23.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Sudah masanya bersama duduk semeja untungkan rakyat

Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar

Sudah tiba masanya UMNO dan PAS bersatu dalam terus memperjuangkan perkara yang berkepentingan kepada agama, bangsa dan negara.

“Umat Islam kini semakin longgar. Ini masanya untuk kita duduk semeja berbincang ketepikan perbalahan, buang perkara yang tidak menguntungkan rakyat,” kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki selepas ucapan perasmian oleh Perdana Menteri, Datuk Sei Mohd Naib Razak di Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015, di ibu negara, Khamis.

Menurutnya, perkara itu tidak mustahil dicapai kerana kedua-dua parti mempunyai banyak agenda perjuangan yang sama dan perbezaan ideologi politik tidak harus dijadikan penghalang dengan meletakkan kepentingan agama dan bangsa sebagai keutamaan.

“Cuma kita harapkan rakyat Malaysia banyak-banyak berdoa. Kita jangan harapkan yang luar biasa, tetapi sekarang ini kita lihat cahaya di hujung lorong nampaknya semakin terang,” katanya.

Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Mahfodz Mohamed juga turut melahirkan harapan agar ‘tali perpaduan’ yang dihulurkan Najib kepada PAS dapat dilaksanakan selari dengan syiar Islam.

Ao6wBNOdJo6KqYplO81dP9wm_kih0hg2p1SRfssJlkzB

Perkara itu katanya, harus diperhalusi dengan perbincangan berterusan antara kedua-dua pihak supaya ikatan itu dapat dijayakan demi kepentingan umat Islam di negara ini.

“Kalau nak tunjukkan Perdana Menteri ada kesungguhan, mesti ada tindakan susulan ini, …maknanya kalau betul ikhlas, tunjukkan pelaksanaan ucapannya.

“PAS belum buat apa-apa keputusan, cuma tok guru (Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang) dah nyatakan dari segi prinsipnya itu, kita kena dekatkan lagi hubungan berasaskan kepada ‘Tali Allah’,” katanya.

Veteran UMNO, Tan Sri Dr Mohd Ali Rustam pula menambah bahawa inisiatif perpaduan itu harus disambut bagi mengelak akibat yang mungkin menjadi lebih buruk, seperti apa yang berlaku di negara Timur Tengah di mana umat Islam berperang sesama sendiri.

Ini katanya kerana sikap berpecah-belah yang semakin menjadi-jadi dalam kalangan umat Islam di negara ini menyebabkan agama Islam kini sering menjadi bahan sendaan secara terbuka.

AgPZMQiKpmZEZFn0mNeeYU1wNRJoq49sc1psmR1xJfrD

“Mungkin semua dah sedar, jika kita berpecah kerana ideologi (politik), sedangkan agama menyeru kepada perpaduan, ramai yang ambil kesempatan, dan Islam nampak diperlekehkan, dan beberapa tahun kebelakangan ini sehingga nak azan pun tak kasi, kemudian Nabi dipersendakan, al-Quran dipijak.

“Jadi di sini, timbulnya kesedaran baharu, apa akan jadi sekiranya kita tak pegang pada tali Allah sebagai saudara dalam Islam, maka orang akan hina,” kata bekas Ketua Menteri Melaka itu.

ArGSngoejUKjlV3heZYcV9OQRC2cfBrUcIaWpaRxlV6p

Sebelum itu, Najib dalam ucapan perasmian seminar tiga hari itu mengingatkan hadirin mengenai seruan Islam agar umatnya mengutamakan perpaduan.

Najib juga pada 12 Dis. lalu sewaktu menutup Persidangan Agung UMNO telah menghulurkan ‘tali silaturrahim’ kepada PAS untuk sama-sama membina dan membangunkan negara ini mengikut syariat Islam sebenarnya.

 

Berita Berkaitan

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

#PRNSabah: Warisan kalah tetapi Shafie mungkin angkat sumpah sebagai KM esok

Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mungkin akan mengangkat sumpah sekali lagi esok berikutan kegagalan mana-mana parti menjadi dominan dalam Pilihan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan