26.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

SUK SELANGOR: KENAPA MEREKA TAKUT SANGAT ?

20101228-khusrin-mb

Pada bulan julai yang lepas Kerajaan Selangor pimpinan Khalid Ibrahim telah membawa satu usul di Dewan Undangan Negeri Selangor untuk melantik Adun BN sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negeri (PAC).

Pada masa itu, Adun BN menolak jawatan itu kerana ianya dibuat atas faktor politik. Walaupun Adun BN menolak, tetapi kerajaan Selangor bersungguh-sungguh juga untuk melantik Adun BN ke jawatan itu. Sini

Tolak punya tolak, mereka tak peduli, mereka nak lantik juga. Akhirnya mereka membawa usul itu ke persidangan Dun dan akhirnya diluluskan juga.

Setelah diluluskan di Dun, Adun BN tersebut masih menolak lagi jawatan berkenaan. Kemudian Speaker Dun Selangor beritahu, Adun BN tidak boleh menolak jawatan itu kerana keputusan melantiknya diputuskan oleh ahli-ahli dewan.

Pada masa pengundian dilakukan, adun-adun PKR,Pas dan DAP memberi sokongan padu kepada Adun BN. Manakala Adun-Adun BN yang lain membantah dan semasa undian dijalankan mereka menolaknya. Sini dan sini

Akhirnya Adun BN tewas di tangan kerajaan negeri. Beliau terpaksa menerima perlantikan itu. Sungguh luar biasa sokongan yang diberikan oleh kerajaan negeri pada masa itu. Mereka bermati-matian mahukan Adun BN memegang jawatan itu.

Selepas selesai perlantikan, maka bermulalah episod jual ubat di pihak kerajaan negeri.

Kata mereka,

Lantikan anggota pembangkang sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negeri (PAC) membuktikan Pakatan Rakyat tidak mengamalkan budaya politik kedurjanaan dan mampu bekerjasama dengan semua pihak hatta Barisan Nasional sekali pun demi kebaikan dan kesejahteraan negeri dan rakyat Selangor.

Sumber dan sambungannya: Klik di sini

Itu sikap dan kata-kata mereka lima bulan lepas.

Tetapi hari ini, lain sudah jadi.

Sekelip mata mereka berubah.

Semalam Ketua Setiausaha Negara mengumumkan perlantikan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru.

Tiba-tiba sahaja kerajaan negeri dan parti-parti mereka menjadi kelam kabut seperti kucing kehilangan anak.

Mereka membantah perlantikan itu. Tidak tahu dimana silapnya dan kenapa mereka takut sangat dengan Datuk Khusrin. Sedangkan beliau bukan ahli mana-mana parti. Beliau adalah seorang kakitangan kerajaan.

Jika Adun BN kamu boleh lantik dan mengatakan kamu bersikap terbuka, mengapa Datuk Khusrin seorang kakitangan kerajaan dan tidak mewakili mana-mana parti kamu bantah ?

Ayuh Khalid, tunjukkan sikap terbuka kamu seperti mana yang kamu laungkan selama dulu.

Kepada rakan-rakan sekalian, mereka cukup-cukup takut dengan perlantikan tersebut bukan kerana apa, tidak lain tidak bukan kerana Datuk Khusrin seorang yang komited dalam menjalankan tugas. Beliau jujur dan tidak suka pusing-pusing atau bersekongkol dengan perkara yang mungkar.

Jika Kerajaan Selangor yang ada pada hari ini benar-benar sebuah kerajaan yang telus dan bersih mereka tidak perlu takut dengan perlantikan itu. Ini tidak, kita boleh lihat mereka punya gelabah lain macam sebaik sahaja pengumuman dibuat oleh KSN. Seolah-olah ada sesuatu yang hendak disorokkan.

Khalid Ibrahim mengatakan beliau tidak pernah diberitahu tentang perlantikan itu. Bohong , percayalah cakap saya dia berbohong. Tiga bulan lepas lagi dia sudah tahu tentang perkara itu.

Sekarang dia cuba nak bermain wayang pula, kononnya dia tidak tahu.

Sekarang ini terimalah perlantikan Datuk Khusrin dengan dada yang terbuka sebagaimana kamu melantik Adun BN sebagai Pengerusi PAC. Sila tunjukan sikap kamu yang mampu bekerjasama dengan semua pihak hatta Barisan Nasional sekali pun.

Baca seterusnya di Ruang Bicara Faisal

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden Warisan beri alasan ini semua salah BN. Tahun 2019: Pertumbuhan ekonomi...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden Warisan beri alasan ini semua salah BN. Tahun 2019: Pertumbuhan ekonomi...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan