Semua Skandal Mahathir Kini Tanggungjawab PAKATAN HARAPAN – Penasihat SUARAM'

Seorang aktivis hak asasi veteran menggambarkan pelantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi Pakatan Harapan, atau dalam kata-kata bekas perdana menteri itu – “top dog” gabungan itu – sebagai pengkhianatan terbesar gerakan reformasi.

Kua Kia Soong berkata sudah cukup buruk apabila HARAPAN bersekongkol dengan “bekas autokrat yang belum bertaubat” itu.

“Sekarang pula Mahathir menjadi pengerusi gabungan itu, HARAPAN akan menjawab semua skandalnya.

“HARAPAN perlu bersedia berhubung kerugian mata wang asing sebanyak RM30 bilion yang berlaku semasa tempoh Mahathir,” kata penasihat Suaram itu dalam satu kenyataan.

Gerakan reformasi lahir selepas Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri pada tahun 1998.

Anwar, yang kini menjalani hukuman penjara lima tahun, bersetuju untuk bekerjasama dengan Mahathir, yang kini adalah pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Sementara itu, Kua berkata ia tidak menunjukkan bahawa Mahathir telah menjadi seorang demokrat yang dilahirkan semula yang tulen kerana dia tidak menunjukkan walau sedikit penyesalan.

“Dia tidak minta maaf atas Operasi Lalang, kerana konspirasi politik terhadap Anwar dan mengatakan bahawa beliau tidak sesuai untuk menjadi PM kerana Anwar seorang kaki betina dan peliwat, kerana kehilangan lebih daripada RM100 bilion dalam skandal kewangan semasa tempoh beliau berkhidmat melalui kroni kapitalisme dan ‘bail-out’ perniagaan yang gagal termasuk milik anaknya …

“Bahana kesengsaraan yang terjadi di bawah pemerintahan Mahathir telah didokumentasikan dengan baik dan setiap komuniti mempunyai kisahnya:

10,000 kaum Penan yang secara paksa dipindahkan dari rumah nenek moyang mereka di Bakun untuk memberi laluan kepada satu lagi projek empangan Mahathir mega di mana projek itu telah digantung semasa krisis kewangan pada tahun 1998.

“Pekerja ladang India yang komunitinya musnah melalui dasar kapitalis neo-liberal Mahathir dan yang memaksa mereka menjadi peneroka bandar.

“Kontroversi perkauman yang tidak sepatutnya dilakukan bagi pendidikan bahasa ibunda pada tahun 80-an, termasuk UEC pada tahun 1975, Dasar Kebudayaan Kebangsaan, pentadbir sekolah yang tidak layak dihantar ke sekolah Cina pada tahun 1987, dan Lain-lain lagi,” tambah beliau.

Kua juga menegaskan bahawa Mahathir adalah perdana menteri pertama yang mendakwa bahawa Malaysia adalah negara Islam.

Yang paling terkini, Penasihat itu Suaram berkata pada pilihan raya umum 2013, bekas perdana menteri itu telah mengkritik Najib kerana membazirkan wang rakyat ke atas orang Cina selepas mereka mengundi pembangkang.

“Beliau juga ‘Top Dog’ dalam parti baru ‘Pribumi’ yang hanya dibuka kepada ‘Pribumi’.

“Anda harus menjadi ‘Zombie Demokrat’ untuk menerima parti tersebut dalam gabungan yang sepatutnya mewujudkan pergerakan reformasi.

“Adakah pemimpin Harapan masih ingat apa matlamat program reformasi mereka?” Tanya beliau.

Berkaitan