Tuesday - July 27, 2021 @ 06:39
NASIONALSABAHSeorang Pengganas Ditahan Di Felda Sahabat #LahadDatu

Seorang Pengganas Ditahan Di Felda Sahabat #LahadDatu

Sebahagian daripada pakaian dan barang milik anggota kumpulan pengganas yang dirampas oleh pasukan keselamatan ketika Ops Daulat yang masuk hari ke-11 di Lahad Datu, Sabah
Sebahagian daripada pakaian dan barang milik anggota kumpulan pengganas yang dirampas oleh pasukan keselamatan ketika Ops Daulat yang masuk hari ke-11 di Lahad Datu, Sabah

LAHAD DATU: Pihak keselamatan negara berjaya menahan seorang individu dipercayai pengganas dari Sulu di kawasan Felda Sahabat di sini pada Sabtu.

Tanpa menyatakan lokasi militan itu ditahan, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata pengganas tersebut ditangkap pukul 6.30 pagi tadi mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

“Ketika ditahan tiada senjata ditemui pada pengganas yang tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri itu sebelum dibawa ke balai polis untuk soal siasat,” katanya pada sidang media bersama Panglima I Divisyen Infantri Mej Jen Datuk Ahmad Zaki Moktar, di sini Sabtu.

Hamza berkata sehingga kini jumlah individu yang ditahan mengikut SOSMA ialah 104 orang, lain-lain akta sebanyak 232 orang dan jumlah pengganas yang ditembak mati 61 orang.

Menurutnya operasi penggeledahan, menjejaki musuh dan pembersihan kini ditumpukan di kawasan Kampung Tanjung Batu dan dijangka selesai selewat- lewatnya esok.

Rondaan bagi memburu saki baki pengganas dalam Ops Daulat di Sungai Nyamuk
Rondaan bagi memburu saki baki pengganas dalam Ops Daulat di Sungai Nyamuk

Penduduk kampung dan media juga diingatkan supaya tidak memasuki kampung itu kerana dipercayai musuh kini bergerak dalam kumpulan kecil dengan jumlah keseluruhan pengganas yang tinggal dianggar kurang daripada 50 orang.

“Dalam konteks ini kerjasama masyarakat dan orang ramai diperlukan terutama menyalurkan maklumat supaya saki-baki pengganas dapat ditangkap atau dihapuskan,” katanya.

Hamza berkata pasukan keselamatan juga sedang berusaha mengeluarkan 10 mayat pengganas yang masih berada di Kampung Tanduo.

Beliau turut menjelaskan hanya 15 pengganas ditembak mati pihak keselamatan dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada 1 Mac lepas, bukan 27 seperti yang dilapor akhbar hari ini.

“Pada 1 Mac, seramai 12 musuh mati ditembak dan setelah selesai proses pembersihan kita menemui tiga lagi mayat semalam dan ia membawa kepada 15 musuh yang disahkan terbunuh pada hari pertama itu,” katanya.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here