Home / :: BLOG :: / Skandal BMF Mahafiraun: US$600juta lesap begitu sahaja

Skandal BMF Mahafiraun: US$600juta lesap begitu sahaja

#DosaDosaMahathir

Skandal BMF melibatkan USD600juta; pada tahun 1983 (PM4) , guna kalkulator inflasi bernilai USD1,515,516,393.44 tahun 2018.

USD600juta sekarang bernilai MYR6,219,494,911-26.

Duit dipinjam kepada Carrian Group milik George Tan di Hong Kong tanpa cagaran hilang begitu sahaja, sekupang pun tak dapat balik.

Satu nyawa insan tak bersalah turut hilang.

BMF turut bankrap dan diselamatkan (bail-out) oleh Petronas.

Cari di Google untuk maklumat lanjut:
BMF
BBMB
Carrian group
George Tan
Lorrain Esme Osman
Jalil Ibrahim

Hebat kan #Mahafiraun

……..
http://pakdin.my/tag/bmf

(Visited 17 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

55 comments

  1. Mohd Said Mohamed

    Kita nk LKS…buat laporan polis..dan arahkan LGE..buka kertas siasatan terhdp Tun M Kuti..yg mncuti duit BMS…pada thun 1983 ..kita nk pncuri tu dihukum gntung…bangkit seluruh rkyat malaysia…pergi tngkp pncuri..sekrng.PM ke 7…orng melayu jgn terpedaya dgn LGE..terutama orng permpuan…dgr azan bgus….sebelum.ini…semua 90% orng cina malaysia…x percaya dgn Tun M Kuti itu…sedr tak Tun M Kuti…yg orng cina sedng gunakan ideologi komunis…untuk mnjahanamkan orng melayu..ingt..ini tanah melayu..bukan tnh cibai..bukan tanah keling

  2. Pak Din Gayong

    Mereka ini merugikan penghuni tanah melayu. Bangsa pendatang

  3. Iroquois Plisskin

    US$600m hilang ko meroyan… Wang KWSP RM42b boleh ko diam pulak… Din Din… mengapa awak bodoh sgt?

  4. Anoar Abd Lajis

    Engkau reportlah SPRM Din. Engkau bawalah bukti bukti sahih yang engkau ada. Buat bising je buat apa. Bila lagi?

  5. Kamaluddin Idrus

    Semua kes gugur.. Lagi mau report?
    Kan jelas tulis dalam tu Google je..

  6. Midon Mohamad

    Tetapi kenapa apek ni sekarang u tern 100 darjah…tentulh utk menipu melayu dn memerangkap melayu jadi bodoh dgn permainan silap mata Dap..skrng telah terbukti dlm PH mereka berkuasa..mereka tonggang kuda mahatir dn jadikn mahatir kuda tunggangan mereka..dlm politik bnyk tipu dayanya..

  7. Achmad Achmad

    Pembantu mat sabu telah diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi kira-kira empat tahun lalu, tetapi hutangnya diselesaikan hanya beberapa hari selepas Mohamad mengangkat sumpah sebagai menteri..

    Perghhh…hebat betul mat sabu.

    https://m.malaysiakini.com/news/439011

  8. Sya Syasya

    lesap p la bukan tu curi atau bg kt family…ini buat bzness untung rugi biasa la..jd tun pegang negara slama 22thn xde masalah lgsung..smua hidup xmerempat n bgun pagi n tv3 suku xrasa sakit hati bila tgok muka pm n bini…mcm badak sumbu…kedagahh duit jee….

  9. Adie Ilham

    Ingatkan dah mati admin hidup lg?????????

  10. Anoar Abd Lajis

    Yang dah gugur engkau keluar kan semula buat apa? Memang sengaja nak jadi kan isu.

  11. Kuzaini Adam

    Najib samun duit 1mdb rm50billion..skrg dah he rm200billion..kimak betul ko jib..mujur Ada lg walaun2 macaingok mcm pakdin yg suka jilat jubo tahik rosmah…wakaka..

  12. Kamaluddin Idrus

    Bangang.. Tak faham ke rejim Mahazalim semua kes yg dibicarakan melibatkan PH kena gugur.

  13. Mkamil Latiff

    LKS will remain silent until LGE get sack from being MOF. Tun M shut LKS mouth by offering LGE offering important minister post

  14. Anoar Abd Lajis

    Engkau yang bangang, dah tutup kes pun keluar semula. Dah tak de apa nak cerita lagi dah.

  15. Awan Ludin

    Amboi dah dapat tentu pahala dan dosa orang.

  16. Mazli Lee

    Anjing Najib hanya berani menyalak dalam FB ja..woi mangkok bukti semua ada apa tunggu lg??

  17. Mohd Jacob Ibrahim

    Google macai2 PH jgn menyalak je yg korang tahu…. Bodoh simpan sikit utk ank cucu

  18. Mustlee Masri

    PENDAKWAAN ke atas Najib Razak esok akan dikendalikan sendiri oleh Peguam Negara Tommy Thomas, lapor agensi berita Bernama.

    Bernama yang memetik sumber melaporkan bekas perdana menteri itu dijangka akan dihadapkan lebih 10 pertuduhan jenayah pecah amanah bersabit SRC International Sdn Bhd.

    “Najib akan didakwa di mahkamah di Kuala Lumpur dan peguam negara yang baru Tommy Thomas sendiri akan mengetuai pasukan pendakwaan,” lapor Bernama.

    Laporan itu juga menyebut, Najib akan didakwa di Mahkamah Sesyen Jenayah 2 di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur. Kes dijangka disebut dihadap Hakim Sesyen paling kanan, Zainal Abidin Kamarudin sebelum dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

    The Malaysian Insight sebelum ini melaporkan Najib akan berdepan dakwaan di bawah dua akta iaitu Kanun Keseksaan, dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) 2011.

    Bekas perdana menteri itu akan dibawa ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada jam 8.30 pagi, untuk dituduh bersabit kesalahan berhubung siasatan SRC International Sdn Bhd yang dijalankan oleh SPRM.

    Kompleks mahkamah itu terletak hanya beberapa kilometer dari kediaman peribadinya di Jalan Langgak Duta, tempat beliau ditahan petang tadi.

    Tindakan terhadap Najib menyusul kekalahan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum 9 Mei lepas, yang menyaksikan perubahan kerajaan buat pertama kali dalam sejarah sejak Merdeka.

    Awal petang tadi, Najib ditahan oleh SPRM di kediamannya di Langgak Duta, Kuala Lumpur, berhubung siasatan terhadap SRC International Sdn Bhd, anak syarikat 1MDB.

    Najib disiasat berhubung wang RM2.6 bilion yang ditemui dalam akaun peribadinya yang dipercayai diseleweng daripada dana 1MDB, serta duit RM42 juta yang dipercayai dimasukkan ke akaun peribadinya dari SRC International.

    Bekas perdana menteri itu bagaimanapun menafikan semua tuduhan.

    Dalam wawancara dengan agensi berita Reuters baru-baru ini, Najib berkata, beliau tidak tahu menahu urusan akaun peribadinya kerana ia dikendalikan oleh bekas pengarah SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil sebagai pemegang surat kuasa wakil.

    Bekas perdana menteri telah hadir ke Suruhanjaya Pecegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dua kali bagi merakamkan keterangan berhubung kes SRC International Sdn Bhd.

    SRC International ialah anak syarikat 1MDB sehingga ia diletakkan di bawah Kementerian Kewangan pada 2012.

    Pada 22 Mei lepas, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull berkata penyiasatan SPRM pada 2015 terhadap Najib membabitkan isu dana RM2.6 bilion dan RM42 juta yang dipercayai dipindahkan daripada SRC International Sdn Bhd ke dalam akaun bank peribadi bekas perdana menteri. – 3 Julai, 2018

    Video kat bawah ni adalah penerangan tentang semua akaun yang dibekukan. Kalau ada cai pasir Najib dan Zahid komedi berkata 1MDB clean. Share artikel ni kat mereka. Takde siapa pun nak kenakan Najib melainkan dia sendiri adalah penjenayah.

  19. Hokage Boruto

    Lim Kit sim bila lu mahu manpus puki mak lu lim Kit sim lu sama lu punya anak lim guan eng menpus capat lagi bagus calaka punya cina

  20. Halim Lim

    1983 pnya crta,apa ka pnyh bodh nya mci umnongok ne.trima gk lg hakikt tun memg trbaik,.

  21. Aqballuddin Ishak

    Skrg semua dh halal bi halal, sama2 telan

  22. Tony Madarani

    Cina tuntut hak milik kekal tanah 999.
    Beri ke tak beri?
    ?????
    Ini kali lah lap sai melayu
    ?????

  23. Billionnaire Patriotik

    dia simpan, bila tiba masanya dan atuk tidak diperlukan lagi, dia akan hebohkan semula cerita ini. akhirnya petualang merosakkan perpaduan 1969 ini akan menjadi raja.

  24. Emanan Nan

    Barang yg lepas jgn dikenang kita ada barang baru 1MDB beratus billion lesap berasap kau tahu ke tak weeeii org tua

  25. Markhairi Matariffin

    Lim kit sial ni senyap plak……dulu dia YG sibuk dgn SKANDAL bmf ni

  26. Mohd Hanif Mohd Ali

    Itu la idea cara yg tk nmpak. Guna duit rakyat declare tk berjaya dn hangus… Faham2 la….

  27. Yusof Wazir

    Bkn wak mabuk…tp mahcai ketum mula meroyan…

  28. Mat

    Usah meroyan lagi..lepaskan saja Najib tu….toubat nasuha jer

  29. Wak Nazri

    Dh x penting skrg janji tun dh jd boneka daPig skrg

  30. Ah Zeman Man

    Muka komunis.Malaya….dendam tetap membara.tunggu masa dan ketika nya.

  31. Nasir Hassan

    Skarang ni madey nk tutup ksalahan dia 22 thun dulu,, sbab tu dia slah kn krajaan BN

  32. Lee Jan Jh Lee

    Sebab Najib baik punya orang…dia tak bongkar kesalahan pembangkang masa dia dlm kerajaan.

  33. Azmi Ashar

    Anak anak DIA Kaya hasil menambung semenjak Dari kecil bersama kroni kroni DIA dahulu……ha..ha..ha..

  34. Hafizy Fizi

    Dulu pm tun dr mahathir sekarang pm dr mahathir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.