24.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

Semua menteri diarah turun pantau harga barang – @MuhyiddinYassin

muhyiddin-arah-pantau-harga

Kalau lihat wajah Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Hasan Malek atau Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob…itu sudah biasa.

Sebaliknya jangan terkejut kalau ternampak menteri-menteri lain turun ke pasar atau kedai bertanya pasal harga barang segala macam.

Sebabnya semua Menteri telah diarah turun padang temui peniaga dan pengguna pantau dan cari punca kenaikan harga di pasar borong,pasaraya,kedai runcit dan lain-lain.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang beritahu demikian dalam sidang akhbar khas di pejabatnya di Putrajaya Rabu kata, ” jangan serah tugas dan peranan ini pada Menteri KPDNKK dan Menteri Pertanian saja.Semua kena main peranan.Saya sendiri akan turun di kawasan-kawasan terpilih Sabtu ini.”

Hadir sama di sidang akhbar itu Hasan dan Ismail.

Katanya beliau dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak  amat prihatin dengan isu kehaikan harga barang dan kesal ia telah dimanupulasi oleh pembangkang.

“Kita nak rakyat bersikap adil sikit.Kerajaan bertanggongjawab dan prihatin kawal harga tetapi ada faktor lain juha sebabkan .Ada kala kos terpaksa dinaikkan,”katanya.


Dalam usaha kerajaan untuk lipatgandakan usaha ini.Muhyiddin memberitahu kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup Rakyat sebagai inisiatif meningkatkan keberkesanan usaha kerajaan dan penguatkuasaan undang-undang berhubung kenaikan harga barangan.

Beliau sendiri akan pengerusikan jawatankuasa berkenaan.

KPDNKK akan bertindak sebagai seketariat dan peneraju dalam jawatankuasa itu.

Serentak dengan itu menurut Timbalan Perdana Menteri sebuah Makmal Khas bagi tempoh dua minggu dibentuk untuk mengkaji langkah mengurangkan beban rakyat.

Katanya makmal itu antara lain, akan mengkaji secara holistik konsolidasi fiskal yang perlu dilaksana bagi memastikan ia tidak terlalu membebankan rakyat selain bentuk bantuan yang boleh diberi bagi mengurangkan beban rakyat menghadapi kenaikan kos sara hidup semasa.

“Ini termasuk kajian kenaikan harga yang tiada kaitan dengan langkah konsolidasi fiskal tetapi berpunca daripada struktur pasaran semasa seperti isu bekalan dan sistem pemasaran,”katanya.

Berita Berkaitan

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...