26.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 28, 2020

Syarikat Telekomunikasi Diminta Kenakan Kadar Internet Termurah Untuk Luar Bandar

Syarikat telekomunikasi tempatan akan diminta mengkaji kemungkinan mengadakan caj paling murah untuk perkhidmatan jalur lebar bagi pelanggan di luar bandar.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata langkah itu akan membolehkan penduduk luar bandar menikmati kemudahan Internet dengan kadar yang lebih murah daripada kadar sedia ada.


Ketika berucap pada perhimpunan bulanan kementerian itu di Kompleks Sultan Abdul Samad di sini hari ini, beliau juga minta warga kementerian itu supaya mempertingkatkan usaha memberi gambaran dan penerangan yang jelas mengenai beberapa usaha kerajaan termasuk Program Transformasi Kerajaan kepada rakyat.

Katanya program-program sentuhan rakyat seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) menunjukkan kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak amat prihatin dan sayang kepada rakyat.


“Program-program seperti BR1M ini adalah untuk meringankan beban rakyat dan patut diperjelaskan supaya rakyat betul-betul memahami hasrat kerajaan,” katanya.

Rais berkata walaupun telah lama dalam pentadbiran kerajaan, beliau belum pernah menyaksikan tahap usaha dan keprihatinan kerajaan seperti yang dilakukan oleh kerajaan sekarang.


Yang turut hadir pada perhimpunan itu ialah kedua-dua timbalan menteri penerangan komunikasi dan kebudayaan, Datuk Salang Gandum dan Datuk Maglin Dennis D’Cruz dan ketua setiausaha kementerian Datuk Seri Kamaruddin Siaraf.

Berita Berkaitan

Awie ‘budak ajaib’ wira Kuala Besut

BESUT  ― Meskipun hanyalah orang biasa, namun nama Mohamad Najmi Daud kini menjadi popular...

4 pengadil dilayang ‘kad merah’

Tiada ihsan ke atas pengadil yang gagal melaksanakan tugas dengan baik selepas empat pengadil...

Mcphee mahu tebus kekecewaan di Aragon

Pelumba Petronas Sprinta Racing John McPhee menyasarkan kedudukan podium pada dua perlumbaan berturut-turut iaitu...

[Video] Jaring gol tunggal perlawanan, Luqman syukur bantu KV Kortrijk menang

Pemain muda bola sepak negara Luqman Hakim Shamsudin bersyukur selepas berjaya menjaringkan gol tunggal...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan