30.4 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

SPR Minta Pemilih Semak Butiran Dari Sekarang

Seorang lelaki melayari laman daftar pemilih. Golongan pengkritik mempersendakan nama-nama pelik yang dipaparkan dalam daftar pemilih berkenaan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meminta semua yang telah berdaftar sebagai pemilih, terutama yang mendaftar pada suku pertama tahun ini, agar menyemak butiran mereka dengan SPR dari sekarang.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata semakan itu perlu bagi SPR membuat pindaan atau pembetulan jika ada kesilapan, sebelum pilihan raya umum ke-13 berlangsung.

“Jangan tunggu sehingga hari mengundi baru nak semak, ini akan menyukarkan kedua-dua pihak jika berlaku kesilapan dan sebagainya sebab kita tak tahu bila pilihan raya akan diadakan,” katanya kepada pemberita selepas sambutan Hari Inovasi dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang SPR 2011, di sini pada Isnin.

Sehubungan itu juga katanya SPR akan mengadakan kempen semakan daftar pemilih secara besar-besaran selama sebulan bermula 1 hingga 31 Jun ini di seluruh negara.

Beliau juga meminta 100,000 pemilih yang dikesan mempunyai alamat sama agar mengemas kini maklumat mereka dengan SPR bagi mengelak kesulitan apabila pilihan raya berlangsung kelak.

“Ini kerana segala butiran atau pindaan tidak boleh dibuat menerusi talian, SMS atau panggilan telefon kepada SPR, malah mengikut undang-undang SPR tidak ada hak untuk meminda alamat atau apa-apa butiran melainkan pemilih sahaja yang berhak membuat pertukaran dan pindaan tersebut,” katanya.

Beliau berkata pemilih yang ingin melakukan pindaan perlu mengisi Borang A dan pindaan yang dibuat sebelum suku kedua tahun ini berakhir akan dipamerkan pada minggu ketiga bulan Ogos nanti.

Mengenai poster pilihan raya, Abdul Aziz berkata SPR akan memutuskan sama ada mewajibkan parti politik yang bertanding meletakkan nama pencetak dan penerbit pada poster yang mempunyai slogan parti.

“Perkara ini akan diputuskan esok dalam mesyuarat panel SPR. Dulu kita tarik balik arahan tersebut,” katanya menjelaskan perkara tersebut hanya meliputi poster yang tidak dicetak dan poster berslogan.

Poster yang hanya memaparkan gambar calon dan nama kawasan yang ditandingi tidak termasuk dalam peraturan ini, katanya.

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan