30.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 13, 2021

Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Semua Mayat Dijumpai

GEORGE TOWN: Kesemua 11 mangsa yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di tapak projek pembinaan perumahan mampu milik di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah di sini telah dijumpai.

Dua mayat terakhir seorang warga Bangladesh, Muhammad Monirul Islam dan warga tempatan Yuan Kouk Wern, 27, ditemukan pagi Isnin.

Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Farizan Darus berkata proses mengeluarkan mayat Muhammad Monirul tidak mengambil masa lama ekoran keadaan persekitaran yang mudah.

Bagaimanapun katanya proses mengeluarkan mayat terakhir yang juga rakyat tempatan mungkin mengambil sedikit masa kerana mangsa dihempap jeriji besi.

“Mayat ke-11 yang merupakan rakyat tempatan dan terakhir dijangka dapat dikeluarkan sebelum tengah hari ini (Isnin),” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian, di sini hari ini.

Hingga kini, sebanyak 10 mayat telah dibawa keluar dari kawasan runtuhan iaitu tiga warga Myanmar, Yunus Nazir Huson, Muhammad Elyas Mustak dan Rahmatullah Mohd Sidiq; empat warga Bangladesh Hossen Mia, Nur Alam, Rahaman Abdur dan Muhammad Monirul; dua warga Indonesia Hosrin Sharif dan Erwin Salis serta seorang rakyat Pakistan Raza Ali.

Ketika kejadian pada 8.57 pagi Sabtu, kesemua 11 mereka sedang bekerja di bahagian bawah bangunan yang sedang dibina itu apabila tanah lereng bukit itu runtuh dan menimbus mereka.

Difahamkan kerja-kerja yang sedang dijalankan ialah pembinaan struktur tingkat bawah tanahbangunan 50 tingkat projek milik syarikat swasta itu.

 

Berita Berkaitan

Komen

  1. Yang bersalah ialah LGE. BN telah memilih utk berhati-hati dgn pembangunan Penang bagi satu tempoh yg lama. Keghairahan menghimpun kamsen dari setiap projek melalui penjualan tanah tergesa-gesa bagi menghimpun kekayaan peribadi. Itulah akibatnya. Rakyat penang kan hebat boleh terima kematian sebab kamsen utk LGE pemimpin agung Msia, kan lebih bernilai.
    Kerja tanah dikawasan itu pun tak mendapat kelulusan dari jabatan bertanggung jawab. Bila jabatan itu tidak meluluskannya, mesti.mereka telah mengandaikan apa kemungkinan boleh berlaku. Tetapi kerja pembinaan tetap mahu diteruskan. Atas arahan dan kuasa siapa ya??

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.