Loading...
Home / :: BLOG :: / Soal jawab: Rafizi memang sepatutnya dihukum penjara 30 bulan

Soal jawab: Rafizi memang sepatutnya dihukum penjara 30 bulan

Q. Apa yang berlaku?
A. Rafizi disabitkan melanggar akta kerahsiaan perbankan dengan mendedahkan penyata akaun bank orang yang lain dalam sidang akhbar 12 Mac 2012 (PC).

Q. Tahun 2012 huh? Tetapi sekarang adalah 2018. Mengapa begitu lewat?
A. Kerana Rafizi terus menunda perbicaraan ini. Dia mencabar untuk mengubah hakim, dia mencabar undang-undang untuk mengatakan perbuatan BAFIA tidak berperlembagaan. Dan apabila dia kalah, dia merayu – menyebabkan bertahun-tahun penangguhan kepada kes BAFIA sebenar.

Q. Apa yang dia dedahkan di PC itu?
A. Bahawa National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFC Sdn Bhd) telah menggunakan sebahagian daripada pinjaman mudah RM250 juta daripada kerajaan untuk membeli kondominium.

Q. OMG! Adakah ia benar?
A. Tidak. Dalam saman fitnah berasingan pada PC yang sama yang difailkan oleh NFC Sdn Bhd, Rafizi didapati telah bercakap bohong. Dia diperintahkan membayar ganti rugi RM300k kepada NFC.

Q. RM300k? Rafizi miskin. Adakah dia mampu membayar?
A. Ya, beliau merayu untuk derma awam dan membayar RM300k.

Q. Oleh itu, jika apa yang dituduh Rafizi di PC menggunakan penyata bank adalah satu pembohongan, apa sebenarnya “whistle-blow” Rafizi?
A. Dia meniup pembohongan. Malah Rafizi bukan orang yang mendedahkan masalah di dalam projek lembu NFC. Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun 2010 yang telah mendedahkan perkara ini terlebih dahulu – bukan Rafizi.

Q. Bukankah Rafizi dilindungi di sebagai “whistle-blower”?
A. Tidak. Beliau tidak mendaftarkan dirinya sebagai Pemberi maklumat “Whistle-blower” di bawah Akta “Whistle-blower” 2010 dan juga tidak mengikut peruntukan di bawah akta itu. Oleh itu, dia tidak berkelayakan sebagai “whistle-blower”

Q. Tetapi apakah masalah besar tentang mendedahkan penyataan akaun orang lain?
A. Ia merupakan masalah yang sangat besar kerana kerahsiaan perbankan adalah asas sistem perbankan kita – bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Bayangkan jika saya menunjukkan penyata akaun bank dan kad kredit anda kepada teman wanita anda atau kepada orang ramai. Saya pasti anda tidak suka itu kerana ia menyerang privasi anda.

Q. Tapi kenapa mahkamah tidak pernah memberi peluang? Sekurang-kurangnya sekali lah kerana Rafizi kelihatan seperti orang yang baik (walaupun sebenarnya seorang bodoh untuk berbohong).
A. Tidak boleh. Sekiranya mahkamah mengatakan ia bukan satu jenayah untuk menunjukkan penyata akaun maka ini akan digunakan sebagai rujukan kes bagi kes-kes lain pada masa akan datang. Ini bermakna kerahsiaan perbankan tidak lagi wujud di Malaysia.

Q. Oic .. tapi bagaimana pula dengan RM250juta?
A. Itu pinjaman mudah (soft loan) – bukan wang percuma untuk NFC. NFC masih perlu membayar balik pinjaman bersama dengan faedah RM5 juta setahun. Ia tidak seperti bayaran RM305 juta untuk laporan yang terlalu mahal untuk Terowong Pulau Pinang di mana anda tidak boleh mendapatkan semula wang itu.

Q. Menyimpang sedikit. Ya, RM305 juta hanya untuk membayar bagi laporan adalah sangat cerdik – terutamanya apabila tiada jalan raya pun dimulakan pembinaan dalam 5 tahun. Apakah yang dikatakan oleh “Rafizi whistle-blower” mengenai projek Terowong ini?
A. Tak ada.

Q. Tetapi bukan Rafizi sebagai “whistle-blower”?
A. Baik walaupun sekiranya dia adalah whistle-blower terpilih. Ingat bahawa Rafizi pernah mengakui bahawa tugasnya adalah untuk menghasut rakyat setiap hari untuk membenci kerajaan.

Q. Anda mesti mempermainkan saya? Benarkah dia berkata begitu?
A. Ya. Lihat pengakuannya di sini:


https://youtu.be/_wflqvKGeJI

Q. Baiklah, baiklah. Adakah NFC pernah membayar pinjaman mudah tersebut?
A. Ya. NFC membayar balik ansuran pinjaman setiap tahun sehingga tahun 2013 berjumlah RM34.98 juta.

Menjelang tahun 2014, mereka tidak lagi boleh membayar balik pinjaman kerana kerajaan telah membekukan semua akaun mereka sementara menunggu siasatan.

Q. Jadi apa yang berlaku kepada wang tunai dan aset syarikat?
A. Ia masih dibekukan oleh kerajaan, yang sedang mendapatkan semula wang.

Q. Bolehkah keseluruhan RM250mil diperolehi semula.
A. Terdapat dua tawaran dari usahasama (JV) asing-tempatan untuk membeli projek yang akan menyelesaikan pinjaman sepenuhnya. Tetapi kerajaan tidak memberi kelulusan kerana ia masih dalam siasatan ketika itu?

Q. Adakah syarikat pernah meningkatkan ternakan lembu?
A. Ya. Laporan Ketua Audit Negara mengatakan mereka menambah hampir kepada 4,000 ekor lembu pada tahun 2010 tetapi hanya 40% daripada sasaran yang telah dipersetujui.

Q. 40%? Tetapi mengapa NFC Sdn Bhd tidak melaksanakan mengikut perjanjian?
A. NFC Corp Sdn Bhd sebenarnya membawa 8,000 ekor yang memenuhi syarat. Tetapi kerana kerajaan tidak dapat memenuhi keperluan mereka dengan membina rumah penyembelihan bertaraf kualiti eksport untuk menyembelih lembu dan jalan ke tapak projek. Ini membawa kepada NFC corp menangguhkan rancangan mereka. Laporan Ketua Audit Negara sebenarnya sangat kritis terhadap perkembangan infra oleh Kementerian Asas Tani, bukan syarikat.

Q. Jadi ada kelewatan disebabkan oleh kerajaan. Bagaimanakah ini memberi kesan kepada NFC?
A. NFCorp Sdn Bhd masih perlu membayar faedah tahunan ke atas pinjaman. Jadi, dengan wang yang berlebihan, mereka melabur dalam beberapa hartanah – tanah dan kondominium untuk mendapatkan pulangan untuk membayar faedah pinjaman mudah. Melabur dalam hartanah di bawah nama syarikat (bukan nama persendirian) dibenarkan dalam perjanjian pinjaman.

Q. Jadi, apa yang berlaku kepada kondominium dan tanah ini?
A. Seperti mana-mana pelaburan hartanah pada tahun 2010-2011, semuanya memberikan oulangan dengan ketara. Kesemuanya diatas nama syarikat – bukan individu.

Q. Kembali ke Rafizi. Apakah akibat dari sidang media beliau pada Mac 2012?
A. Selain daripada dia dipenjarakan selama 30 bulan dan dia diisytiharkan sebagai pembohong dan perlu membayar ganti rugi RM300,000, penipuan dan provokasi itu direka untuk memusnahkan syarikat dan projek itu – rancangan kerajaan untuk bekalan lembu negara.

Q: Adakah tindakan diambil terhadap NFC juga?
A: Ya, selain daripada disiasat dan didapati tiada kesalahan oleh SPRM dan polis, pengerusi NFC Dr Mohamad Salleh didakwa kerana tidak mendapat kelulusan dari ahli lembaga pengarah sendiri untuk membeli hartanah di bawah nama syarikat itu. Selepas proses undang-undang yang panjang, dia dibebaskan. Mahkamah tidak mendapati dia bersalah seperti yang didakwa telah melakukan penipuan oleh Rafizi.

Q: Jadi, undang-undang kita menghukum orang yang mendedahkan rasuah dan membiarkan orang-orang yang korup bebas?
A: Sebagaimana yang dikatakan oleh Rafizi dan pihak pembangkang, dua kes mahkamah yang berasingan menunjukkan Rafizi sebenarnya berbohong dan sebenarnya melanggar undang-undang.

Q. Bagaimana dengan Rafizi? Adakah dia mendapat manfaat kerana cuba menjadi wira dan kononnya dia adalah “whistle-blower”?
A. Ya. Dari orang yang tidak dikenali, dia mendapat kemasyhuran dan kekayaan. Beliau kemudiannya dipilih sebagai calon kerusi parlimen Pandan yang dia menang yang memberikannya pendapatan bebas cukai RM30,000 sebulan. Kemasyhuran ini juga membolehkan beliau mengutip jutaan derma di bawah yayasan sendiri.

Q. Jadi dia mendapat banyak manfaat?
A. Ya, lebih banyak daripada anda dan saya yang hanya boleh berteriak “lembu dalam kondo” di FaceBook. Malah ini kemudian terbukti menjadi slogan palsu dan fitnah.

LSS

Loading...
(Visited 32 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

90 comments

 1. Yusman Man

  Insya Allah jika PH menang besar pd PRU 14 nti ..penyangak , penyamun dn macai2 akn d heret ke Mahkamah juga jika trbukti bersalah bkn penjara 30 bln tp 30 tahun biar korang tua dn mampus dlm penjara …

 2. Shahrul Nizam

  Jika terbukti la kan..tp rafizi telah terbukti byk kali kena saman fitnah..lg ada yg pecaya..

 3. Albert King

  Kenape org yg memperjuangkan hak Rakyat pulak dipenjarakan tapi penyangak dilepaskan? satu dunia gelak.

 4. Zayne Rashin

  Dalam menegakkn yg haq mmg bnyk dugaan. Semoga yb rafizi tabah. Yg bkuasa ingat dunia hnya smntra akhirat lbih utama.

  ،اللَّهُمَّ أَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا، وَارْزُقْنَا اتِّبَاعَهُ

  ،وَأَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلاً، وَارْزُقْنَا اجْتِنَابَهُ

  وَلَا تَجْعَلْهُ مُلْتَبِساً عَلَيْنَا فَنَضِلَّ، وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

  Bermaksud:

  “Ya ALLAH, perlihatkanlah kepada kami yang benar itu benar, dan kurniakanlah kami untuk dapat mengikutinya. Dan perlihatkanlah kepada kami yang salah itu salah, dan kurniakanlah kami untuk dapat menghindarinya. Janganlah ENGKAU menjadikannya samar di hadapan kami sehingga kami tersesat. Dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.”

  (Doa ini diriwayatkan daripada Umar al-Khattab radhiAllahuanhu)

 5. Khairi Hassan

  Yang menyalah gunakan dana peruntukan kerajaan utk ternakan lembu tu camna lak.. 250 j dia bolot sorong2… Pengusaha lembu laen pun nak dana gak… ?

 6. Zahari Alang Man Seremban

  dah pucat lesi rafizi tu, pejuang rakyat apa barang tu…

 7. Friends Of BN Hulu Selangor

  Menegak populariti.. Bukan hal pun.
  Menghancurkan perniagaan orang, menyebabkan ramai terlepas peluang menunaikan haji. Itu dikatanya menegak haq. Sudah lah memfitnah dan berbohong.

 8. Friends Of BN Hulu Selangor

  Macamana haq orang yang hilang peluang menunaikan haji kerana fitnah dia.

 9. Aji Firdaus

  sebab malaysia negara tidak adil. orang yang pecahkan rahsia rasuah die yang dipenjara. orang yang mencuri terbebas. sepatutnya document tu SPRM check tp tidak. negara lain whisselblower is protected. tp negara kite tidak. itu je

 10. Zahari Alang Man Seremban

  senyuman rafizi macam dibuat buat, orang kampong saya panggil senyum sial…

 11. Friends Of BN Hulu Selangor

  Menegak yang haq apa bendanya….buat perkara yg tak betul menyalahi agama dan menyalahi undang negara

 12. Friends Of BN Hulu Selangor

  Menegak yang haq apa bendanya….buat perkara yg tak betul menyalahi agama dan menyalahi undang negara

 13. Friends Of BN Hulu Selangor

  Macam mana haq bagi sharizat dan suami bila di fitnah olh rafizi…keluarkanlah dalil al quran dan hadis zayne rasin

 14. Friends Of BN Hulu Selangor

  Macam mana haq bagi sharizat dan suami bila di fitnah olh rafizi…keluarkanlah dalil al quran dan hadis zayne rasin

 15. Zayne Rashin

  Kaji semula pulangan tabung haji 10 tahun kblkgn. Nikaikn sdri.

 16. Friends Of BN Hulu Selangor

  Kamu nak spin apa ni…..pendeposit yg keluarkan duit dari tabung haji kerana tertipu kenyataan rafizi siapa yg nak menanggungnya

 17. Friends Of BN Hulu Selangor

  Kamu nak spin apa ni…..pendeposit yg keluarkan duit dari tabung haji kerana tertipu kenyataan rafizi siapa yg nak menanggungnya

 18. Friends Of BN Hulu Selangor

  Tabung haji nak bankrup kah…dari kenyataan rafizi…tabung haji tak cukup duit

 19. Friends Of BN Hulu Selangor

  Tabung haji nak bankrup kah…dari kenyataan rafizi…tabung haji tak cukup duit

 20. Hasni Hafizul Bakarilah

  Jgn ckp sembarangan .. kalau betul.ada bukti sesiapa yg ko maksud silalah tampil kedepan…jgn mentang2 kerajaan sekarang beri kebebasan bersuara maka ko senang2 buat fitnah…hati2 sebab pulut santan binasa sebab mulut badan binasa macam rafizi…

 21. Friends Of BN Hulu Selangor

  Bila mahkamah memihak pada pembangkang mahkamah adil. Bila kena hukum oleh mahkamah dizalimi. Apa hakim, Pendakwa dan peguambela tu bangang ke semuanya?

 22. Friends Of BN Hulu Selangor

  Bila mahkamah memihak pada pembangkang mahkamah adil. Bila kena hukum oleh mahkamah dizalimi. Apa hakim, Pendakwa dan peguambela tu bangang ke semuanya?

 23. Mohd Azizafril Abu Hasan

  Lex bro Khairi Hassan.. cai2 umno bn mmg di didik mgunkan bontot.. bhsa diaorg da tau iq dorang paras2 bukulali kite jer.. xyh amik ati sgt la.. aggp la kita sdng berhadapan dgn lembu gila

 24. Hisham Maverick

  Ala dah 13 pru dah dok kalau kalau kalau… PH ni.leh dengar aje sokong jangan sekali la…umno bn bukan baik tapi klu dibandingkan dengan.PH mmg mereka terbaik ler

 25. Hisham Maverick

  Minta pencerahan sikit fasal dana lembu ni en Khairi Hassan… sy kurang faham… ape masalah.. minta pencerahan iye…sbb ape sy paham.lain..tp baca komen.en macam lain pulak bunyi nye…apa yg sy tahu …nfc mohon pinjaman mudah..mereka seleweng…kerajaan kesan…laporan dikeluarkan… dan sudah tentu nfc perlu.membayar kembali utang dana awam… atau ade versi lain….

 26. Zayne Rashin

  Dah la tu admin. Org kampung boleh la hang nk temberang.

 27. Hisham Maverick

  Ape ke bodoh ni… ko curi.maklumat perbankan org kot heboh.pada media… salah ke x… tang mana perjuang hak rakyat ni… pejuang ke kaki cari salah org…klu gini standard pemikiran barua barua dap dari penganut PH..mmg kecundang.la pru 14 ni

 28. Hisham Maverick

  Yg kesan.penyelewengan agensi kerajaan…yg dikata kan hero rakyat mangkuk lain…

 29. Hamri Hamri Hamri

  Muak dn nk muntah..asyik2 tuduh org lain salah..dia sja yg btl..tpi sampai skrg ..bukti xda..sembang tahap budak tadika

 30. Khairi Hassan

  Selalunyakan ada dana2 yg diperuntukan dr khazanah utk pembangunan modal2 insan yg berniaga melalui glc iks contohnye disalurkan kpd bank2… Situ la puncanya… Mana mungkin bank swasta serius nak menaja perkara2 begini.. Bukan sikit 250j

 31. Friends Of BN Hulu Selangor

  Sudah lah angkat kaki fitnah jadi hero.
  Letak senarai pulangan tabung haji kat sini. Kalau kami letak kata tipu ?

 32. Friends Of BN Hulu Selangor

  Sudah lah angkat kaki fitnah jadi hero.
  Letak senarai pulangan tabung haji kat sini. Kalau kami letak kata tipu ?

 33. Araz Caliph

  Let him rot in prison… he will be a convict

 34. Araz Caliph

  Tin kosong… jika BN terbukti menang PRU … harap semua menentang kerajaan anjur “ bunoh diri” ramai ramai… biar masuk Guiness book of record… jgn cakap je… bukti dgn nyawa… jgn jadi “ keling kabut” sudah lah

 35. Salihin Salleh

  Kahkahkahkahkakahkahkahkahkahkah. Punaikatan Haprak nak merintah Malaysia? Skandal terowong bwh laut pon nak menipu. Bangang. #bangangitupakatan #bangangitupakatan #bangangitupakatan #bangangitupakatan

 36. Salihin Salleh

  Cai Cai dedak najis Punaikatan lagi bangang. Dah terang2 Pakatan mcm haprak.

 37. Basir Qamas

  Mimpi lg ni… PH tu dh daftar ke sebagai parti bersatu mcm BN.. Dari zaman PR ke Zaman PH X daftar daftar lg.. Bila PRU guna lambang parti masing masing. BN guna lambang dacing.. Makna nya PH ni wujud ke tidak. Kalau ujud mana warkah perjanjian dn mana perlembagaan parti nya.. Pemimpin2 pembangkang sampai skrg pun x yakin dpt memiliki putrajaya sbb tu PH X d daftarkn d burukan lg Dan ideologi politik yg berbeza.. So ko tidor balik la sambung mimpi tu

 38. Basir Qamas

  Ada lg tambahan lepas ni. Kes kes lain akan menyusul so may be 30 bln jd 150 bln.. Banyak sngt buat fitnah so tanggung la skrg

 39. Friends Of BN Hulu Selangor

  Siapa yg temberang sebenarnya….terang2 penipuan dah terbongkar…masih nak menegak benang yg basah….

 40. Friends Of BN Hulu Selangor

  Siapa yg temberang sebenarnya….terang2 penipuan dah terbongkar…masih nak menegak benang yg basah….

 41. Yusoff Aziz

  Dia nama je akauntan ttp bangang. Tak akan tak tahu tindakan dia tu salah

  Ini padahnya menfitnah

  Semoga di penjara nnt , fizi akan mendpt hidayah dari Nya

  Jgn lupa bertaubat sbb dosa menfitnah itu sangat besar lebih besar dari zina dan membunuh

 42. Ed Zahir

  Hang sorang saja yg gelak ….hang kata satu dunia ..kah kah kah

 43. Man Kamis

  Jgn lupa…Madey pun kena dakwa juga lah..banyak penyelewengan dia tu…kan nak lepas begitu sj….maklumlah dia dah masuk PH…

 44. Man Kamis

  Ya betul…satu dunia ketawa..kerana kerana kebodohan Rafizi…niat bagus…cara tak kena…mana boleh bocor maklumat peribadi bank seseorang…walaupun pelanggan bank tersebut seorang mafia…itu akta bank…

 45. Buyung Tembaga

  Aku simpati dengan mamat bank tu… Tak pasal-pasal hilang kerja dan jadi banduan. Banduan tau. Macam mana anak-anak dia nak ngadap kawan-kawan dia kat sekolah? Belum bab kena ejek lagi tu. Rafizi ni lain cerita dah memang makanan dia. Duit dalam Tabung Haji dan ASB pun dah ratus-ratus ribu. Orang bank tu apa ada? Tapi apa boleh buat dah kalau ikutkan nafsu.

 46. Azizan Mahmud

  Senang lah.kapir dapigss belah babi sebelah rumah hang..

 47. Muhammad Azmeer Azman

  Die bukan fitnah…ape maklumat yg disebarkan adalah benar…dia didapati bersalah sbb sebarkan maklumat yg sahih,

 48. Yusoff Aziz

  Baca kes dia, pembelian kondo adalah yg jana income sebelum projek lembu dimulakan sbb proses utk siap ladang 3thn

 49. Zul Mahat Lip

  Nak dakwa madey cepat² sikit cam rafizi kena tu. Takut² Madey jdi PM lagi bahaya tau. Admin lepas ini pi jumpa madey atau puak Dap jilat pongong ki siang lak tau minta dedak.

 50. Hisham Maverick

  Ape kene mengene pinjaman nfc dengan penternak lembu lain en Khairi Hassan… penternak lain nk.dana pohon seniri la…

 51. Mohd Shir

  In syaa Allah.. dulu mahathir pun pakatan ckp mcm tu kalau memang Pru first sekali dorang Akan korek kes mahathir… Last² sekarang mahathir jadi leader PH n jadi PM lagi kalau memang.. hahahahhaaa.. Kita tgk aje apa kes korang nak Kasi najib.. hihi kalau kes Cincin Tu fitnah kes 1mdb apa lagi nak korek investigation done n nothing found even org pakatan dlm investigation team Tu.. so apa kes lah nak bawa? Kes fitnah aje nanti kat Akhirat korang tanggung

 52. Ikhwan Al Fateh

  Sndiri post sndiri puji sndiri komen..
  Kebabian tahap apakah page umngok ni..???

 53. Friends Of BN Hulu Selangor

  Berilah fakta benar bukan membabikan org….apa yg benar rafizi…kan dia sendiri mengaku …menghasut dan memutar belit fakta kerja dia

 54. Awang Mahathir

  Si pondan ne sibuk membuka pekung org, pekung parti sendiri lagi teruk, hero konon hero fitnah ada ler…

 55. Friends Of BN Hulu Selangor

  Tak payah lah baca portal fitnah tu. Tak faham term..

 56. Friends Of BN Hulu Selangor

  Masih nak percaya Rafizi yang dah berkali kantoi memfitnah dan penipu. Dunia akhir zaman pemfitnah diangkat menjadi hero lebih tinggi taraf dari ulama.

 57. Friends Of BN Hulu Selangor

  Apa Rafizi cakap pakai bulat. Boleh jadikan kitab Rujukan harian. Wajib diterima bulat.

 58. Friends Of BN Hulu Selangor

  Nanti kena dakwa lagi, salahkan kerajaan, salahkan UMNO/BN.

 59. Friends Of BN Hulu Selangor

  Dia faham ke tidak ‘kaveat pendaftar’ atau sengaja buat2 bodoh untuk membodohkan pengikutnya yang memang dah bodoh.

 60. Friends Of BN Hulu Selangor

  Ko suruh orang baca. Ko summary kan lah sikit bagi menunjukkan ko faham apa yang nak ko tempek.

 61. Friends Of BN Hulu Selangor

  Bukan semua post yang ko tempek tu orang boleh buka sebab tak open to public.

 62. Friends Of BN Hulu Selangor

  Bagi fakta ko kata spin.. Siapa yang spin aku pun tak tau lah. Yang melalui lari dari tajuk status tu siapa ?

 63. Friends Of BN Hulu Selangor

  Asal tak sama dengan kitab Rafizi je dikatakan spin. Pemimpin PKR sendiri pun dah jauhkan diri dari Rafizi tak kan ko tak pernah baca Latheefa Koya, Azmin Ali, Mak Lampir serang Rafizi.

 64. Friends Of BN Hulu Selangor

  Sebelum komen baca dulu status tu. Penuh, tak perlu klik link pun. Bukan setakat letak tajuk. Kemudian argue point2 yang terdapat pada status tu.. Bukan menyimpang kelainan untuk tujuan divert dan spin.

 65. Ben Mohamed

  acah2 suci itu mamat… suci laa sangat…

 66. Achmad Achmad

  Tu dia..macai ala anjing menyalak bukit #YusmamMan dah melalak..dh mcm cacing kepanasan dah..tu belum azab akhirat sebab memfitnah..makin panasla dkt padang mahsyar nanti..

 67. Achmad Achmad

  Tu dia..macai ala anjing menyalak bukit #YusmamMan dah melalak..dh mcm cacing kepanasan dah..tu belum azab akhirat sebab memfitnah..makin panasla dkt padang mahsyar nanti..

 68. Araz Caliph

  Tu la sebabnya Madey masuk IJN sekarang… meraih simpati rakyat sbb dia dah dengar ura ura selapas ni dia pulak kena dakwa kes penyelewengan dana kerajaan n rasuah….

 69. Faizal Gadong

  BN the best..PH can rest…forever…

 70. Faizal Gadong

  Sotong tu kalau apek DAPIGS dia takkan usik walaupun terang2 songlap duit..macai2 yg dah jilat balik ludah ni pun dah jadi bisu dan pekak..konon2nya nak bersih sangatlah tu..ptuuii

 71. Rumput Lalang

  Rafizi kena tak pe dia byk duit tu yg kerja bank tu dah kena buang kena kedalam pulak.

 72. Khairi Hassan

  Tak faham lagi la tu dana tu mai dari mana…ingat bank nak bg camtu je ke…

 73. Kersani Alhamra

  Jgn lupa kutty bang..tgok kot ada salah guna kuasa ke

 74. Kersani Alhamra

  Jgn lupa kutty bang..tgok kot ada salah guna kuasa ke

 75. Ahmad Zainuddin Othman

  Sebelum komen baca dan faham. Kalau tak paham gak. Mmm tak tau nak kata pa dah. ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...