28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Soalan mengenai ECRL tidak dijawab oleh rejim PH

Syarikat Media The Edge pernah mengeluarkan laporan muka depan bahawa ECRL ialah sistem kereta api yang termahal di dunia.

Laporan mereka berbunyi:

“AT a cost of RM91.67 million per kilometre, the RM55 billion East Coast Rail Line (ECRL) could be one of the most expensive interstate rail and cargo lines to be built in the world, according to industry players.”

(“Pada kos RM91.67 juta setiap kilometer, ECRL bernilai RM55 bilion ini mungkin menjadi landasan kereta api penumpang dan kargo termahal dibina di dunia, berdasarkan kepada mereka yang terlibat dalam industri ini.”)

Peliknya, mereka memperkukuhkan laporan itu dengan memetik ‘orang industri’ yang tak ada nama, dan tidak mahu dinamakan. Dan ramai percaya.


Pengiraan mereka pun salah. RM55 bilion untuk 688km ialah RM79.9 juta bagi satu km – bukan RM91.67 juta.

Pada masa yang sama, rata-rata pemimpin PH mengeluarkan kenyataan bahawa kos sebenar ECRL sepatutnya hanya RM30 bilion dan bukan RM55 bilion.

Maka bermulalah persepsi bahawa ECRL ialah sistem kereta api yang termahal di dunia dan kos berlebihan itu dituduh akan digunakan untuk menutup hutang 1MDB walaupun segala pembayaran untuk projek ini disalurkan dari EXIM bank milik negara China kepada syarikat CCCC milik negara China.

Beberapa bulan dahulu, saya telah memberi perbandingan untuk projek-projek keretapi untuk beberapa negara jiran untuk menunjukkan bahawa kos mereka lebih tinggi dari ECRL.

Tidak boleh dinafikan bahawa The Edge memainkan peranan yang penting dengan laporan muka depan cerita ini dalam mencetuskan persepsi ini, dengan turut memetik ‘orang industri’ tidak bernama.


Peliknya, The Edge tidak laporkan projek Lebuhraya Pan Island Link (PIL) di Pulau Pinang era Guan Eng yang kosnya RM9 bilion untuk 19.5km iaitu RM461 juta satu km ialah projek lebuhraya termahal di dunia ataupun di Malaysia.

Saya telah berulangkali bertanya di Dewan dan melalui hantaran-hantaran di FB saya untuk kerajaan PH memberi bukti sebagaimana didakwa mereka kononnya kos sebenar ECRL untuk 688km ini hanya RM30 bilion.

Laporan dari mana, untuk skop apa dan dari tahun mana? Atau mereka memetik ‘orang industri’ tidak dinamakan seperti The Edge?

Saya juga dah meminta sekurang-kurangnya 5 kali untuk mereka mengeluarkan laporan feasibiliti ECRL bagi menunjukkan jika projek ini mendapat pulangan ekonomi yang lebih tinggi dari kos pembinaan.

Tidak sekalipun, pemimpin PH berani menjawab. Adakah ini transparency atau ketelusan kepada rakyat yang sering mereka laungkan?


Apa yang Guan Eng tahu hanyalah mempromosikan skim “FundmyHone” yang dia sendiri berkata ialah satu skim berisiko tinggi.

Sumber: Facebook Najib Razak

https://pakdin.my/tag/ecrl

Berita Berkaitan

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana...

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan