Home / :: BLOG :: / Shukri SPRM arah kes Shafie Apdal ditutup, saksi miliki akaun RM29 juta dibebaskan
Shukri SPRM arah kes Shafie Apdal ditutup, saksi miliki akaun RM29 juta dibebaskan

Shukri SPRM arah kes Shafie Apdal ditutup, saksi miliki akaun RM29 juta dibebaskan

#UndangUndangRimba #ManaIntergritiSPRM #KERAjaanTomato #PakatanHipokrit

Masihkah anda ingat kes tangkapan besar-besaran di Sabah melibatkan penyelewengan dana KKLW bermula dari tangkapan Datuk Peter Anthony, Azis Jamman, Arifin, Jamawi Jaafar, adik-adik Shafie hinggalah Shafie Apdal sendiri. Jumlah yang ditahan reman ialah 13 orang.

Joseph YU Sin Kong pemilik Sinkong Contructions Sdn Bhd yang membayar rasuah kepada Shafie Apdal dan lain-lain turut ditangkap SPRM.

Ketika itu Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Azam Baki menganggarkan RM1.5 bilion peruntukan kerajaan pusat melaksanakan projek di Sabah sejak 2009 hingga 2015 (NKRA) diseleweng di KKLW.

Lebih 60 syarikat disiasat SPRM meliputi 170 projek bekalan air, 163 projek jalan raya dan 17 projek bekalan elektrik di sembilan daerah di Sabah. SPRM sendiri mengesahkan 23 syarikat yang disiasat adalah dibawah kuasa adik Shafie Apdal iaitu Datuk Yusof dan Hj Hamid Apdal.

Paling penting ialah penangkapan Norhartaty Rahmat bekas Timbalan Setiausaha Bahagian Infrastruktur KKLW sebagai SAKSI UTAMA KES.

SPRM telah berjaya memujuk Norhartaty sebagai saksi dan menjanjikan keselamatan serta melepaskan beliau jika memberikan kerjasama kepada SPRM. Beliau tidak lagi dianggap sebagai bersubahat dan pelaku rasuah tetapi saksi untuk menuduh Shafie Apdal di mahkamah.

SPRM menggugut akan mendedahkan akaun RM29 juta yang dibeku milik Hartaty jika tidak memberi kerjasama. Oleh itu tidak ada satupun kita membaca dalam media tentang pembekuan RM29 juta dari Timbalan Setiausaha Bahagian KKLW. Jumlah pembekuan yang diumumkan ialah RM179 juta. Anda boleh bayangkan seorang penjawat awam berjawatan Timbalan Setiausaha Bahagian saja boleh mengumpul RM29 juta.

Shukri SPRM arah kes Shafie Apdal ditutup, saksi miliki akaun RM29 juta dibebaskan

Baca seterusnya disini:
https://malaysiachoice.wordpress.com/2018/07/06/shukri-sprm-arah-kes-shafie-apdal-ditutup-saksi-miliki-akaun-rm29-juta-dibebaskan/


Rujukan:
http://pakdin.my/tag/kklw/

http://pakdin.my/tag/bekalan-air

(Visited 35 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

42 comments

  1. Shukri Noh

    syafie menabung sejak kecil dpt 29jota..pinjam kata2 cai ph. Hahaha

  2. Mamat Kulat

    Kalau betul la ni, menjawab la kau kat akhirat!

  3. Shaiful Rizal Yazid

    Bila diri terasa hebat tu yg sesuka hati nak buat..

  4. Hussain Bakar

    Senangnya tanpa rujuk pada Dpp/Ag dan mahkamah..Haram jadah.

  5. Couelin Dhia

    Mana2 pgang sama….ni la citanye….buto la mlayu….nk sgt prubahan…..amek kaw

  6. Liza

    Syukri ni tggu ms nak ke dlm..????

  7. Mamat Kulat

    Btw, boleh main tutup-tutup meh? Jangan ingat boleh terlepas gitu je, sooner or later je.

    In fact, kalau aku ni dok dalam PH aku rasa takut. Kerana problem sebegini berada dalam ‘kocek’ seseorang. Ticking time bomb.

    Of course, setiap ‘rahasia’ ada ‘harga’nya. Paling best sekarang kalau jadi ‘puppetmaster’.

  8. Afieqa Afiqah

    ahh shukri ni haritu kemain cerita menangis2 skrg pihak kau daa amik alih . bole laa kau berlagak siap tutup kes bagai .

  9. Danie Jawahir

    Wah sedap dia semua kroni lepas undang2 appa yang di guna pakai di malaysia skrang ni

  10. Mohd Yussoff Abu Bakar

    Allah mahal mengetahui kalau tak didunia diakhirat nanti…manusia akan di hidup kembali setelah mati…buat baik akan ada balasan nya juga buat jahat juga akan di balas….ingat janji Allah itu pasti.

  11. Azhar Abas

    Kroni mesti kes d tutup..x heran nanti kes rasuah lge pun d tutup..

  12. Saadon Sam

    Sprm ada kes najib je yg len sume tutup.. baguuiih. Sapa2 yg ada kes ngn sprm cepat2 masok ph kes blh tutup.

  13. Mall Roy

    Mgkin ada sdh kopi2 nya .tu lh buang kas.

  14. Ujie Gee Malek Fauziah

    Yg ni xper pulakk blh tutup gitu jer…tah2 die ni dlm senarai najib…kono saman..tgk die konon melalak eiii sakit ati berlakon pndai

  15. Mall Roy

    bila jatuh nanti tetap di ungit balik .tetap ada org yg ungkit balik kas ini .

  16. Mat Jan

    haya ini mcm ka…kenapa tutup kes

  17. Kublai Khan

    Zaman tutup fail dah bermula kembali ..!!

  18. Noniey Sha Ayue

    Ldu Syahirun Amri Maya Sufi Muhamad Sahrir

  19. Adee Dean

    aik..peminat2 dia xdak kt tepi tolong jwb ka

  20. Adee Dean

    hahaha…lau lom smpai tahap dewa xyh la nk jd jahat..

  21. Adee Dean

    xde duit dh nk beli..duit hgpa dh rampas..rompak..beku..lg ckp dibeli..lau beli pun setakat sekupang dua mmpu la

  22. Mohd Nasir Abdul Wahab

    Ape nak heran, mereka kan dok dalam satu kapal. Balasan Allah lebih dasyat nnti.

  23. Wak Jam

    Nk buat cm ne….dh pilihan rakyat.

  24. Slinkes Rao

    Kes longkang dah settle agaknya…bila.kes terowong??

  25. Omar Yaacob

    memalu kan negara di mata dunia saolah2 kerajaan malaysia xberpelajaran dan memakai undang2 romba

  26. Abd Basit Durahim Durahim

    Semua pun selva..tu psl isu perkauman menyalax kita layan semua rugi..ha.ha. ini yg patut kita kejar cukupx

  27. Abd Basit Durahim Durahim

    Jamal tongkol visi india selva..ha.ha. joker palam.

  28. Kay Maria

    Sprm x telus,duble standed,peneraju sprm dh jdi anjing gomen.

  29. Wak Nazri

    Lepas ni kes Lge pun dibatal kan yg jelas terbukti salah

  30. Aji Firdaus

    BN dan PH same. dua kali lima je. kalau BN perintah ade nak check geng2 korang. x de kan. sekarang diorang pulak. same je. SPRM memang boneka kerajaan. bak BN ataupun PH. xde sedikit pom akan dianiaya kalau masuk PH mahupun BN. aku harap some day SPRM dapat lepas dari cengkaman kerajaan dan waktu itu hanya terjadi bila nabi isa turun. time tu je.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.