Kedua-dua pemilik Synergy Promenade, syarikat yang didakwa telah merampas tanah RM270mil dari FELDA melalui Felda Investment Corp (FIC), ialah Noraini Soltan dan adiknya, Rahman Soltan.

Noraini Soltan adalah seorang usahawan terkenal yang mendapat pembiayaan dan dilatih oleh PNB untuk memulakan syarikat plastik bernama Spiro Plastics pada tahun 1992 semasa Tun Ismail Mohd Ali adalah pengerusi PNB. Tun ismail Ali adalah saudara ipar Tun Mahathir.

Dengan bantuan PNB, syarikat itu telah berkembang selama bertahun-tahun menjadikan Noraini terkenal sebagai Vendor Proton.

Malah, dia sering mengambil peranan sebagai  pengerusi  penganjur kepada beberapa majlis anjuran Persatuan Vendor Proton (PVA):

http://protonvendors.com/html/news_events_details.aspx?NID=MlTIerxzjfSn4HQUF1TZKg==&GPID=PsO7gq8Qk7IcD9g1KsiCvA==&PID=kNO%20AF1TGEuZh3EzBIUPWw==

Mahathir adalah akrab dengab  PVA dan kerap memberikan ucapan didalam majlis persatuan itu.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2010/12/10/dr-m-tells-proton-vendors-to-produce-components-for-electric-cars/

Anaknya, Mukhriz juga mempunyai pelbagai kaitan dengan Noraini Soltan

http://mukhrizdaretochange.blogspot.my/2011/06/officiating-perodua-design-engineering.html

Seorang agi yang mendaoat perhatian ialah Zahid Mat Arip, yang merupakan ahli jawatankuasa PERKASA dan kini merupakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti, Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Beliau adalah pembantu khas Tan Sri Isa semasa perjanjian tanah Semarak dalam tahun 2014 dan sebelum ini di reman oleh SPRM beberapa bulan lalu kerana peranannya dalam pembelian sebuah Hotel di Kuching dengan harga yang lebih tinggi oleh Felda Investment Corp.

Oleh itu, orang-orang PRIBUMI yang kini cuba mengaitkan saudara dan adik Soltan kepada pemimpin kerajaan sekarang perlu sedar bahawa hubungan mereka dengan Mahathir, keluarganya dan partinya lebih akrab.

LSS.

*********

Rujukan:

https://tinyurl.com/y9vgxm6j

59 KOMEN

  1. ??????…..Aku dah agak dah.. By end of the day, didalam keadaan termengah mengah n desperado UMNO akan menuding jari kat PPBM untuk menyelamatkan lehernya.. Unless you have concrete proof, then come out with it… Otherwise stop barking…..

  2. Eleh… Jafri Idris…kau jgn nak mengata aku.. Apa hal 1MDB, 2.6billion,fgv,fic,sekarang scandal tanah felda yg UMNO nak kenenkan kat PPBM… GST umrah, IMAMS yg mane konon2 ade yg Najib TAK TAHU… tu baru skit… Apse cerita… Fakta bukan auta

  3. Eh.. Pebenda kau ni…negara bayar hutang 1 MDB RM50 billion kau tak melalak pulak. Mane banyak… RM50 billion ke RM30 billion.. Matematik siapa yg lagi teruk ? Mai habaq skit. .??????..

  4. ??????……kesempitan minda kau memang take dapat disangkal…. Kau ingat rakyat bodoh n mudah tipah tertipu mcm kau? Dari Hari pertama news ni displash Kate BH rakyat dah boleh menghidu permainan UMNO…. Najib Tak tau konon2…. ??????..

  5. mana sumber kau? piji sotong..bagi bukti dont just put a number..bila kita bayar hutang MDB? at least the forex scandal ada RCI kumpul bukti sampai madey tercirit..1MDB kata DOJ nak saman last2 no case..kesian bodoh tak berhenti ..

  6. Dah agak dah anjing bunga nie akan cakap negara yg bayar hutang 1MDB….
    Betullah negara kerugian “a loss” duit lesaplah itu sebab dijudikan konon2 melabur dlm mata wang sedangkan pada masa itu dunia tengah ekonomi gawat.Songlap sebenarnya….

  7. Ned Salleh , rakyat tak bodoh … Jenis macam ko ni lah yang senang sangat pembangkang auta … Lepas tu mengekor terus tanpa pikir panjang … Tak ke bodoh namanya ?

  8. Mana admin…? Udah2 la dok jadi pencacai2 pemimpin2 yg rakus dan tamak, satu persatu kepincangan pentadbiran umno/BN Allah SWT tunjukan… Tetapi masih ada juga sanggup menjadi balaci…

  9. Dahsyat…. Meriahnya page ni… Alhamdulillah… Aku ade tapi tadi line slow..
    Pertamanya… Tentu la negara yg bayar RM50billion hutang 1MDB tu walau dlm bentuk apa pun… Aku dengar hutang IPIC pun negara dah langsaikan juga… Tak pasal2 negara menangkuk hutang n rakyat menanggung beban.. . peruntukkan bayar hutang budget 2018 pun 30 billion… Nak bayar hutang apa lagi agaknya negara ni..
    Aku ni memang specie berbeza …tak reti meroyan n merapu dari kau orang… Text berdasarkan dari fakta.. Yang meludah ke langit tu…. Tak perlu aku buat… Tang songlap TU…. Ye ke… 2.6 billion songlap? Tanah felda ni songlap ? GST umrah/ IMAMS tu apa. FGV/FIC scandal tu apa….

  10. X termasuk guna duit negara utk selamatkan anak dia yg kerugian smpai nk bunuh diri.. ??
    BTW, hanya org yg patah hati berduka lara sj yg sanggup bersekongkol dgn pembangkang.. Semuanya hanya lah utk kepentingan peribadi (bknnya utk rakyat).. PITY!

  11. …sampai sekarang dok ulang 1MDB ..dan sampai sekarang tak dpt dakwa Najib walaupun guna DOJ dan Sarawak Reports..modal IMAM tu lagi nmpk bodoh..sebaik PM tau IMAM tu dianggotai non-muslim dan ada keraguan terus PM suruh cancelled…at least tak berlaku…madey pula bila kena siasat pasal forex terus tak tahu,tak ingat,terlepas pandang…22 tahun terus bodoh…

  12. Bila anak Najib buat X-rated movie dgn berpuluhan juta , Yb sorang lagi jadi overnight millionaire, malahan nobody questions d riches of Najib n menteri2 UMNO… Oh.. Kekayaan mereka turun dari langit ..???????…
    Mane anak Najib tak nampak batang hidung… Best buddy dia Jho Lo mane..
    What a load of crap… Orang yg berduka lara…. Bersekongkol dgn pembangkang ???????…Alhamdulillah …aku tengok Tun M, DS Muhyiddin, Mokhriz happy he… Yg risau Najib kot…. Sbb UMNO dilanda banyak sangat scandal …Oh my…….

  13. Jafri Idris….selagi Najib PM, memang issue 1MDB tak dapat jawaban… Buat2 bodoh pulak.. Apa modal IMAM…. In d first place why was it passed in parliament …dah batal nasib baik… Sepatutnya isu GST dikenakan kpd umrah tak timbul langsung… Kata UMNO pejuang Agana… Keraguan my foot…
    What is 32 billion compared to RM50billion dibayar untuk hutang 1MDB….

  14. Btul bos.. Allah dh tunjuk sape madey sbnrnya.. sbgaimna Allah tunjuk kpd rakyat kehilngan tnh felda terlebih byr n mara kerugian mas.nfc 160b cuma kamu jerr yg cuba sorokn.. mncari helah kononnya kelemah urus tadbir..

  15. Ada saja fakta tuk memusing cerita..dh dulu ISA jd MB N9, kena tangkap keje mader gak..pastu songlap kat Felda pun agaknye mader gak..pastu kes x abis lg dn tgh siasat Najib selamatkan jd pengerusi SPAD..Najib terbaik lah…klu dh kaki songlap pun ko x nampak..ibarat kucing dia x makan ikan dia ttp akan hidu..


TINGGALKAN KOMENTAR

Masukkan komentar anda
Sila masukkan nama anda