25 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Seorang Tebusan Malaysia Di Algeria Disahkan Terbunuh

Algeria-troops-surround-Islamist-hostage-takersSeorang pekerja Malaysia telah terbunuh dalam krisis tebusan Algeria dan nasib seorang lagi rakannya di Afrika masih belum diketahui, menurut Kementerian Luar, Rabu.

Kementerian sedang bekerjasama dengan pengendali kemudahan untuk menerbangkan mayat lelaki yang dikenal pasti sebagai Chong Ngen Chung kembali ke Malaysia, menurutnya dalam satu kenyataan.

Tetapi Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata kerajaan bimbang dengan kekurangan maklumat daripada pihak berkuasa Algeria dalam usahanya untuk mencari Tan Wee Ping yang masih hilang.

“Tambahan pula, kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Algeria tidak menyatakan butir-butir operasi menyelamat serta senarai lengkap tebusan yang hilang,” katanya.

Dua lagi rakyat Malaysia yang bekerja di sana telah dipindahkan ke Algiers di mana mereka sedang menunggu untuk terbang pulang manakala salah seorang daripada mereka telah menawarkan diri untuk tinggal dan membantu mengesan Tan.

Seramai 37 warga asing yang terdiri daripada lapan bangsa berbeza dan rakyat Algeria yang diculik dan dijadikan tebusan telah dibunuh yang menuntut pembebasan tahanan Islamis dan pembalasan kepada campur tangan Perancis di Mali.

Berita Berkaitan

Lelaki bersenjata pisau bunuh 3 orang awam di gereja Perancis

NICE: Seorang lelaki bersenjatakan pisau di sebuah gereja di sini membunuh tiga orang awam,...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan