Sidang Kemuncak Arab-Islam-AS: Bersatu Tentang Keganasan – Najib Razak

RIYADH: Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan Sidang Kemuncak Negara-negara Arab, Islam dan Amerika Syarikat (AS) sebagai isyarat kepada masyarakat dunia bahawa negara-negara Islam bersatu menentang keganasan.

Perdana Menteri yang menghargai inisiatif Raja Salman Abdulaziz Al-Saud menganjurkan pertemuan bersejarah itu berkata, dunia tidak perlu meragui bahawa sidang itu secara kolektif bersama masyarakat antarabangsa dalam memerangi ancaman global ini.

Kepada Raja Salman, Najib menyatakan: “Yakinlah bahawa Malaysia berdiri teguh dan menyokong kerajaan dan kepemimpinan sebagai penjaga dua Tanah Suci,’’

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 50 pemimpin yang menghadiri sidang tersebut di Pusat Konvensyen King Abdul Aziz di sini hari ini.

Najib adalah antara pemimpin yang diberi peluang berucap selepas ucapan Raja Salman Abdulaziz Al-Saud dan Presiden AS, Donald Trump.

Beliau sebelum itu mengadakan pertemuan dengan Raja Salman dan Perdana Menteri Libya, Fayez Al-Sarraj.

Perdana Menteri dalam ucapannya juga menegaskan, masyarakat Islam hari ini secara keseluruhannya menentang keganasan dan ekstremisme.

Bagaimanapun beliau mengingatkan sidang yang diadakan di rantau Asia Barat yang tidak stabil menimbulkan kebimbangan kerana ketidakstabilan boleh menyumbang kepada keganasan.

Katanya, terdapat kepercayaan yang meluas di rantau ini yang Iran telah menyumbang sedikit sebanyak kepada ketidakstabilan.

Sebagai sebuah negara yang mempunyai hubungan baik dengan negara-negara di rantau ini, Perdana Menteri berharap Iran mesti mengelak daripada sebarang tindakan yang boleh ditafsirkan sebagai campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara jiran.

“Ini bukan hanya demi kestabilan serantau tetapi juga untuk perpaduan ummah,” katanya.

Perdana Menteri juga mengucapkan terima kasih kepada Trump yang berusaha mendekati negara Islam dalam menentang keganasan global.

Beliau turut mengingatkan bahawa menentang keganasan bukan hanya melalui ketenteraan tetapi apa yang lebih penting ialah memenangi hati dan minda masyarakat.

“Kita mesti menekankan supaya Islam yang sebenar dikenali di seluruh dunia dan pada masa yang sama bekerjasama menyelaras untuk menghancurkan Daesh dan sekutu mereka di mana sahaja kehadiran mereka dirasai,” katanya.

Malaysia katanya, tidak menyerah kalah dalam usaha memerangi fahaman radikal ini dengan mengambil pelbagai pendekatan termasuk mempromosikan konsep wasatiyyah iaitu kesederhanaan menurut al-Quran.

Di peringkat antarabangsa juga, tegas beliau, pelbagai kerjasama diwujudkan termasuk bersama AS dengan memperkenalkan Bahagian Komunikasi Strategik Digital bagi menangani penyebaran mesej negatif keganasan.

“Begitu juga kerjasama peringkat serantau dengan Australia untuk menghentikan aliran dana untuk kumpulan pengganas, dan bersama United Kingdom dan Perancis berkaitan tujuh bidang utama termasuk keganasan siber.

“Pada tahun 2010, di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), saya juga telah menggesa bagi Pergerakan Global Kesederhanaan dan program deradikalisasi kami telah mencapai 95 peratus kejayaan dalam memulihkan golongan yang terjebak sebagai ekstremis,” katanya.

Sambil menyatakan kesediaan Malaysia berkongsi pengalaman menangani keganasan, Najib juga menarik perhatian kerjasama dengan Arab Saudi melalui penubuhan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman di Kuala Lumpur hasil lawatan negara Raja Salman ke Malaysia Februari lalu.

Loading...

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here