31.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

Tak ada ikan naik pelantar Petronas…

ikan-naik-pelantar-tipuPetronas menafikan berlaku fenomena luar biasa berhampiran pelantarnya di perairan Terengganu kononnya pelbagai spesies hidupan laut timbul di permukaan laut dan melompat naik ke atas pelantar seperti yang tersebar luas di internet.

Pengurus Komunikasi dan Perhubungan Media Petronas Wilayah Pantai Timur, Zamri Mohamad berkata, siasatan pihaknya mendapati tidak wujud kejadian seumpama itu di pelantar milik Petronas iaitu Bekok A dan Bekok C, di Terengganu baru-baru ini.

Malah, jelasnya, berdasarkan maklum balas kakitangan yang bertugas di pelantar berkenaan sejurus dihubungi bagi mengesahkan fenomena yang didakwa berasaskan gambar dalam internet tersebut adalah tidak benar sama sekali.

“Saya sudah hubungi mereka (kakitangan Petronas) di pelantar, mereka sahkan keadaan di sana selamat dan dalam suasana aman damai.

“Tiada langsung gambaran seperti disiarkan dalam gambar yang kini tersebar luas di internet, dakwaan itu palsu,” katanya.

Zamri berkata, adalah sukar untuk membolehkan kehidupan laut termasuk ikan lumba-lumba melompat naik ke atas pelantar memandangkan jarak antara permukaan laut dengan dek pelantar bersamaan ketinggian tiga tingkat bangunan.

Kata beliau, sehingga kini pihaknya masih menjalankan siasatan mengenai motif sebenar gambar itu dimuat naik di dalam internet.

“Setakat ini kita tak tahu siapa yang bertanggungjawab merakam gambar itu dan memuat naik dalam internet dan apa tujuan dia buat begitu sedangkan semua dakwaan dibuat adalah tidak benar,” jelasnya.

Beliau tidak menolak kemungkinan gambar tersebut dirakamkan di tempat lain atau menggunakan teknik superimpose bertujuan menimbulkan kekeliruan dalam kalangan orang ramai.

Semalam, gambar tersebut mula disiarkan di dalam satu laman blog sebelum tersebar luas menerusi internet mengenai pelbagai spesies kehidupan laut melompat-lompat di permukaan laut serta dakwaan ikan naik ke atas pelantar di perairan Terengganu dekat Kemaman.

Keterangan gambar itu antaranya menyebut: “Pelantar minyak di perairan Terengganu… ikan lumba2.. ketam dan segala jenis haiwan laut berlompatan lari ke darat… sampai pekerja pelantar melaungkan azan… jaga2.”

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...