26.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Sumbangan Lembu Oleh Syarikat Untuk Aidiladha Adalah Sedekah Bukan Korban : MB Pahang

Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata sumbangan lembu oleh institusi dan syarikat korporat sempena Aidiladha sebenar lebih sebagai sedekah dan bukannya korban kerana ibadah berkenaan menjurus kepada amalan individu.

“Institusi atau syarikat korporat tidak boleh melakukan korban tetapi kalau kakitangannya ingin melakukan korban, itu boleh,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM100,000 kepada Aman Palestin di sini hari ini.

Sumbangan oleh Yayasan Pahang dan anak syarikatnya, YP Plantation Holdings Sdn Bhd itu, diserahkan kepada Pengurus Aman Palestin Bhd Pahang, Muhamad Sabri Muda, untuk aktiviti pertubuhan itu dalam meringankan penderitaan rakyat Palestin.

Adnan berkata sumbangan oleh sesebuah syarikat bukanlah suatu ibadah korban sebaliknya lebih merupakan sedekah.

“Ibadah korban ini adalah bagi memperingati peristiwa ketaatan Nabi Ibrahim yang sanggup menyahut perintah Allah dan ia disunatkan kepada mereka yang mampu,” katanya.

Muhamad Sabri pula berkata sumbangan oleh Yayasan Pahang dan YP Plantation Holdings itu akan disalurkan terus kepada cawangan Aman Palestin di Gaza untuk membantu meringankan beban penduduk Palestin yang menderita akibat kekejaman rejim Zionis.

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan