25.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 3, 2020

SPR dan JPN Kena Ambil Tindakan Mengikut Ordinan Darurat Sabotaj Permohonan Daftar Pemilih.

Suruhanjaya Pilihanraya

SPR kena mengambil tindakan tegas terhadap staff mereka yang berlaku khinat dalam masalah PR boleh didaftarkan sebagai pengundi.

Mengikut peemahaman saya yang tahu serba sedikit mengenai sistem database Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), setiap nombor kad pengenalan yang di masukkan dalam daftar baru akan di ‘match’kan dengan data daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan setiap no kad pengenalan boleh dimasukkan sekali sahaja dalam sistem. Tidak berlaku pertindihan.

Sekiranya tiada dalam rekod JPN maka nama tersebut tidak boleh terus dimasukkan dalam senarai permohonan. Menjadi kenusykilan bagaimana senarai pemohon menggunakan kad pengenalan Penduduk Tetap boleh di masukkan dalam senarai pemohon menjadi pengundi.

Selain SPR, JPN juga kena bertindak tegas dalam hal ini dan sekiranya perlu tahan mereka dibawat ordinan darurat. Tanpa kerjasana dari pihak JPN tidak mungkin berlaku penduduk bertaraf pemastautin tetap boleh didaftarkan sebagai pengundi. Pihak SPR dan JPN perlu mengadakan siasatan dalaman bagaimana boleh berlaku database penduduk tetap JPN boleh dibekalkan dalam sistem pendaftaran pemilih.

Harap ada pihak yang akan membuat laporan polis dan SPRM dalam perkara ini. Kerajaan jangan sesekali berlembut dalam perbuatan sabotaj seperti ini.  Staff didalam SPR/JPN ada dari pelbagai fahaman politik tetapi itu bukan persoalanya, perbuatan sabotaj kena diambil tindakan tanpa mengira apa fahaman politik orang itu.

Hishamuddin kena bertindak tegas jangan setakat bagi amaran!

 

Nama 1,597 pemastautin tetap dalam daftar pemilih – Pas

PETALING JAYA 3 Ogos – Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub mendakwa terdapat 1,597 nama pemastautin tetap dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan yang akan membolehkan golongan ini mengundi dalam pilihan raya nanti.

“Jika benar terdapat cubaan untuk mendaftarkan penduduk taraf pemastautin tetap sebagai pengundi, ini boleh dikira sebagai pengkhianatan kepada kedaulatan negara,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, Selangor dikesan mempunyai jumlah kes tertinggi iaitu 1,108, diikuti Johor 380, dan Kuala Lumpur 52 kes, manakala negeri-negeri lain mencatat di bawah 20 kes.

Salahuddin meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memanggil satu sidang khas Parlimen dalam bulan ini bagi membincangkan isu berkenaan yang dianggapnya sebagai serius.

“Jika tiada respons, kami akan pergi ke langkah seterusnya,” katanya

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...