SportSG peruntuk $18 juta bantu gim, studio terjejas oleh sekatan terbaru COVID-19

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Polisi gadungan gunakan pelat palsu ditetapkan sebagai tersangka

dijerat dengan Pasal 263 KUHP tentang Pemalsuan Surat dengan...

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

SINGAPURA: SportSG akan memperuntukkan S$18 juta di bawah Pakej Daya Tahan Sukan bagi perniagaan dan individu bekerja sendiri yang terjejas oleh garis panduan COVID-19 yang terbaru, menurut SportSG dalam satu kenyataan media pada Selasa (11 Mei).

Ini selepas langkah-langkah diperketat lantas hanya kegiatan fizikal ringan dibenarkan untuk diteruskan di gim dan studio kecergasan.

“Langkah-langkah baru ini bertujuan membantu mengurangkan kos operasi bagi perniagaan yang terjejas dan menyokong individu bekerja sendiri yang terjejas sepanjang tempoh ini, memelihara keupayaan teras, dan juga memacu industri ini untuk menggalakkan warga Singapura agar kekal aktif,” menurut SportSG dalam satu kenyataan media.

Dana S$18 juta itu adalah sebahagian daripada tokokan S$25 juta kepada pakej tersebut yang diumumkan pada awal tahun ini. Keseluruhan jumlah dana sokongan COVID-19 di bawah pakej itu kini adalah S$75 juta.

Salah satu langkah yang bertujuan membantu mereka yang terjejas adalah geran operasi sukan dan riadah sebanyak S$7.7 juta.

Ini akan menyediakan sokongan tambahan kepada lebih daripada 500 entiti, secara khusus gim dan studio kecergasan, menurut SportSG.

Entiti yang layak akan menerima agihan sekali berjumlah antara S$5,000 hingga S$100,000 bagi tempoh tiga minggu itu. Jumlah sokongan yang diagihkan mengambil kira kos operasi seperti sewa dan gaji pekerja.

Selain itu, geran projek bagi individu bekerja sendiri, yang pertama kali diumumkan semasa perbahasan Jawatankuasa Perbekalan pada tahun in, akan menyaksikan kuantum geran dinaikkan daripada S$2.5 juta kepada S$7.5 juta. Ini bermakna ia dapat menyokong anggaran 300 projek, berbanding 100 sebelum ini, menurut SportSG.

Para pemohon geran yang berjaya boleh mendapatkan pendanaan sehingga S$25,000 bagi setiap projek.

S$2.8 juta juga diperuntukkan bagi dana sokongan individu bekerja sendiri dalam bidang sukan dan kecergasan, yang akan mengagihkan bantuan kewangan sekali sehingga S$400 bagi mereka yang layak dan hilang sekurang-kurangnya 50 peratus pendapatan sepanjang tempoh tiga minggu itu, tambah SportSG.

Para jurulatih sukan juga boleh memohon bagi geran elaun latihan pendidikan jurulatih berterusan, menurut SportSG.

“Langkah-langkah yang lebih tegas adalah perlu untuk membendung penularan COVID-19. Kami memahami kesannya terhadap industri sukan dan kecergasan yang memainkan peranan penting dalam menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan dalam kalangan rakyat Singapura,” kata ketua pegawai eksekutif SportSG Lim Teck Yin.

“Kami mendampingi para pemilik perniagaan dan karyawan dalam sektor-sektor ini untuk memahami dengan lebih baik cabaran yang mereka dihadapi.

“Kami menghasilkan langkah bantuan tambahan bagi membantu mereka mengharungi kesan sepanjang tempoh penutupan ini. Kami menggesa semua orang supaya bekerjasama dalam membendung penularan COVID-19.”

– CNA/HA/ha

BACA juga:

Leave a Reply