31.8 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Serangan Buaya Sungai Saribas – Isteri Harap Temui Jasad Suami

BERDOA : Isteri Drahman, Latifah Nen, 53, dan anak lelakinya menanti di tebing Sungai Saribas.

BELADIN: Isteri penebang rumbia yang menjadi keganasan buaya di Sungai Saribas di sini, kelmarin reda dengan nasib malang yang menimpa keluarganya, namun berharap jasad suaminya dijumpai dalam keadaan sempurna untuk dikebumikan.

Semalam, selepas 24 jam suaminya hilang dibahan buaya di sungai berkenaan, Latifah Nen, 53, tetap berdoa semoga jasad suaminya, Derahman Chali, 55, dari Kampung Hulu di sini, dijumpai.

“Walau apa keadaan sekali pun, saya menerima kejadian ini sebagai takdir, tetapi amat berharap jasad suami saya akan ditemui,” kata ibu kepada enam anak itu.

Namun, Latifah berkata jauh di sudut hatinya tersimpan perasaan terkilan kerana suaminya tidak sempat menikmati bekalan mi segera dan kuih yang dibekalnya ke tempat kerja.

“Sebelum turun ke tempat kerja kira-kira jam 7 pagi semalam (kelmarin), suami saya cuma sempat meneguk air kopi yang disediakan dan membawa bekal mi segera dan kuih.

“Dia pergi menebang rumbia dan mengikatnya di sungai sebelum dibawa ke kilang dan saya dimaklumkan dia disambar buaya ketika mahu membasuh tangan untuk makan bekalan yang dibawa itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Menurut Latifah, dia dimaklumkan mengenai kejadian itu pada kira-kira jam 10 pagi oleh rakan suaminya, Mohd Noor Bujang, 51, yang menyaksikan kejadian.

Sementara itu, anak sulung mangsa, Norasiah, 24, berkata dua hari sebelum kejadian, dia berasa pelik apabila melihat ayahnya asyik termenung dan tidak mahu bermain dengan cucu tunggalnya seperti kebiasaan.

“Sebelum ini, ayah suka bermain dengan anak saya, Nuraina Nadirah yang baru berusia setahun empat bulan. Sejak dua hari lalu, dia banyak termenung dan tidak banyak bercakap.

“Ketika makan pun dia termenung. Kami tak sangka rupanya akan ada bencana menimpa ayah,” katanya yang tidak dapat menahan sebak.

Derahman yang berpendapatan antara RM30 hingga RM40 sehari upah menebang rumbia, cuma bekerja pada musim tertentu antara dua ke tiga minggu sebulan untuk menyara isteri dan enam anak berusia antara tujuh hingga 24 tahun.

Dua daripada anaknya sudah bekerja, melakukan kerja kampung, berikutan mereka tidak bersekolah tinggi dan keciciran dalam pelajaran.

Manakala hanya anak bongsunya, Mohd Kushairy, 7, yang masih bersekolah di Tahun Satu. Sementara itu, Pembantu Jabatan Kebajikan Masyarakat Betong, Fakrulrani Ahmad Anuar berkata, pihaknya sudah mengambil keterangan bagi pertimbangan menyalurkan bantuan. Katanya, jika memenuhi semua kelayakan ditetapkan dan ada pengesahan pihak berwajib, keluarga mangsa boleh menerima bantuan Tabung Bantuan Mangsa Serangan Binatang Buas (TSBB) maksimum RM20,000.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,357PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan