26.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Sindiket Tipu PATI Kaya-raya Malah Ada Yang Di Kurnia Pangkat Dato' Seri

rohingya_pulau-pinang

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan Jabatan Imigresen memburu ejen atau sindiket yang mengaut keuntungan besar selepas menipu pendatang asing tanpa izin (PATI) bekerja di negara ini.

Beliau berkata hasil operasi penguatkuasaan mendapati 95 peratus daripada PATI yang ditangkap mempunyai dokumen yang sah, tetapi menjadi mangsa penipuan oleh ejen atau sindiket apabila tiba di negara ini.

“Kebanyakan mangsa penipuan ini berasal dari Bangladesh, Indonesia dan Myanmar. Dokumen mereka telah dipegang oleh ejen atau sindiket malah, ada juga majikan yang memegang dokumen perjalanan dan permit kerja mereka,” katanya selepas merasmikan sambutan Hari Imigresen 2015 di sini Sabtu.

Turut hadir Menteri Pembangunan Sosial Sarawak mewakili Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri William Mawan Ikom, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Timbalan-timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Masir Kujat serta Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Seri Mustafa Ibrahim.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata ada ejen dan sindiket yang menipu PATI itu menjadi kaya-raya dan hidup senang-lenang, malahan ada yang dikurniakan pangkat ‘Datuk Seri’.

“Saya mahu Jabatan Imigresen fokus bukan hanya untuk tangkap PATI sahaja, tetapi juga mencari, menyiasat, menangkap serta membawa ke mahkamah ejen dan sindiket yang terlibat,” katanya.

Beliau berkata Kementerian Dalam Negeri bersedia untuk menambah hukuman lebih berat terhadap ejen dan sindiket yang terlibat jika didapati bersalah.

“Akta Imigresen 1959 sudah cukup berat, tetapi jika umum mahu supaya akta ini diperkukuhkan serta ditambah hukuman, kementerian bersedia untuk melakukannya.

“Saya akan berbincang dengan dua timbalan saya dan ketua setiausaha kementerian untuk minta nasihat undang-undang bagi memperkukuhkan akta dan peraturan sedia ada,” katanya.

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan