25.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

Siti Kasim tegur pihak berkuasa agama buat serbuan bawa media

Tindakan pihak berkuasa agama membawa media ketika membuat serbuan khalwat terhadap pasangan kekasih melakukan maksiat di dalam bilik hotel ditegur.

Pengasas Malaysian Action for Justice and Unity Foundation (Maju) Siti Kasim mempersoalkan keperluan membawa media bersama-masa dalam serbuan tersebut.

“Anda melihat bagaimana pihak berkuasa agama ini bahkan membawa media semasa serbuan mereka? Untuk apa? Untuk menghebahkan apa?” tanya Siti Kasim.

Beliau mengulas mengenai laporan media mengenai sepasang kekasih yang ditangkap khalwat dalam satu serbuan Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) di sebuah motel di Bedong, Kedah, pada Khamis.

Pasangan kekasih itu dilaporkan bakal melangsungkan perkahwinan pada awal bulan depan. Mereka antara yang ditahan kerana berkhalwat dalam bilik hotal oleh JAIK.

Pasangan berkenaan yang masing-masing berusia 29 tahun itu mengaku hadir ke Pejabat Agama Daerah Sik pagi Khamis bagi menghantar borang nikah sebelum mendaftar masuk ke motel itu.

“Mengapa sebagai orang Melayu kita membiarkan orang yang disebut sebagai agamawan ini mengawal dan memaksa bagaimana kita menjalani kehidupan kita” Membenarkan mereka menghukum kita dengan teruk apabila tidak ada mangsa?

“Sesiapa sahaja mahu dikawal, teruskan. Ramai di antara kita tidak! Sudah tiba masanya kita bangkit dan mempersoalkan tindakan mereka,” kata Siti Kasim.

Peguam itu menjelaskan, apa yang dilakukan secara tertutup adalah urusan mereka.

“Mengapa sebilangan orang Melayu suka hidup mereka dikawal seperti ini? Masa untuk bangkit! Apa yang anda buat secara tertutup adalah urusan anda! Sekiranya anda telah berdosa, anda menjawab kepada Tuhan,” kata Siti Kasim dalam satu hantaran di Facebooknya.

https://www.malaysia-today.net/wp-content/uploads/2020/07/siti-kasim-JAIK.jpg

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan