Tanah Runtuh Tanjung Bungah: DAP Diminta Berhenti Salahkan Putrajaya

Kerajaan Pulau Pinang serta pimpinan DAP diminta berhenti mempolitikkan kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah apabila melakukan cubaan  menuding jari terhadap Kerajaan Persekutuan bagi menutup kelemahan mereka.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata kementeriannya memandang serius kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zaril Khir Johari yang memberi gambaran kepada umum bahawa Putrajaya harus bertanggungjawab sepenuhnya dalam tragedi yang mengorbankan 11 pekerja tapak binaan.

Justeru, beliau juga menafikan dakwaan wakil rakyat DAP itu bahawa kerajaan sengaja tidak memberi maklumat tepat sebelum projek tersebut dijalankan.

“Dakwaan oleh Zaril itu adalah bertentangan, jabatan-jabatan kerajaan tidak mengamalkan piawaian mudah terutamanya apabila ia berkaitan dengan keselamatan awam.

“Sebenarnya pihak saya kagum dengan perhatian Zaril dan kerajaan negeri yang sedang mengubah tragedi ini menjadi platform untuk menyerang Kerajaan Persekutuan dan penjawat awam yang hanya melakukan tanggungjawab mereka,” katanya dalam satu kenyataan, Ahad.

Tragedi 21 Oktober itu dikatakan memberi tamparan hebat kepada Kerajaan Pulau Pinang diketuai DAP yang rakus membangunkan negeri itu tanpa menghiraukan kesan ekosistem alam semulajadi.

Jelasnya, kejadian tanah runtuh yang meranapkan projek perumahan mampu milik setinggi 50 tingkat itu tidak pernah mendapat sokongan daripada kementeriannya.

“Pertama, kami ingin menjelaskan bahawa Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar hanyalah memberikan fakta dengan merujuk kepada penolakan kebenaran untuk memulakan perancangan projek oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS),” kata Wan Junaidi.

Tambahnya lagi, JAS sudah mempertimbangkan faktor persekitaran ketika membuat keputusan berkaitan dengan sebarang jenis pembangunan yang dicadangkan kerajaan negeri

“Faktor alam sekitar yang diambil kira juga termasuk jarak dari mencemarkan sumber sebagai langkah perlindungan bagi penduduk masa depan.

“Kehilangan nyawa  dapat dielakkan sekiranya kerajaan negeri mematuhi nasihat agensi-agensi yang berkaitan dan peraturan dan garis panduan yang ditetapkan,” kata Wan Junaidi lagi.

 

Berkaitan