24.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Tanah mendap sebesar kawah di Seri Kembangan akibat banjir

Samsudin (tengah) menunjukkan hakisan tanah yang mendap sehingga membentuk kawah besar.

Jemaah surau al-Yaqeen di pangsapuri Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dekat sini terkejut mendapati mendapan tanah berlaku di surau berkenaan yang pada mulanya hanya sebesar ‘kuali’ merebak dan terhakis sehingga membentuk seperti sebuah kawah besar, petang kelmarin.

Difahamkan, hakisan dan mendapan berlaku ketika banjir besar melanda beberapa kawasan termasuk Seri Kembangan, Seri Serdang, Desa Serdang dan juga Serdang Jaya, lewat petang Selasa lalu.

Ketua Projek Pembinaan surau, Kapten (B) Samsudin Daud berkata, kejadian disedari jemaah kira-kira jam 6 petang Selasa lalu apabila melihat tanah jerlus di kawasan pekarangan surau yang menempatkan sebuah tangki septik.

Katanya, beliau hanya menyedari kejadian hakisan tanah menjadi semakin besar ketika hendak menunaikan solat Subuh pada keesokan harinya.

Samsudin berkata, beliau terkejut apabila lubang mendapan yang dimaklumkan jemaah pada mulanya hanya bersaiz 0.3 meter merebak dan terus terhakis dengan kedalaman lebih satu meter.

“Ketika mengunjungi surau untuk solat Subuh keesokannya (Rabu) saya dapati lubang mendap sudah semakin membesar dan pergerakan tanah masih berlaku.

“Ia membentuk seperti kawah besar dengan saiz diameter hampir dua meter,” katanya pihaknya terus menghubungi kontraktor pembinaan surau sebaik kejadian berlaku.

Menurutnya, pihaknya sudah meminta kontraktor untuk membaik pulih tanah yang terhakis di kawasan surau yang baru siap dibina pada Ogos tahun lalu.

Katanya, kawasan kejadian dan tandas terpaksa ditutup sehingga kerja baik pulih selesai dijalankan pihak kontraktor.

Beliau berkata, pihak surau juga sudah menghubungi Tenaga Nasional Berhad (TNB) meminta pihak itu mengalihkan tiang elektrik yang berada hampir tempat kejadian ke tempat lain lebih selamat.

“Selain tanah jerlus di kawasan surau, turut mengalami hakisan dan runtuhan adalah bahagian longkang berhampiran tandas dewan Persatuan Penduduk yang terletak selang sebuah gerai bersebelahan surau,” katanya.

Berkenaan hal itu, Samsudin berkata, pihaknya sudah membuat aduan kepada Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) melalui Jawatankuasa Penduduk (JKP).Menurutnya, pihak surau memerlukan bantuan kewangan sebanyak RM20,000 daripada pihak-pihak berkenaan untuk menyambung saluran najis dari tandas sehingga ke loji kumbahan Indah Water Konsortium (IWK).

“Sekarang ini sisa kumbahan disalurkan ke tangki septik di mana lokasi runtuhan tanah berlaku, kalau boleh kita minta kerajaan bantu untuk membuat saluran kumbahan dari tandas dan ke loji IWK,” katanya.


Berita Berkaitan

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,355PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan