28 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 17, 2021

Sumbangan Lembu Oleh Syarikat Untuk Aidiladha Adalah Sedekah Bukan Korban : MB Pahang

Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata sumbangan lembu oleh institusi dan syarikat korporat sempena Aidiladha sebenar lebih sebagai sedekah dan bukannya korban kerana ibadah berkenaan menjurus kepada amalan individu.

“Institusi atau syarikat korporat tidak boleh melakukan korban tetapi kalau kakitangannya ingin melakukan korban, itu boleh,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM100,000 kepada Aman Palestin di sini hari ini.

Sumbangan oleh Yayasan Pahang dan anak syarikatnya, YP Plantation Holdings Sdn Bhd itu, diserahkan kepada Pengurus Aman Palestin Bhd Pahang, Muhamad Sabri Muda, untuk aktiviti pertubuhan itu dalam meringankan penderitaan rakyat Palestin.

Adnan berkata sumbangan oleh sesebuah syarikat bukanlah suatu ibadah korban sebaliknya lebih merupakan sedekah.

“Ibadah korban ini adalah bagi memperingati peristiwa ketaatan Nabi Ibrahim yang sanggup menyahut perintah Allah dan ia disunatkan kepada mereka yang mampu,” katanya.

Muhamad Sabri pula berkata sumbangan oleh Yayasan Pahang dan YP Plantation Holdings itu akan disalurkan terus kepada cawangan Aman Palestin di Gaza untuk membantu meringankan beban penduduk Palestin yang menderita akibat kekejaman rejim Zionis.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.