27 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Sokong Teresa Kok Ejek PM: Cadangan ‘Perpaduan Nasional’ Kit Siang Juga Sebuah Satira?

videoteresakok

Dalam Lim Kit Siang terus-terusan ‘berzikir’ mengenai ancaman 13 Mei di dalam blognya, beliau nampaknya tidak gusar apabila Teresa Kok bertindak membangkitkan kemarahan orang Melayu melalui ucapan Tahun Baru Cina yang begitu biadap.  Menurut Kit Siang, Teresa bukannya membuat provokasi perkauman tetapi hanya mengejek Perdana Menteri dan isteri.  Justeru, ia seharusnya diterima sebagai satira masyarakat.

Kit Siang juga tidak menyentuh mengenai perkataan Malay-sie di penghujung video Teresa Kok tersebut yang menjadi penyebab utama kemarahan orang-orang Melayu. Mungkin benar, ia tidak bermaksud menyatakan Melayu-Sial atau apa saja yang berbentuk maki hamun terhadap orang Melayu atau Malaysia, namun Kit Siang seharusnya merasa kesal kerana Teresa telah bertindak tidak matang dengan mempolitikkan Tahun Baru Cina.  Sebaliknya, Kit Siang berdiri teguh di belakang Teresa, membelanya dari serangan rakyat dari berbilang kaum yang tidak dapat menerima kebiadapan itu.

Tindakan Kit Siang jelas membuktikan bahawa beliau tidak serius dalam mengajak kepada perpaduan nasional sekali gus mengesahkan kemusykilan ramai terhadap peringatan bertalu-talu Kit Siang mengenai 13 Mei.

Kesungguhan Kit Siang memberi amaran mengenai kemungkinan berulangnya 13 Mei mengingatkan kita kembali pada hari-hari sebelum berlakunya peristiwa berdarah itu.  Apa yang berlaku pada ketika itu menyamai apa yang berlaku hari ini di mana DAP atau orang-orang Cina, khasnya Kit Siang sendiri menghabiskan masa ke hulu ke hilir bercakap tentang ‘perkauman’ dan menuduhnya ke atas orang-orang Melayu.   Dalam ucapan-ucapannya menjelang Pilihanraya 1969, Kit Siang memburukkan kerajaan (baca: Melayu) dan menyemai sikap prejudis, benci dan dendam terhadap orang-orang Melayu.

Dari situ, pemimpin Cina ini meniup rasa angkuh dalam diri orang-orang Cina yang akhirnya ‘meletup’ apabila parti yang mewakili Cina menang besar di kawasan bandar. Keangkuhan itu membawa kepada ejekan oleh orang-orang Cina terhadap orang-orang Melayu yang kemudiannya dihalau mereka agar pulang ke kampung, hutan atau pergi mati saja!

Jika dulu Kit Siang perlu ke sana ke mari berceramah untuk menjana keangkuhan orang-orang Cina, hari ini, Kit Siang hanya perlu menulis blog.  Jika dulu kaum Cina mengejak Melayu dengan membawa penyapu di atas lori, hari ini, mereka membuat ‘satira’ di youtube.

Apa yang menarik ialah, di masa yang sama Kit Siang cuba menonjolkan bahawa beliaulah yang mengajak kepada perpaduan.

Perpaduan apa jika parti Kit Sianglah yang menggalakkan orang-orang Kristian agar menuntut penggunaan nama ‘Allah’ di dalam Injil berbahasa Melayu?  Parti Kit Siang jugalah yang merampas tanah dan perniagaan orang-orang Melayu.  Penyokong parti Kit Siang jugalah yang memaki hamun orang-orang Melayu, kerajaan Melayu dan Raja-raja Melayu di laman sosial mereka secara bertalu-talu.

Malah, kita tidak hairan jika parti Kit Siang sendiri yang menggantung kain rentang yang menyebut ‘Allah’ di gereja dan kemudain membaling Molotov cocktail yang dibuat dari botol plastik ke gereja yang sama.  Ini kerana suku sakat Kit Siang bukannya cerdik sangat untuk mengetahui bahawa Molotov cocktail yang dibuat dengan botol plastik bukanlah untuk digunakan dengan cara membaling sebegitu.

Apa yang berlaku memperlihatkan seolah-olah adanya usaha oleh DAP untuk mengulangi 13 Mei iaitu dengan menimbulkan isu sensitif, menyemarakkannya secara berterusan dan kemudiannya menyalahkan UMNO dan orang-orang Melayu yang mula bertindak balas terhadap mereka.

Seruan ke arah perpaduan nasional dan kerjasama dengan BN oleh Kit Siang di blognya mungkin hanyalah ilusi bagi mengaburi mata rakyat dan juga media asing mengenai hakikat yang DAP cuba mencetus 13 Mei.  Dengan cara ini, andainya ia benar-benar berlaku, maka Kit Siang boleh mencuci tangan bahawa kononnya beliau telah terlebih dahulu memberi amaran mengenainya.  Pada ketika itu, Kit Siang akan berpura-pura tidak terlibat dan tidak akan memikul apa-apa tanggungjawab serta meletakkan semuanya ke atas bahu kerajaan UMNO dan orang-orang Melayu.

Rakyat dari berbagai kaum wajar berhati-hati dengan permainan Kit Siang.  Ingatlah bahawa beliau adalah pencetus 13 Mei dan beliau tidak pernah merasa bersalah atau menyesal, malah menafikan pula yang beliau terlibat.  Apa yang beliau kesalkan mungkin hanyalah kegagalan beliau menjatuhkan kerajaan pada ketika itu.   Justeru, apakah jaminan yang beliau tidak akan mencubanya sekali lagi?

Berita Berkaitan

Peja tumbang kerana beberapa perkara tidak disenangi UMNO – Najib Razak

Penunggang Agama (PAS) dan Penunggang Bangsa (PPBM) mula membuat propaganda UMNO mengkhinati bangsa kerana...

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...