Skandal Tanah Ijok: Khalid Ibrahim kecewa dengan penjelasan isu tanah

Khalid mendesak kerajaan negeri mendedahkan semua kronologi peristiwa dan dokumen berkaitan termasuk penghakiman persetujuan antara kerajaan negeri dan pemaju.

- Advertisement -

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kecewa dengan laporan penjelasan 19 muka surat berkenaan isu tanah Ijok yang dikeluarkan Pejabat Menteri Besar Selangor dan diedarkan kepada wartawan dalam satu sesi penjelasan minggu lepas.

Bekas menteri besar berkata laporan itu tidak mendedahkan dokumen-dokumen penting berkaitan dengan penghakiman persetujuan di antara kerajaan negeri dan 2 syarikat berkenaan, iaitu LBCN Sdn Bhd dan Mujur Zaman Sdn Bhd, pada Mei 2016 yang menjadi asas kepada bagaimana isu ini terbongkar.

“Sepatutnya dokumen-dokumen seperti perjanjian penyelesaian dan perjanjian penyelesaian tambahan didedahkan agar rakyat tahu kebenaran sepenuhnya. Mengapa sehingga kini dokumen-dokumen tersebut tidak didedahkan?” katanya di Facebook.

Khalid berkata memang benar terdapat 3 plot tanah iaitu Alam Perdana, Alam Mutiara dan Alam Utama tetapi apa yang tidak disebut adalah tanah 2,200 ekar yang dikatakan milik swasta tersebut, yang dikenali sebagai Alam Mutiara dan Alam Utama, terlibat dalam penghakiman persetujuan yang dimeterai di antara kerajaan negeri dan LBCN dan Mujur Zaman.

“Keduanya, tanah 2,200 ekar inilah yang disenaraikan secara khusus dan jelas di dalam penghakiman persetujuan yang mana kerajaan negeri bersetuju akan melepaskan segala tuntutan ke atas tanah-tanah tersebut yang telah diambil melalui proses pengambilan tanah yang saya lakukan ketika menjadi menteri besar.

“Proses pengambilan tanah telah dibuat atas dasar kepentingan awam ditambah pula dengan kegagalan LBCN dan Mujur Zaman untuk mematuhi syarat-syarat pemberimilikan serta kegagalan untuk memulakan dan menyiapkan pembangunan di tanah tersebut.

“Dengan menandatangani penghakiman persetujuan tersebut, kerajaan telah memberi persetujuan untuk melepaskan serta menggugurkan semua tuntutan terhadap tanah 2,200 ekar tersebut dan menyerahkan semula kepada LBCN dan Mujur Zaman,” katanya.

Beri jaminan?

Beliau berkata jika benar kerajaan negeri tiada kena mengena dengan tanah 2,200 ekar, bagaimana ia boleh memberi persetujuan untuk menggugurkan semua tuntutan dan menarik balik semua notis pengambilalihan yang dikeluarkan melalui Akta Pengambilan Tanah.

Demikian itu, apabila kini tanah-tanah itu telah dibeli oleh sebuah syarikat swasta, adakah mungkin syarikat swasta berani mengambil risiko membeli tanah yang terlibat dalam tuntutan undang-undang pengambilan oleh kerajaan negeri.

“Jika jawapannya tidak, rakyat pasti akan bertanya lagi, adakah mungkin satu jaminan telah diberikan oleh kerajaan negeri untuk membatalkan pengambilan?

“Jika jawapannya ya, maka boleh dirumuskan kerajaan negeri sememangnya terlibat samada secara langsung atau tidak langsung dalam perbincangan dan/atau penjualan tanah 2,200 ekar tersebut,” katanya.

Pampasan

Dalam pada itu, Khalid mempersoalkan adakah kerajaan negeri memainkan peranan dalam memastikan transaksi jual beli tanah 2,200 ekar tersebut dimuktamadkan dengan memberi jaminan kelulusan pelan pembangunan serta menjamin nilai pembangunan kasar (GDV) sebelum persetujuan penghakiman dibuat.

Beliau juga mempersoalkan adakah benar kerajaan negeri mendapat 1,000 ekar tanah Alam Perdana tanpa perlu membayar walau 1 sen.

“Saya telah merampas tanah lebih Alam Perdana seluas 1,000 ekar dan mendaftarnya atas nama Menteri Besar (Selangor) Inc (MBI). Apabila kerajaan membuat keputusan untuk menggugurkan tuntutan terhadap tanah seluar 2,200 ekar, ini bermakna kerajaan negeri telah melepaskan tanah 2,200 ekar tanah untuk memiliki 1,000 ekar tanah sahaja yang telah pun saya perolehi terdahulu?

“Kononnya pampasan bagi rampasan dan pengambilan tanah seluas 3,200 ekar tanah akan mencecah RM4.4 bilion. Benarkah? Jika diamati kenyataan akhbar sebelum ini yang dikeluarkan oleh Pejabat Menteri Besar serta peguam Sivarasa Rasiah yang mewakili peneroka-peneroka, kerajaan negeri dikatakan terpaksa bersetuju dengan penyelesaian luar mahkamah kerana jika tidak berhadapan dengan nilai pampasan mencecah RM1.4 bilion.

“Jadi, mana pula datang lagi RM3 bilion yang dikatakan oleh Azmin,” katanya, merujuk kepada Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali.

Lebih baik swasta setuju

Beliau berkata jika benar pampasan bagi 1,000 ekar yang telah terdapat pembangunan dan prasarana dianggarkan RM860 juta, maka 2,200 ekar tanah yang belum dibangunkan tidak mungkin mencecah lebih RM3 bilion hingga menjadikan jumlah pampasan RM4.4 bilion.

Katanya, nilai RM860 juta tersebut masih belum muktamad kerana beliau telah meminta peguam mencabarnya di mahkamah bagi mendapatkan taksiran yang lebih munasabah kerana tanah tersebut masih dalam kategori pertanian.

“Jika pun benar pampasan bagi 1,000 ekar adalah RM860 juta, maka jika dicongak ratio yang sama maka 3,200 ekar adalah RM2.75 bilion. Jadi dari mana pula nilai pampasan RM4.4 bilion yang dinyatakan oleh Azmin.

“Apa-apapun, katalah benar pampasan mencecah RM2.7 bilion atau mungkin RM4.4 bllion; persoalannya, mengapa LBCN dan Mujur Zaman menjual tanah 2,200 ekar pada harga RM1.18 bilion dan sanggup pula melepaskan 1,000 ekar kepada kerajaan negeri?

“Tidakkah lebih baik mereka setuju sahaja dengan perampasan dan pengambilan dengan bertegas mempertahankan tuntutan pampasan dan pengambilan tanah-tanah tersebut,” katanya.

Tunduk kepada pemaju

Selain itu, Khalid juga membangkitkan, tidakkah terdapatnya satu keadaan yang memeranjatkan apabila kerajaan negeri dikatakan takut dengan risiko membayar RM1.4 bilion.

Beliau berkata, tetapi tiba-tiba pemaju yang membeli tanah 2,200 ekar tersebut dengan bangga mengumumkan mereka akan memajukan tanah 2,200 ekar yang berjaya dibeli dengan harga RM1.18 bilion (RM12 sekaki persegi) dengan nilai kasar pembangunan (GDV) berniai RM15 bilion.

“Pengumunan pemaju ini dilakukan seawal September 2015 – yakni jauh lebih awal dari penghakiman persetujuan yang kerajaan negeri meterai iaitu pada Mei 2016.

“Bukankah kerajaan negeri mempunyai kemahiran pihak berkuasa tempatan serta beberapa jabatan yang lain seperti Jabatan Perancang Bandar dan Jabatan Penilaian yang terlibat dalam meluluskan pelan pembangunan, jumlah densiti dan akhirnya penentuan terhadap nilai GDV sesuatu projek pembangunan?

“Mana mungkin kerajaan negeri tidak berkeupayaan membuat penilaian tepat terhadap nilai hartanah sehinggakan Azmin berhujah kononnya jika kerajaaan negeri meneruskan semua tindakan yang telah dimulakan oleh saya; merampas dan mengambilalih tanah-tanah maka kantung perbendaharaan akan kempis dan berisiko,” katanya.

Khalid berkata banyak persoalan timbul kerana tidak mungkin sebagai kerajaan boleh tunduk kepada asakan pemaju “gagal dan culas” seperti LBCN dan Mujur Zaman.

Beliau berkata, jika pun benar terdapat lebih 30 tuntutan mahkamah, tanggungjawab kerajaan adalah mempertahankan hak dan tanah rakyat apatah lagi ketika berdepan dengan pemaju culas.

“Perkembangan isu tanah Ijok dari masa kerajaan negeri menandatangani penghakiman persetujuan, melepaskan hak tuntutan kepada 2,200 ekar dan yang akhirnya dijual kepada pemaju di bawah nilai sebenar, serta kelulusan pembangunan bernilai RM15 bilion; bersama-sama dengan soalan-soalan yang masih belum dijawab memberi persepsi bahawa ‘keuntungan’ yang dikatakan berpihak peneroka-peneroka dan kerajaan negeri juga berpihak kepada LBCN dan Mujur Zaman, dan pemaju berwibawa.

“Hakikatnya rakyat menuntut menteri besar dan kerajaan negeri untuk mendedahkan semua kronologi peristiwa dan dokumen-dokumen berkaitan termasuk dokumen-dokumen antara pemaju-pemaju dan supaya rakyat dapat menilai dengan sendiri kebenaran sepenuhnya, tiada lain melainkan yang benar belaka,” katanya.

—————
Sumber:
https://facebook.com/story.php?story_fbid=10156473089488901&id=38012338900

Rujukan:
https://pakdin.my/?s=Tanah+Ijok

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Salam takziah… Adun Slim, Mohd Khusairi Abdul Talib meninggal dunia

Sahabat yang amat saya kenali, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Slim yang juga Ketua Umno Bahagian Tanjung Malim, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib meninggal...

Salam takziah… Adun Slim, Mohd Khusairi Abdul Talib meninggal dunia

Sahabat yang amat saya kenali, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Slim yang juga Ketua Umno Bahagian Tanjung Malim, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib meninggal...

[Video] YouTuber AS hasilkan video khas bidas Al Jazeera

MASIHKAH anda ingat dokumentari terbitan Al Jazeera berjudul "Locked Up in Malaysia's Lockdown" yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini? Terbaharu, saluran YouTube 'Other Side of the...

Anwar Enggan Jawab Kejatuhan PH Angkara Tun M

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan menjawab persoalan samada semua kemelut yang dihadapi oleh Pakatan Harapan (PH) adalah angkara bekas Perdana Menteri, Tun...

Buat persiapan sambut pelajar, guru maut terjatuh dari balkoni bangunan sekolah

HASRAT murni seorang guru lelaki yang membuat persiapan sempena pembukaan semula sekolah pada Rabu berakir dengan tragedi apabila dia maut pada Selasa. Menerusi kejadian pada...

Yuran asrama, perkhidmatan universiti dikurangkan hingga 15 peratus

Yuran asrama dan yuran perkhidmatan di universiti awam bagi semester kedua sesi akademik 2019/2020 dikurangkan sehingga 15 peratus, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

01:00:37
Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.