Home / :: BLOG :: / Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet

Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet

Umno mendapat sokongan signifikan dalam kalangan pengguna Facebook kaum Cina tahun ini, kata laporan kajian Politweet.

Antara Mei hingga Julai 2017, sokongan kepada Umno naik sekitar 400,000 pengguna seluruh negara, peningkatan signifikan sebanyak 222 peratus.

Namun sokongan ketara itu mengecilkan penyokong DAP, PAS, bagi PKR dari kalangan pengunjung berbahasa Cina dalam tempoh sama.

Penyokong DAP bertambah 22 peratus manakala PKR pula 12 peratus. Namun sokongan pengguna Cina untuk PAS merosot lebih 5 peratus.

Pengunjung untuk DAP naik 22 peratus manakala PKR pula 12 peratus. Namun sokongan pengguna Cina untuk PAS merosot lebih lima peratus.

Laporan badan itu juga menunjukkan sokongan kepada Umno di Sabah dan Sarawak juga meningkat.

Sabah menyumbang sokongan terbesar dengan  471 peratus manakala Sarawak pula 664 peratus.

Umno juga mendapat sokongan terbesar di Johor dan Pulau Pinang di Semenanjung, masing-masing 265 peratus dan 238 peratus.

Baca seterusnya di Malay Mail Online http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/umno-made-significant-gains-among-chinese-facebook-users-report-says#F27gEFtDXsKRrB85.97

(Visited 4 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

59 comments

  1. CyTro Hulu Selangor

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/9TnAt1sgZf)

    Umno mendapat… https://t.co/2fvlsSB5oY

  2. CyTro Hulu Selangor

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/9TnAt1sgZf)

    Umno mendapat… https://t.co/yDZyLQfUIN

  3. CyTro Hulu Selangor

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/9TnAt1sgZf)

    Umno mendapat… https://t.co/vLl6i25ijk

  4. MNA

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/q7oTnjUpzV)

    Umno mendapat… https://t.co/9gBvbL6Ixu

  5. Al Reza

    mai pru 14 kena kencing ,pru13 dah tunjuk bukti,mcm2 bagi last2 kena kencing

  6. CyTro Hulu Selangor

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/9TnAt1sgZf)

    Umno mendapat… https://t.co/rMk8PJXGvo

  7. Kamaluddin 阿列克斯 தீன்

    Sokongan Facebook Cina Kepada Umno Naik Drastik, Kata Politweet (https://t.co/lY3I4Ch8vh)

    Umno mendapat… https://t.co/DVYZfgUSSj

  8. Hanafiah Mohamad Halil

    hahaha bnda2 mcm ni pn nk jd ‘kayu pengukur’ ke?jgn jd bangang la….pru13 dh ckup jd bukti.jgn mudah tertipu la.

  9. Harizul Hakim

    kalau cina sokong BN…kite tgk dpt ke rampas pulau pinang dr DAP

  10. Rosden Selamat

    Berhati2 dengan sokongan Cina. Sokongan hanya bermakna apabila undi masa pru.

  11. Eina Salina

    Setakat sokongan, undi belum tentu lagi..puak dap kuat menipu

  12. Eina Salina

    Setakat sokongan, undi belum tentu lagi..puak dap kuat menipu

  13. Eina Salina

    Setakat sokongan, undi belum tentu lagi..puak dap kuat menipu

  14. Danny Yusak

    Ok la tu…UMNO glamer gila. Cepat la PRU…hikhikhik

  15. Danny Yusak

    Ok la tu…UMNO glamer gila. Cepat la PRU…hikhikhik

  16. Danny Yusak

    Ok la tu…UMNO glamer gila. Cepat la PRU…hikhikhik

  17. Abd Mutalib

    Aku rasa cina komunis China ni.sikit lagi boleh mengundilah diorg tu

  18. Abd Mutalib

    Aku rasa cina komunis China ni.sikit lagi boleh mengundilah diorg tu

  19. Abd Mutalib

    Aku rasa cina komunis China ni.sikit lagi boleh mengundilah diorg tu

  20. Abd Mutalib

    Aku rasa cina komunis China ni.sikit lagi boleh mengundilah diorg tu

  21. Abd Mutalib

    Aku rasa cina komunis China ni.sikit lagi boleh mengundilah diorg tu

  22. Muhammad Ammin Abdullah

    Drama je tu min. PRU nanti dia org pangkah parti komunis juga

  23. Muhammad Ammin Abdullah

    Drama je tu min. PRU nanti dia org pangkah parti komunis juga

  24. Muhammad Ammin Abdullah

    Drama je tu min. PRU nanti dia org pangkah parti komunis juga

  25. Muhammad Ammin Abdullah

    Drama je tu min. PRU nanti dia org pangkah parti komunis juga

  26. Mohd Fetri Aziz Sheriff

    Purak2 tidak tahu.Yg menulis ni bangsa apa?? Apek tongsan aaa..haiiyaa..Jangan minyamal aaaa..

  27. Mohd Fetri Aziz Sheriff

    Purak2 tidak tahu.Yg menulis ni bangsa apa?? Apek tongsan aaa..haiiyaa..Jangan minyamal aaaa..

  28. Mohd Fetri Aziz Sheriff

    Purak2 tidak tahu.Yg menulis ni bangsa apa?? Apek tongsan aaa..haiiyaa..Jangan minyamal aaaa..

  29. Mohd Fetri Aziz Sheriff

    Purak2 tidak tahu.Yg menulis ni bangsa apa?? Apek tongsan aaa..haiiyaa..Jangan minyamal aaaa..

  30. Harm Ka

    Satu pulau tu org cina dah dirasuk dap. Org melayu dah kena halau keluar…yg ada melayu munafik fasik kroni DAPyahudi…mudah2an DAPlaknatullallah berjaya dihalau keluar..

  31. Harm Ka

    Satu pulau tu org cina dah dirasuk dap. Org melayu dah kena halau keluar…yg ada melayu munafik fasik kroni DAPyahudi…mudah2an DAPlaknatullallah berjaya dihalau keluar..

  32. Harm Ka

    Satu pulau tu org cina dah dirasuk dap. Org melayu dah kena halau keluar…yg ada melayu munafik fasik kroni DAPyahudi…mudah2an DAPlaknatullallah berjaya dihalau keluar..

  33. Jimmy Tong Yee Shen

    1 bandaraya kat China Tongshan dah ada penduduk yg lebih banyak drpd Malaysia.. senang je bayar Yuan 100,000 boleh settle

  34. Jimmy Tong Yee Shen

    1 bandaraya kat China Tongshan dah ada penduduk yg lebih banyak drpd Malaysia.. senang je bayar Yuan 100,000 boleh settle

  35. Jimmy Tong Yee Shen

    1 bandaraya kat China Tongshan dah ada penduduk yg lebih banyak drpd Malaysia.. senang je bayar Yuan 100,000 boleh settle

  36. Jimmy Tong Yee Shen

    1 bandaraya kat China Tongshan dah ada penduduk yg lebih banyak drpd Malaysia.. senang je bayar Yuan 100,000 boleh settle

  37. Yippo Parangga

    Itu yang bahaya…hati2 dengan drama

  38. Yippo Parangga

    Itu yang bahaya…hati2 dengan drama

  39. Maya Achah

    Jgn seronok sgt..
    Dgr guruh dilangit air di tempayan jgn dibuang..
    Esok2 melopong!

  40. Maya Achah

    Jgn seronok sgt..
    Dgr guruh dilangit air di tempayan jgn dibuang..
    Esok2 melopong!

  41. Maya Achah

    Jgn seronok sgt..
    Dgr guruh dilangit air di tempayan jgn dibuang..
    Esok2 melopong!

  42. Tuan Muda Rico Jimmy

    Jangan terlalu bangga dgn survey yang ntah apa2..

  43. Tuan Muda Rico Jimmy

    Jangan terlalu bangga dgn survey yang ntah apa2..

  44. Tuan Muda Rico Jimmy

    Jangan terlalu bangga dgn survey yang ntah apa2..

  45. Samsul Kumar

    buleh percayo ko nie….

  46. Samsul Kumar

    buleh percayo ko nie….

  47. Lazir Ron

    Diaorang la UNTONG… Kiri dapat kananpun dapat..

  48. S.Y. Chong

    Otak taik mom siapa tu?kikikiki
    .

  49. S.Y. Chong

    Otak taik mom siapa tu?kikikiki
    .

  50. S.Y. Chong

    Otak taik mom siapa tu?kikikiki
    .

  51. Fatimah Sidik

    Susah nk percaya sbb dh byk kali mrk ni berpura2 je. Nk percaya sokongan dia tggu SELEPAS Pru

  52. Fatimah Sidik

    Susah nk percaya sbb dh byk kali mrk ni berpura2 je. Nk percaya sokongan dia tggu SELEPAS Pru

  53. Atam Puchong Atam Puchong

    Bukan cina la tp komunis yg najibontot bela. Hahahaha

  54. Jaws Yusri

    Jgn terlalu selesa..jgn cpt puas hati sebelum sokongan terbukti…

  55. Megat Aminuddin Megat Wah

    Jangan percaya sangat. Puak2 ni berlakon saja. Tunjuk sokongan bermuka2 tetiba pangkah undi DAPigs. Contoh: Mana ada kawasan majoriti puak2 ni dimenangi oleh BN semasa PRU13.

  56. Mater Helmy

    Malas nak pecaya…malas nak baca, malas malas malas

  57. Faizal Maidin

    Bangsa ini bangsa talam 2 muka. Bila nak untung aje mereka undi party itu. Bila tak untung mereka pergi ke party lain.

  58. Aliem Cun

    Masok tong golek sendiri ka doooh

  59. Johadi Borhan

    Betul tu bro. Diaorg mcm lalang sentiasa nak untung. Politik cari makan maa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: