34.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 25, 2021

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di mana-mana bahagian dalam negara ini sekarang.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, keputusan itu dibuat Agong selepas berbincang dengan raja-raja Melayu dan melihat situasi semasa di dalam negara.

“Sultan Abdullah merasakan kerajaan sekarang berjaya menangani wabak ini dengan baik dan berkesan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, ketika menghadap Sultan Abdullah di Kuantan Jumaat lalu, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin memohon Agong mengisytiharkan darurat di bawah Perkara 150(1) dan 150(2) Perlembagaan Persekutuan untuk memerangi Covid-19.

Tetapi, katanya, Agong percaya dengan keupayaan kerajaan pimpinan Muhyiddin melaksanakan dasar dan penguatkuasaan bagi membendung penularan Covid-19.

Beliau berkata, Agong mengingatkan ahli politik berhenti berpolitik bagi mengelakkan kestabilan negara terjejas.

“Sultan Abdullah turut berpendapat tiada perlunya ahli-ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh mengganggu gugat kestabilan Kerajaan sedia ada.”

Katanya, Sultan Abdullah turut menegaskan Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 Nov ini amat penting kepada rakyat dalam menangani Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“Justeru, peruntukan kewangan amat diperlukan petugas barisan depan bagi melancarkan tugas dan tanggungjawab mereka.

“Baginda menyeru seluruh rakyat, tanpa mengira latar belakang dan khususnya fahaman politik, mengetepikan segala perbezaan dan perbalahan.

“Bersatu padu dan bersatu hati memainkan peranan masing-masing dalam membantu kerajaan dan pihak berkuasa membendung Covid-19 demi keselamatan diri dan kesejahteraan negara yang kita cintai,” katanya yang yakin dengan semangat perpaduan dan juang tinggi rakyat.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.