SKMM Melepaskan Sekatan Terhadap Platform Permainan Popular Steam selepas ‘Fight Of Gods’ Di Sekat 

Sekatan akses kepada platform permainan popular Steam telah dibenarkan setelah laman web ini mematuhi permintaan kerajaan untuk menghalang muat turun untuk permainan video ‘Fight of Gods’ kepada rakyat Malaysia.

“Pengendali platform telah mematuhi permintaan kami untuk menyekat permainan video ‘Fight of Gods’ daripada dimuat turun oleh pengguna Malaysia.

“Oleh itu, akses yang disekat di laman web steampowered.com kini akan ditarik balik,” kata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di Facebook pada Sabtu.

Steam sebelum ini dihalang oleh SKMM kerana tidak mematuhi ultimatum 24 jam untuk menyekat muat turun permainan video kontroversial oleh rakyat Malaysia.

SKMM berkata ia komited untuk melindungi pengguna di Malaysia dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang menafikan kesucian agama dan keharmonian kaum.

Ia juga mengingatkan pengguna untuk berhati-hati dan menggunakan budi bicara mereka dalam memilih kandungan.

Di Twitter, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mengesahkan bahawa sekatan terhadap platform permainan popular tersebut akan ditarik balik.

“Steam telah menyekat muat turun permainan di Malaysia mengikut amaran dan permintaan kami malam tadi. Kami akan menarik balik sekatan hari ini,” kata beliau.

Salleh berkata permainan video, yang dibangunkan oleh studio permainan Taiwan, telah menyebabkan kegelisahan agama dan pemimpin agama serta menimbulkan ancaman besar terhadap perpaduan dan keharmonian kaum.

Permainan video kontroversi ini mempunyai ciri-ciri seperti Jesus Kris dan Gautama Buddha sebagai watak yang boleh dimainkan.

Terdapat juga permintaan dari pemain permainan tersebut untuk memasukkan Watak Nabi Muhammad.

Beliau berkata mencipta dan menyebarkan kandungan yang menyinggung adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

******

Rujukan:

Kenyataan Akhbar –  ‘Misi Kemanusiaan Untuk Rohingya Menjulang Semangat Negaraku Prihatin’

http://pakdin.my/kenyataan-akhbar-misi-kemanusiaan-untuk-rohingya-menjulang-semangat-negaraku-prihatin/

Comments

comments

1 komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini