Sentuhan Kecundang DAP, Perkudakan Mahathir Untuk Menawan Putrajaya #pakdin.my

Mahathir akan jatuh dengan cepat dan mengheret Kit Siang bersamanya. Itulah yang berlaku apabila berenang dengan orang yang akan lemas.

Perancangan Kit Siang adalah untuk menawan Putrajaya dengan bantuan Mahathir.

Sekarang Mahathir sendiri tidak dapat membantu dirinya apatah lagi membantu DAP. Ini mungkin salah perhitungan terbesar dalam lebih daripada 50 tahun kerjaya politik Kit Siang.

———–

Mahathir Sepatutnya Membantu DAP Membentuk Kerajaan Persekutuan Yang Baru.

Sementara itu, Kit Siang telah bermain satu lagi permainan politik di peringkat kebangsaan. Tidak cukup untuk mereka sekadar berhasrat untuk mengekalkan Pulau Pinang, berkongsi Selangor dengan PKR, dan mengambil Sarawak. DAP juga perlu mengambil alih kuasa di Putrajaya.

DAP mempunyai potensi untuk memenangi 55 atau lebih kerusi Parlimen. Tetapi mereka memerlukan sekurang-kurangnya 115 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Ini bermakna mereka kekurangan kira-kira 60 kerusi. Dan 60 kerusi mesti datang daripada PKR dan kerusi terutamanya majoriti Melayu.

Ini bermakna kerusi ini mesti ‘dicuri’ dari Umno dan disumbangkan oleh PAS.

Tetapi PAS tidak lagi menjadi ahli parti pembangkang, Pakatan Harapan. Ini bermakna PAN turut dikenali sebagai Amanah mesti ‘mencuri’ kerusi PAS manakala PPBM turut dikenali sebagai Pribumi perlu ‘mencuri’ kerusi Umno.

Pendek kata, PKR, PAN dan Pribumi digabungkan perlu menyediakan kira-kira 60 kerusi supaya, bersama-sama dengan 55 kerusi DAP, mereka boleh membentuk kerajaan Persekutuan yang baru.

Tetapi dengan PKR, PAN dan gabungan 60 kerusi Pribumi bersama DAP 55, yang akan bermakna DAP akan menjadi pemimpin kerajaan persekutuan Pakatan Harapan baru dan ia akan menjadikan DAP yang akan menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri seperti dalam kes Perak pada tahun 2008 .

PAS mengambil keputusan untuk tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan PAN dan DAP – serta dengan siapa sahaja yang bekerjasama dengan mereka yang bermaksud termasuk PKR dan Pribumi.

Jadi Pakatan Harapan pakatan baru DAP, PKR, PAN dan Pribumi tidak boleh bergantung kepada kerusi PAS. PAN, bagaimanapun, tidak mampu menarik atau ‘mencuri’ kerusi PAS.

Dan itu bermakna Mahathir, Pribumi perlu mendapatkan sasaran sebahagian besar daripada 60 kerusi Melayu jika mereka mahu menawan Putrajaya.

PAS tidak lagi akan bersama agenda DAP untuk meraih kuasa persekutuan

Tetapi bagaimana Mahathir akan mendapatkan sebahagian besar daripada ini kerusi Melayu?

Mereka akan berbuat demikian dengan menyerang Najib dan dengan menggunakan 1MDB untuk menyerang Najib. Mereka berharap dengan menjatuhkan Najib, Umno juga akan jatuh.

Tetapi sekarang 1MDB tidak lagi menjadi bom jangka seperti yang dirancang oleh Mahathir. Terdapat bom jangka yang lebih besar.

Dan bom jangka itu adalah RM44 bilion skandak FOREX Bank Negara dengan nilai hari ini adalah kira-kira RM77 bilion.

Ya, Bank Negara kerugian RM77 bilion pada tahun 1992 pada nilai hari ini. Dan tangan Mahathir dalam keseluruhan skandal ini akan didedahkan tidak lama lagi.

Jadi Mahathir tidak lagi boleh bercakap mengenai 1MDB. Lebih buruk lagi, Kit Siang tidak boleh lagi berdiam diri dan berpura-pura ia tidak berlaku.

Lagipun, skandal Bank Negara adalah rahsia sehingga Kit Siang mendedahkannya pada tahun 1993 dan 1994. Dan Kit Siang juga yang menuntut RCI ditubuhkan untuk menyiasat perkara ini.

Kit Siang kini perlu melangkah dengan berhati-hati dalam berurusan dengan Mahathir. Mahathir bakal kecundang dan jika Kit Siang terlalu dekat dengan Mahathir dia juga akan turut kecundang sama.

Cara yang paling selamat bagi Kit Siang adalah untuk menjauhkan diri dan membiarkan Mahathir menenggelamkan semua secara sendirian.

Tetapi dengan hanya 55 kerusi DAP tidak boleh menawan Putrajaya.

Najib mesti jatuh dari kerusinya dan bergolek di atas lantai ketawa menonton Mahathir dan Kit Siang berpaut kepada satu sama lain dan menarik satu sama lain ke. ???

20170220-mahathir-bantu-dap-putrajaya

Berkaitan