dua darjat. Tak payah ajaran Abah, tak payah menakutkan dengan rotan,” katanya. – MalaysiaGazette


Berita Berkaitan

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan