23.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

Strategi baharu Mahathir jatuhkan PM

Setelah gagal menggunakan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Da­tuk Seri Najib Tun Razak, Tun Dr. Mahathir Mohamad didakwa menjadikan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebagai platform untuk melancarkan serangan baharu.

Pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin mendakwa, bekas Perdana Menteri itu cuba memastikan Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) antara TNB dan YTL Power International Bhd. (YTL Power), tidak akan diteruskan. Menurut Raja Petra, Dr. Mahathir seolah-olah mahu menunjukkan kepada Najib bahawa beliau masih mempunyai kuasa untuk membuat keputusan. “Dr. Mahathir mahu menjatuhkan air muka Najib secara terang-terangan,” katanya me­lalui laman blog tersebut (http://www.malaysia-today.net) semalam.

TNB dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia baru-baru ini menyatakan, syarikat utiliti itu sedang mengkaji untuk memulakan proses perundangan bagi membatalkan arahan Suruhanjaya Tenaga serta Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk meneruskan PPA dengan YTL Power. Jelas TNB, ia berkaitan arahan Suruhanjaya Tenaga kepada TNB pada 7 April lalu supaya menghapuskan syarat-syarat baharu yang mahu diperkenalkan di dalam PPA yang akan ditandatangani YTL Power. Raja Petra mendakwa, Dr. Mahathir berbuat demikian kerana beliau memerlukan pemangkin untuk mencetuskan konflik. “Dr. Mahathir berharap Najib akan dimalukan sekiranya TNB membawa kes ini ke mahkamah,” jelasnya.

Beliau turut mendakwa, Dr. Mahathir ingin ‘mengajar’ YTL Corporation Berhad (YTL) berikutan keengganan syarikat itu menyumbang dana bagi gerakan menjatuhkan Perdana Menteri. “Atas sebab itu, YTL perlu ditundukkan melainkan ia bersetuju untuk menyumbangkan sekurang-kurangnya RM200 juta kepada dana berkenaan,” katanya. Sementara itu, jurucakap TNB ketika dihubungi Utusan Malaysia memberitahu, pihak­nya enggan mengulas tentang dakwaan Raja Petra tersebut.

tnb ytl ipp mahathir

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan