30 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 24, 2020

Sentuhan Kecundang DAP, Perkudakan Mahathir Untuk Menawan Putrajaya

Mahathir akan jatuh dengan cepat dan mengheret Kit Siang bersamanya. Itulah yang berlaku apabila berenang dengan orang yang akan lemas.

Perancangan Kit Siang adalah untuk menawan Putrajaya dengan bantuan Mahathir.

Sekarang Mahathir sendiri tidak dapat membantu dirinya apatah lagi membantu DAP. Ini mungkin salah perhitungan terbesar dalam lebih daripada 50 tahun kerjaya politik Kit Siang.

———–

Mahathir Sepatutnya Membantu DAP Membentuk Kerajaan Persekutuan Yang Baru.

Sementara itu, Kit Siang telah bermain satu lagi permainan politik di peringkat kebangsaan. Tidak cukup untuk mereka sekadar berhasrat untuk mengekalkan Pulau Pinang, berkongsi Selangor dengan PKR, dan mengambil Sarawak. DAP juga perlu mengambil alih kuasa di Putrajaya.

DAP mempunyai potensi untuk memenangi 55 atau lebih kerusi Parlimen. Tetapi mereka memerlukan sekurang-kurangnya 115 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Ini bermakna mereka kekurangan kira-kira 60 kerusi. Dan 60 kerusi mesti datang daripada PKR dan kerusi terutamanya majoriti Melayu.

Ini bermakna kerusi ini mesti ‘dicuri’ dari Umno dan disumbangkan oleh PAS.

Tetapi PAS tidak lagi menjadi ahli parti pembangkang, Pakatan Harapan. Ini bermakna PAN turut dikenali sebagai Amanah mesti ‘mencuri’ kerusi PAS manakala PPBM turut dikenali sebagai Pribumi perlu ‘mencuri’ kerusi Umno.

Pendek kata, PKR, PAN dan Pribumi digabungkan perlu menyediakan kira-kira 60 kerusi supaya, bersama-sama dengan 55 kerusi DAP, mereka boleh membentuk kerajaan Persekutuan yang baru.

Tetapi dengan PKR, PAN dan gabungan 60 kerusi Pribumi bersama DAP 55, yang akan bermakna DAP akan menjadi pemimpin kerajaan persekutuan Pakatan Harapan baru dan ia akan menjadikan DAP yang akan menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri seperti dalam kes Perak pada tahun 2008 .

PAS mengambil keputusan untuk tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan PAN dan DAP – serta dengan siapa sahaja yang bekerjasama dengan mereka yang bermaksud termasuk PKR dan Pribumi.

Jadi Pakatan Harapan pakatan baru DAP, PKR, PAN dan Pribumi tidak boleh bergantung kepada kerusi PAS. PAN, bagaimanapun, tidak mampu menarik atau ‘mencuri’ kerusi PAS.

Dan itu bermakna Mahathir, Pribumi perlu mendapatkan sasaran sebahagian besar daripada 60 kerusi Melayu jika mereka mahu menawan Putrajaya.

PAS tidak lagi akan bersama agenda DAP untuk meraih kuasa persekutuan

Tetapi bagaimana Mahathir akan mendapatkan sebahagian besar daripada ini kerusi Melayu?

Mereka akan berbuat demikian dengan menyerang Najib dan dengan menggunakan 1MDB untuk menyerang Najib. Mereka berharap dengan menjatuhkan Najib, Umno juga akan jatuh.

Tetapi sekarang 1MDB tidak lagi menjadi bom jangka seperti yang dirancang oleh Mahathir. Terdapat bom jangka yang lebih besar.

Dan bom jangka itu adalah RM44 bilion skandak FOREX Bank Negara dengan nilai hari ini adalah kira-kira RM77 bilion.

Ya, Bank Negara kerugian RM77 bilion pada tahun 1992 pada nilai hari ini. Dan tangan Mahathir dalam keseluruhan skandal ini akan didedahkan tidak lama lagi.

Jadi Mahathir tidak lagi boleh bercakap mengenai 1MDB. Lebih buruk lagi, Kit Siang tidak boleh lagi berdiam diri dan berpura-pura ia tidak berlaku.

Lagipun, skandal Bank Negara adalah rahsia sehingga Kit Siang mendedahkannya pada tahun 1993 dan 1994. Dan Kit Siang juga yang menuntut RCI ditubuhkan untuk menyiasat perkara ini.

Kit Siang kini perlu melangkah dengan berhati-hati dalam berurusan dengan Mahathir. Mahathir bakal kecundang dan jika Kit Siang terlalu dekat dengan Mahathir dia juga akan turut kecundang sama.

Cara yang paling selamat bagi Kit Siang adalah untuk menjauhkan diri dan membiarkan Mahathir menenggelamkan semua secara sendirian.

Tetapi dengan hanya 55 kerusi DAP tidak boleh menawan Putrajaya.

Najib mesti jatuh dari kerusinya dan bergolek di atas lantai ketawa menonton Mahathir dan Kit Siang berpaut kepada satu sama lain dan menarik satu sama lain ke. ???

20170220-mahathir-bantu-dap-putrajaya

Berita Berkaitan

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

42 ahli Parlimen DAP sokong Anwar PM sekiranya cukup bilangan bentuk kerajaan, kata Guan Eng

DAP hari ini mengesahkan 42 ahli Parlimennya akan memberikan sokongan kepada Anwar Ibrahim, sekiranya...

UMNO tidak halang wakil rakyat sokong Anwar

UMNO tidak dapat menghalang mana-mana ahli parlimennya yang ingin menyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR). Presidennya,...

‘Saya dapat sokongan hampir dua pertiga Ahli Parlimen’ – Anwar

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin mempunyai majoriti hampir dua pertiga Ahli Parlimen...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan