Thursday, June 24, 2021
POLITIKSultan Selangor Perjelas Tidak Terlibat Dalam Politik

Sultan Selangor Perjelas Tidak Terlibat Dalam Politik

sultan selangorSelangor akan menjadi negeri yang menghadapi perjuangan paling sengit menjelang pilihan raya umum akan datang.

Memandangkan hari pengundian semakin hampir, baginda Sultan mendapati dirinya menjadi mangsa dalam percubaan mengheret nama baginda ke medan politik.

Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah baginda sedih apabila baginda telah menjadi sasaran kumpulan dan individu yang sengaja memutar-belitkan kata-kata dan tindakan baginda dengan membayangkan sebahagiannya terarah kepada Umno.

“Mengapa beta? Beta tidak mendapat apa-apa manfaat dengan menyebelahi Umno, PKR atau mana-mana parti,” titah baginda. “Apa yang telah Umno berikan kepada beta?

“Mereka meletakkan jenama Umno kepada beta, buktikannya. Tunjukkan kepada beta bila beta cenderung untuk bersama dengan Umno. Jangan membuta tuli menuduh beta perkara yang beta tidak salah. Beta tidak mempunyai agenda politik.

“Sebagai ketua negeri, beta berada di atas politik. Mari kita sama-sama jelas tentang perkara ini,” titah baginda, lantang.

Sultan Sharafuddin bertitah, kini baginda menggunakan berhati-hati apabila memberikan ucapan, tetapi bertitah bahawa baginda akan bercakap mengenai isu-isu yang menjejaskan Islam dan kebajikan dan keharmonian rakyat.

Dalam satu wawancara dengan The Star, Sultan bertitah baginda akan kekal konsisten menentang penggunaan masjid untuk tujuan politik di Selangor, dengan bertitah: “Politik dan agama tidak sepatutnya dicampur.”

Baginda bertitah politik adalah di luar masjid. “Ini adalah tempat yang suci untuk mencari ketenangan rohani dan bukan untuk menyemai kebencian di kalangan saudara-saudara seseorang.”

Sultan juga mendedahkan terdapat cubaan oleh ahli-ahli politik tertentu untuk mengubah landskap di Shah Alam, ibu negeri Selangor.

“Terdapat satu langkah oleh wakil rakyat untuk menamakan Shah Alam sebagai Bandar Islamik Selangor. Kemudian, terdapat ahli-ahli politik lain cuba untuk mengharamkan pawagam di pusat beli-belah kerana mereka tidak bermoral, lupa bahawa kita hidup dalam sebuah negara yang berbilang kaum.

“Kemudian, ada wakil rakyat yang lain yang mencadangkan supaya gerbang dibina di Little India di Klang.

“Beta tidak suka apa-apa idea penjenamaan semula Shah Alam. Di kemudian hari, seseorang mungkin mahu Petaling Jaya diisytiharkan sebagai ‘China Town’ di Selangor.

“Kuala Lumpur adalah sebahagian daripada Selangor dan kita sudah mempunyai China Town di Petaling Street dan Little India di Brickfields, ini sudah cukup.

“Apa lagi seterusnya? Mengadakan ‘Little Bangladesh’ apabila orang lain mencadangkannya? Beta tidak suka rakyat dipisahkan mengikut kumpulan.”

Sultan Sharafuddin bertitah baginda terpaksa campur tangan di dalam kes-kes di mana gangguan ahli politik tertentu ‘menjejaskan keharmonian rakyat.

Sultan Sharafuddin bertitah demografi Shah Alam telah berubah secara drastik kerana pembangunan di Kuala Lumpur telah bertukar.

“Tugas utama beta ialah untuk menjaga rakyat beta,” titah baginda. “Beta tidak terkeluar daripada garisan dan beta tidak mahu nama beta disalahgunakan.”

Sultan bertitah baginda sentiasa mengalu-alukan maklum balas daripada rakyat, tetapi ini perlu disalurkan dengan sewajarnya.

“Rakyat beta boleh menulis kepada beta melalui istana,” Sultan bertitah.

“Jangan gunakan blog untuk menyebarkan kebencian terhadap beta. Jika beta telah melakukan kesalahan, beritahu beta, tetapi menggunakan saluran yang betul. “

Berkaitan:

Terkini

Popular

Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here