Loading...
Home / :: BLOG :: / Soalan mengenai ECRL tidak dijawab oleh rejim PH

Soalan mengenai ECRL tidak dijawab oleh rejim PH

Syarikat Media The Edge pernah mengeluarkan laporan muka depan bahawa ECRL ialah sistem kereta api yang termahal di dunia.

Laporan mereka berbunyi:

“AT a cost of RM91.67 million per kilometre, the RM55 billion East Coast Rail Line (ECRL) could be one of the most expensive interstate rail and cargo lines to be built in the world, according to industry players.”

(“Pada kos RM91.67 juta setiap kilometer, ECRL bernilai RM55 bilion ini mungkin menjadi landasan kereta api penumpang dan kargo termahal dibina di dunia, berdasarkan kepada mereka yang terlibat dalam industri ini.”)

Peliknya, mereka memperkukuhkan laporan itu dengan memetik ‘orang industri’ yang tak ada nama, dan tidak mahu dinamakan. Dan ramai percaya.

Pengiraan mereka pun salah. RM55 bilion untuk 688km ialah RM79.9 juta bagi satu km – bukan RM91.67 juta.

Pada masa yang sama, rata-rata pemimpin PH mengeluarkan kenyataan bahawa kos sebenar ECRL sepatutnya hanya RM30 bilion dan bukan RM55 bilion.

Maka bermulalah persepsi bahawa ECRL ialah sistem kereta api yang termahal di dunia dan kos berlebihan itu dituduh akan digunakan untuk menutup hutang 1MDB walaupun segala pembayaran untuk projek ini disalurkan dari EXIM bank milik negara China kepada syarikat CCCC milik negara China.

Beberapa bulan dahulu, saya telah memberi perbandingan untuk projek-projek keretapi untuk beberapa negara jiran untuk menunjukkan bahawa kos mereka lebih tinggi dari ECRL.

Tidak boleh dinafikan bahawa The Edge memainkan peranan yang penting dengan laporan muka depan cerita ini dalam mencetuskan persepsi ini, dengan turut memetik ‘orang industri’ tidak bernama.

Peliknya, The Edge tidak laporkan projek Lebuhraya Pan Island Link (PIL) di Pulau Pinang era Guan Eng yang kosnya RM9 bilion untuk 19.5km iaitu RM461 juta satu km ialah projek lebuhraya termahal di dunia ataupun di Malaysia.

Saya telah berulangkali bertanya di Dewan dan melalui hantaran-hantaran di FB saya untuk kerajaan PH memberi bukti sebagaimana didakwa mereka kononnya kos sebenar ECRL untuk 688km ini hanya RM30 bilion.

Laporan dari mana, untuk skop apa dan dari tahun mana? Atau mereka memetik ‘orang industri’ tidak dinamakan seperti The Edge?

Saya juga dah meminta sekurang-kurangnya 5 kali untuk mereka mengeluarkan laporan feasibiliti ECRL bagi menunjukkan jika projek ini mendapat pulangan ekonomi yang lebih tinggi dari kos pembinaan.

Tidak sekalipun, pemimpin PH berani menjawab. Adakah ini transparency atau ketelusan kepada rakyat yang sering mereka laungkan?

Apa yang Guan Eng tahu hanyalah mempromosikan skim “FundmyHone” yang dia sendiri berkata ialah satu skim berisiko tinggi.

Sumber: Facebook Najib Razak

http://pakdin.my/tag/ecrl

Loading...
(Visited 32 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

7 comments

 1. Rosli Hashim

  The Edgh pembawa berita sampah pukat muat

 2. Sfira Damfa

  Dalam parlimen dh berbahas bangang punya umnopoki

 3. Friends Of BN Hulu Selangor

  Tunjukkan Hansa Parlimen tarikh bila dan bilangan berapa. Jangan cakap pakai kepala lutut.

 4. Friends Of BN Hulu Selangor

  Orang cerdik tak membangkang kan orang tapi memberikan fakta menyanggah.

 5. Sfira Damfa

  Friends Of BN Hulu Selangor pukimak kau buka yautube kepala bana puak2 puaka umnopoki puuuiii

 6. Sfira Damfa

  Friends Of BN Hulu Selangor buka youtube kepala bana

 7. Aija Wahab

  Dah terbongkar menipu…..nak bagi jawapan tipu dah tak boleh nenipu lagi…. Jadi jgn suka sangat menipu…. tak tertipu korang nanti….Ingatan buat puak DAPH Penipu..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...