26.1 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Sesal kemudian tiada guna – Keluhan Guru KAFA yang ditamatkan perkhidmatan

#PakatanHarapanZalim #DosaDosaMahathir #MenyesalKemudian #Mahazalim

Pihak Editor kerap menerima pelbagai email dari kalangan pembaca yang meminta kisah mereka di perdengarkan kepada rakyat. Tetapi, penghantar email ini telah berjaya menarik perhatian pihak editor untuk menayangkan penderitaan seorang guru KAFA yang telah kehilangan kerja akibat tindakan drastik kerajaan yang menamatkan kontrak para guru ini.

Setelah berhubung dengan penghantar email ini, pihak editor bersetuju untuk menerbitkan suratnya disamping bersetuju untuk tidak menyiarkan alamat emailnya serta butiran lengkap dirinya. Semoga dengan surat ini, kita akan sedar akan hakikat bahawa, ramai yang begitu terjejas dengan keputusan drastik kerajaan ini. Hayati dan renungilah pengakuan Encik Ahmad Yusuf ini.

“Saya akui, semasa pentadbiran kerajaan BN, saya sedikit terpengaruh dengan dakyah dari Pakatan Harapan yang mendakwa, kerajaan BN hanya tahu membebankan rakyat tanpa mempedulikan nasib rakyat yang berpendapatan rendah. Sebagai contoh, cukai GST yang pada perkiraan saya pada ketika itu, cukup membebankan saya.

Siapa tidak mudah terpengaruh. Setiap kali saya kekedai Cina di taman perumahan saya, taukeh yang menjalankan perniagaan itu pasti memberitahu, harga barang sekarang mahal disebabkan GST. Malah, andai saya ke pasar malam, pasti ada sahaja risalah dari Pakatan Harapan yang turut senada dengan taukeh Cina itu tadi.

Saya sebenarnya seorang guru KAFA yang berkhidmat dengan bayaran yang umum ketahui sebagai tidaklah setinggi guru-guru biasa. Saya sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak yang masih kecil yang mana paling kecil berusia setahun. Sudah semestinya, lampin pakai buang mahupun susu krimnya terpaksa saya beli hampir setiap minggu.

Apa yang membuatkan saya mempercayai kata-kata Pakatan Harapan adalah, sejak anak saya dari dalam perut lagi, dia sudah dikenakan cukai GST. Sebagai manusia biasa, apabila mendengar perkara yang sama hampir setiap hari, saya mulai percaya dan mula menanam iltizam untuk menguburkan Barisan Nasional selama-lamanya pada 9 Mei yang lalu.

Saya bukanlah seorang yag begitu mempedulikan hal ehwal politik. Namun, apa yang saya khuatiri adalah, survival saya sebagai seorang rakyat Malaysia serta masa hadapan anak-anak saya yang berkemungkinan besar berhadapan dnegan cabaran ekonomi yang maha hebat yang membuatkan saya terfikir, mungkin Tun Dr Mahathir mampu mengatasi semua masalah ini.

Terus terang saya katakan, pada 9 Mei 2018 jam 11.30 pagi, saya salah seorang daripada berjuta orang yang memberi undi kepada Pakatan Harapan walaupun jauh disudut hati saya menyatakan, apa yang saya lakukan ini, silap. Kenapa saya berkata demikian. Ini kerana, sepanjang usia saya yang menjangkau 34 tahun, Barisan Nasional tidak pula menjadikan saya papa kedana.

Saya masih boleh berkahwin dengan seorang gadis yang cantik, mendapat pendidikan percuma, perkhidmatan kesihatan yang hampir percuma dan banyak lagi kemudahan asas yang terbaik disediakan oleh kerajaan BN. Namun disebabkan GST, pada hari itu, saya memilih untuk memberikan kepercayaan dan mandat kepada Pakatan Harapan.

Saya percaya, ramai lagi orang-orang diluar sana mengharapkan perkara yang sama seperti saya. Menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang mengamalkan kebajikan dan memberikan keutamaan kepada rakyat terutamanya pasal GST ini. Disamping itu, janji mereka yang akan melaksanakan kesemua 10 janji dalam tempoh 100 hari, cukup menarik perhatian saya.

Setelah memberi kepercayaan kepada mereka dan mereka mengumumkan kemenangan, hati saya mula berdebar. Ini kerana, saya secara tiba-tiba menjadi tidak pasti tentang pilihan saya kerana melihatkan kemelut untuk melantik seseorang mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, berlaku dengan penuh kebimbangan.

Sehinggalah pada 13 Mei 2018, Tun Dr Mahathir sah menjadi Perdana Menteri dah pada ketika inilah, harapan saya mulai tumbuh. Namun, siapa sangka, antara pergerakan awal Tun Mahathir adalah memecat 17 ribu orang pekerja lantikan kontrak tanpa ada sebarang notis. Mereka dipecat secara terang-terangan dan tanpa memberi sebarang notis.

Pada ketika itu, saya terfikir, bagaimana mereka mahu menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan kerja pun tiada. Pada masa yang sama, saya mula bermohon kepada Allah S.W.T supaya saya tidak menjadi mangsa seterusnya.

Namun, Allah mempunyai perancangan lain. Saya turut dipecat bermula 1 Jun lalu dan bermulalah nasib tidak menentu saya. Pada hari saya mendapat tahu saya bakal kehilangan kerja bersama-sama lebih 3,000 orang yang lain, say amula terfikir, apa salah saya sebagai guru KAFA sehingga saya pun dipecat sedangkan tanda telah mengundi ini sendiri belum hilang dakwatnya dan masih terbayang, saya memberikan undi kepada mereka untuk membentuk kerajaan.

Malah, semasa saya berbuka puasa pada 26 Mei yang lalu, saya merenung wajah isteri dan anak-anal saya, mungkinkah saya sempat mendapatkan kerja baru bagi memastikan sambutan hari raya mereka kekal meriah? Mampukah saya menyara kesemua ahli keluarga saya disaat saya sah kehilangan kerja saya? Kenapa begini kejam nasib saya terima sedangkan saya sendiri memberi mandat kepada mereka?

Namun, semuanya sudah terlambat. Sehingga hari ini saya masih sukar menerima yang saya sudah kehilangan kerja. Sudahlah tidak menerima gaji, bonus hari raya juga saya tidak mungkin akan terima. Paling mengharukan adalah, apabila anak sulung saya yang berusia 5 tahun bertanya, bilakah saya mahu membeli baju raya untuknya.

Apa yang harus saya katakan kepadanya? Adakah saya akan cakap, maafkan Walid nak. Walid dah tersalah memberi mandat kepada orang yang salah? Adakah perlu saya katakan, Walid tidak mempunyai wang untuk membeli baju baru kerana sewa bulanan rumah kita ini sendiri pun Walid tidak tahu bagaimana untuk membayarnya.

Saya hanya mampu termenung disamping kekal berusaha mencari kerja sesuai dengan latar belakang pendidikan saya. Namun, bukan mudah untuk orang menerima kerja disaat keadaan semasa yang masih belum stabil. Kekal lah saya menganggur disamping mengira detik, bilakah saya akan diusir keluar dari rumah sewa saya ini kerana masih gagal menyelesaikan sewa bulanan rumah ini.

Sesungguhnya, saya amat menyesal kerana begitu mudah mendengar dan termakan hasutan mereka yang dahulunya menabur janji kononnya akan menjadikan Malaysia jauh lebih baik berbanding era kerajaan Barisan Nasional. Sesungguhnya saya amat menyesal kerana mengkhianati anak dan isteri saya dengan memberi mandat kepada mereka.

Untuk semua ini, saya memohon jutaan kemaafan kerana telah menjatuhkan sebuah kerajaan yang selama ini menjaga kebajikan saya anak beranak. Saya memohon ampun dan maaf kepada Datuk Seri Najib kerana mengkhianatinya kerana selama ini, beliau cukup menjaga kebajikan kami selaku warga pendidik KAFA akan tetapi kami khianatinya pada PRU ke 14 yang lalu.


Tiada apa lagi yang boleh saya buat untuk memutarkan balik detik 9 Mei 2018. Sehabis musim perayaan ini, ada kemungkinan saya terpaksa kembali semula ke kampung halaman saya untuk memulakan kehidupan baru kami. Tetapi, itu pun masih belum ada kepastian kerana di kampung, tidak banyak kerja mampu saya laksanakan untuk menampung 3 mulut di bawah tanggungjawab saya.

Apa yang boleh saya lakukan hari ini adalah berdoa, semoga kehidupan saya akan berubah kelak dan mengharapkan kerajaan hari ini sedar, mereka telah menginaya bukan sahaja saya, tetapi lebih 17 ribu orang yang kehilangan punca pendapatan mereka secara tiba-tiba. Semoga Allah sahaja yang membalas kekejaman mereka kepada kami semua.

Nukilan

Ahmad Yusuf
Guru KAFA

#YakinBangkit

Berita Berkaitan

Komen

  • Maaf kerana mengungkit perkara lama.
   Sblum pru dlu dh brkali Kali saya lontar kat sini. Bahawa melayu cuma ada 2 parti sahaja. Sama ada pas atau pun bn. Klu benci sangat2 dkat bn maka pilih lah pas.

   Saya bkan nujum tp saya berkawan dgn berbagai kaum. Sebahagian dari kwn2 saya menampakkan riaknya bla bercakap tentang pru.

   Dari itu saya dpat agak. Malah saya juga aktif dlm politik di peringkat bawah jadi pelbagai matlumat saya terima.

   Tentang propaganda cina dan strategi pkr. Saya dpat merumuskan pru 14 merupakan pru14 yg amat penting kpd umno dan bangsa melayu. Biar pun saya org umno namun saya lebih pentingkan bangsa melayu, agama Islam dan raja2 melayu. Itu sbb saya menyeru agar org melayu memilih dua parti itu saja.

   Kini kita harus/wajib bersatu utk mempertahakan perlembagaan terutama mengenai hak org melayu/bumiputera, agama Islam dan raja raja melayu.

 1. Hanya manusia yg berhati syaitan saja sanggup melakukan perkara terkutuk ini..tiada lain tempat org sebegini melainkan neraka jahanam..kita tgok nanti balasan Allah swt sgt pantas..di dunia sdh nampak..berlaku ia pada si pelaku sendiri dan penyokongnya yg hanya diam membisu..

 2. REZEKI ITU DATANGNYA DARI ALLAH BUKAN TUN M ATAU NAJIB

  Dalam saya memikir-memikir nak menulis mengenai strategi Tun bila mengumumkan mengenai plan untuk melancarkan kereta nasional ketiga, saya terperasan ramai yang share samada di fb atau di WA mengenai artikel luahan hati guru KAFA yang kononnya dipecat menjelang Aidilfitri.

  Saya mohon maaf, ada beberapa perkara yang perlu saya nyatakan di sini.

  Pertama, saya tidak tahu samada artikel itu benar kerana sumber tulisan tidak dapat dipastikan. Sedih kerana ramai yang menyebarkan artikel berbentuk hasutan yang entah betul entah tidak.. Saya harap sahabat-sahabat saya akan berfikir 1000x sebelum menyebarkan artikel yang kita tidak pasti siapa penulisnya dan samada fakta tulisan adalah benar atau tidak.

  Kedua, jikalah benar pun, bukankah rezeki kita datangnya dari Allah. Bukan Tun M atau Najib yang tentukan. Sebagai seorang guru agama, penulis sepatutnya tahu hal ini. Sepatutnya beliau redha atas ketentuan Allah itu. Pasti ada hikmah atau pengajaran yang Allah mahu tunjukkan. Tapi bukanlah dengan menulis surat hasutan di social media. Sudah banyak kali Allah ingatkan di dalam al-Quran orang beriman tidak akan bersedih. Kenapa??? Sebab orang beriman tahu bila dilanda musibah, kita kena ingat rukun iman qada’ dan qadar dan faham kita kena redha dan banyak bersabar. Dari beliau memohon ampun dari Najib, lebih baik beliau memohon ampun dari Allah. Buat solat taubat sebelum melakukan solat hajat. Wallahualam.

  Ketiga, kita kena faham bajet gaji guru Kafa itu dari mana? Majlis agama negeri kah atau kerajaan pusat? Kebetulan saya ada berbincang dengan sifu-sifu saya mengenai hal ini. Salah satu sebab mengapa Tun M akan merombak peranan Jakim dikatakan kerana ada kaitan dengan pengurusan bajet hal-hal agama ke negeri-negeri juga supaya lebih terurus dan telus di masa hadapan. Ini orang kita belum apa2 dah melompat cakap Jakim nak ditutup.

  Keempat, masa zaman BN dulu pun ada guru KAFA dibuang kerja. Takde kecoh seantaro dunia macam sekarang pun? Adakah kerja cybertroopers semua ni? Kita pun tak tau kan…

  Oleh kerana kita ni lebih banyak soalan dari jawapan, lebih baik kita dok diam dan jangan terlibat menyebarkan artikel yang kita tidak pasti sumber tulisan dan faktanya.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.