Sunday - July 25, 2021 @ 17:51
BERITADUNIASeorang Tebusan Malaysia Di Algeria Disahkan Terbunuh

Seorang Tebusan Malaysia Di Algeria Disahkan Terbunuh

Algeria-troops-surround-Islamist-hostage-takersSeorang pekerja Malaysia telah terbunuh dalam krisis tebusan Algeria dan nasib seorang lagi rakannya di Afrika masih belum diketahui, menurut Kementerian Luar, Rabu.

Kementerian sedang bekerjasama dengan pengendali kemudahan untuk menerbangkan mayat lelaki yang dikenal pasti sebagai Chong Ngen Chung kembali ke Malaysia, menurutnya dalam satu kenyataan.

Tetapi Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata kerajaan bimbang dengan kekurangan maklumat daripada pihak berkuasa Algeria dalam usahanya untuk mencari Tan Wee Ping yang masih hilang.

“Tambahan pula, kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Algeria tidak menyatakan butir-butir operasi menyelamat serta senarai lengkap tebusan yang hilang,” katanya.

Dua lagi rakyat Malaysia yang bekerja di sana telah dipindahkan ke Algiers di mana mereka sedang menunggu untuk terbang pulang manakala salah seorang daripada mereka telah menawarkan diri untuk tinggal dan membantu mengesan Tan.

Seramai 37 warga asing yang terdiri daripada lapan bangsa berbeza dan rakyat Algeria yang diculik dan dijadikan tebusan telah dibunuh yang menuntut pembebasan tahanan Islamis dan pembalasan kepada campur tangan Perancis di Mali.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here