30 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 28, 2020

Shafee : Keengganan Anwar Untuk Disoal Balas & Gagal Kemuka Alibi Bukti Bersalah

liwat 2

PUTRAJAYA: Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah gagal membuat penilaian terhadap keengganan Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi kenyataan daripada kandang saksi sebelum membebaskan beliau daripada tuduhan meliwat Saiful Bukhari Azlan Januari tahun lalu.

Pendakwaraya Tan Sri Mohamad Shafee memberitahu Mahkamah Rayuan, keengganan Anwar untuk disoal balas oleh pendakwaraya harus membawa kesimpulan bahawa Ketua Pembangkang itu menghadapi masalah serius menerangkan fakta-fakta yang mengaitkan beliau kepada tuduhan itu.

Berhujah kepada panel tiga hakim Mahkamah Rayuan dalam permohonan untuk membatalkan pembebasan Anwar itu, Shafee berkata Zabidin gagal mengupas tindakan Anwar untuk hanya membacakan kenyataan dari kandang tertuduh, tanpa disoal balas pendakwaraya dalam penghakimannya pada 9 Januari 2012.

“Jelas Anwar menghadapi masalah berat untuk memberikan hujah yang boleh menyokong pembelaannya bahawa beliau tidak berada di tempat kejadian sebagaimana yang dituduh,” kata Shafee.

“Hakikat ialah peguam bela beliau tidak memanggil walau satu daripada 14 saksi untuk menyokong pembelaannya setelah pendakwaraya mengemukakan bukti video untuk menunjukkan Anwar memang hadir di tempat kejadian,” kata beliau.

“Pembelaan Anwar adalah berasaskan penafian semata-mata. Beliau memilih untuk tidak disoal balas dan sebaliknya memberikan kenyataan yang menyerang hakim, pendakwaraya dan kerajaan,” tambah beliau.

Di sebelah pagi, Shafee memberitahu mahkamah bahawa Zabidin silap membebaskan Ketua Pembangkang itu kerana mempercayai bukti DNA terbabit dicemari.

Shafee berkata Zabidin tidak mengambil kira kenyataan pakar-pakar kimia kerajaan dalam membuat rumusan mengenai bukti DNA itu.

Shafee berhujah di hari pertama rayuan untuk membatalkan keputusan Zabidin Januari 2012 membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan pada tahun 2008

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...