Saturday - July 31, 2021 @ 11:46
NASIONALSABAHSeorang Lagi Lelaki Bersenjata Sulu Ditembak Mati #OpsDaulat

Seorang Lagi Lelaki Bersenjata Sulu Ditembak Mati #OpsDaulat

opsdaulat-day10-mayat moppingLAHAD DATU: Satu pertempuran bersenjata pada Ahad antara pasukan keselamatan dan saki-baki lelaki bersenjata Sulu mengejutkan suasana selepas beberapa hari reda dalam operasi Ops Daulat.

Pasukan keselamatan berjaya menembak mati seorang lagi lelaki bersenjata pada kira-kira pukul 10.15 pagi diikuti pertempuran di Kg Tanjung Batu di sini, kata Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Zulkiple Kassim.

“Kami percaya anggota kumpulan pengganas ini masih berada di kawasan ini dan kita telah mengepung mereka,” katanya kepada pemberita di Felda Sahabat 16.

Beliau berkata, mereka kini sedang memburu tiga lelaki bersenjata yang dilihat dalam operasi pembersihan untuk mengusir baki lelaki bersenjata di kawasan zon merah.

Tiada mangsa dilaporkan di kalangan pasukan keselamatan.

Pertempuran bersenjata terakhir berlaku pada Selasa apabila seorang tentera terbunuh dan seorang lagi cedera bersama-sama dengan tiga lelaki bersenjata yang ditembak mati berhampiran Sungai Nyamuk, tidak jauh dari Kg Tanjung Batu.

Sementara itu, Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata seorang lelaki yang ditahan di Semporna kerana dipercayai terlibat dengan kumpulan pengganas Sulu meninggal dunia disebabkan oleh sakit yang serius dan bukannya membunuh diri seperti yang dilaporkan di surat khabar.

Beliau berkata kini tinggal 104 tahanan, dengan sebahagian daripada mereka dipercayai terlibat dan mempunyai kaitan ahli kumpulan bersenjata Sulu akan didakwa di Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).

Menurutnya, kebanyakan mereka yang ditahan menggunakan nama dan identiti di Filipina.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here