27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

Intisari Sidang Media Hari Ke 7 14/03/14 (video) #MH370 #PrayForMH370

MH370-sidang-media-14-3-14
Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein (Pemangku Menteri Pengangkutan) Datuk Azharuddin bin Abdul Rahman (Ketua Pengarah DCA) Encik Ahmad Jauhari bin Yahya (CEO Penerbangan Malaysia)

 

Berikut kenyataan Menteri Pertahanan dan Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada sidang berita mengenai misi mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370, di Sepang, Selangor pada Jumaat.

“Kini masuk hari ketujuh misi mencari MH370. Pada masa ini, terdapat 57 kapal dan 48 pesawat terbabit dalam misi mencari. Sebanyak 13 negara terbabit.

“Keutamaan kami adalah untuk mencari pesawat ini. Kami menggerakkan usaha mencari berdasarkan semua petunjuk, dan kami terus bekerjasama rapat dengan rakan-rakan antarabangsa kami.

“Kami bersyukur dengan bantuan diberikan rakan-rakan dan jiran-jiran, yang terus membantu kami dengan berkongsi data dan sumber mereka dalam usaha kami mencari MH370.


“Saya bercakap mewakili rakyat Malaysia apabila saya berkata kami setulus hati turut berdoa bersama-sama keluarga dan rakan kepada mereka yang berada dalam pesawat itu”.

Maklumat baharu.

“Terdapat banyak spekulasi dalam media hari ini selepas ulasan daripada pegawai AS yang tidak dinamakan mencadangkan pesawat itu mungkin telah terbang untuk tempoh tertentu sebelum terputus hubungan.

“Mengikut prosedur standard, pasukan penyiasat tidak akan mengeluarkan maklumat kepada umum sehingga ia disahkan dan diperakui oleh pihak berkuasa relevan. Kami juga tidak mahu dilibatkan dengan laporan kenyataan pegawai tidak dinamakan itu kepada media.

“Sejak Ahad, kami telah bekerjasama rapat dengan rakan-rakan antarabangsa kami, termasuk pasukan AS, yang pegawai mereka telah berada di sini di Kuala Lumpur.

“Sejak Rabu, pasukan penyiasat Malaysia telah berkongsi lebih banyak maklumat terperinci, sebaik sahaja menerima maklumat itu, untuk pengesahan.

“Pasukan antarabangsa kini sedang berusaha mengesahkan maklumat terperinci itu, tetapi ketika ini tiada apa-apa untuk kami sahkan.


Memperluas Penyiasatan.

“Pesawat ini masih hilang, dan kawasan pencarian diperluaskan. Dua hari lepas, kawasan pencarian diperluaskan untuk memasukkan Laut Andaman.

“Bersama-sama dengan rakan-rakan antarabangsa kami, kami kini bergerak lebih jauh ke timur kawasan Laut China Selatan, dan lebih jauh di Lautan Hindi.

“Tiada apa yang lebih kami harapkan selain daripada menemui pesawat ini dengan secepat mungkin. Tetapi keadaan telah memaksa kami untuk memperluaskan kawasan pencarian kami.

“Satu penyiasatan biasa menjadi semakin mengecil mengikut masa, dengan fokus pencarian dibuat berdasarkan maklumat baharu. Tetapi ini bukan penyiasatan biasa. Dalam kes ini, maklumat yang kami ada memaksa kami untuk mencari ke kawasan yang lebih jauh.

Data Enjin.

“Semalam kami menyangkal laporan media yang memetik kenyataan pegawai yang tidak dinamakan bahawa data enjin menunjukkan pesawat itu terus terbang selama beberapa jam selepas membuat hubungan terakhir. Kami menghubungi Boeing dan Rolls Royce, yang menyatakan laporan itu tidak benar.


“Hari ini, Rolls Royce mengeluarkan kenyataan yang menyatakan, dan saya petik, ‘Rolls Royce akan terus memberikan bantuan sepenuhnya kepada pihak berkuasa dan Malaysia Airlines. Rolls Royce mengesahkan kenyataan dibuat pada Khamis 13 Mac oleh Menteri Pengangkutan Malaysia berhubung data pemantauan keadaan enjin yang diterima daripada pesawat itu”.

Tompokan Minyak.

“Semalam, pihak berkuasa mengesan dua tompokan minyak di Laut China Selatan, 60 batu nautika selatan pada titik terakhir hubungan dengan MH370.

“Tompokan minyak yang pertama telah disiasat dan dianalisis dan didapati mengandungi minyak pesawat pada kadar amat kecil. Tiada serpihan ditemui di kawasan itu. Kami percaya tompokan minyak itu tiada kaitan dengan MH370.

“Sampel daripada tompokan minyak yang kedua juga telah disiasat dan dianalisis dan tidak mengandungi minyak pesawat.

Berita Berkaitan

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...