Apabila NGO-NGO Pulau Pinang dan Ambiga dalam kapasitinya sebagai pengerusi HAKAM telah mengecam negeri ini kerana banyak pembangunan di bahagian bukit dan memberi amaran tentang bahaya itu, Lim Guan Eng berkata pembangunan tersebut telah diluluskan oleh pentadbiran BN sebelum ini dan beliau tidak meluluskan sebarang pembangunan sedemikian

Kemudiannya, Guan Eng menegaskan bahawa NGO “telah jatuh ke dalam perangkap maklumat tidak tepat yang dibuat oleh BN dan beberapa media yang anti-kerajaan.”

Tidak puas hati, NGO-NGO ini mendapatkan bukti bahawa projek-projek tersebut telah diluluskan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang sejak tahun 2008. – menyatakan bahawa kerajaan DAP Pulau Pinang telah meluluskan 55 blok pembangunan bangunan tinggi di kawasan bukit yang sempit antara tahun 2008 dan 2015.

Ambiga juga menulis satu kenyataan terbuka pada Februari 2016 kepada Eng bahawa NGO telah membuktikan bahawa:

“We have been vindicated, NGO tells Guan Eng”
https://www.malaysiakini.com/letters/330230

Guan Eng tidak menjawab surat ini dan berdiam diri.

Sudah tentu, sebagai orang ang tidak penting kerana bukan dariAhli Parlimen atau Timbalan Menteri, kerajaan negeri tidak peduli dengan NGO tersebut dan meneruskan memberi lebih banyak kelulusan projek kerana mereka memerlukan wang untuk membiayai projek-projek mega dan membiayai peningkatan 500% perbelanjaan negeri.

Projek Tanjung Bungah dimana berlaku kejadian tanah runtuh pada hari ini telah diluluskan pada akhir 2016 dan awal tahun ini – beberapa bulan selepas Ambiga dan NGO menyatakan kebimbangan mereka.

Untuk membuat keadaan lebih teruk, penduduk dan YB DAP bagi kawasan tersebut telah memberi amaran khusus mengenai projek ini pada awal tahun ini:
http://www.thestar.com.my/metro/community/2017/05/22/residents-halt-highrise-plan-condo-folk-fear-upcoming-hillside-project-may-cause-erosion-and-floods/

Kita sekarang kena menunggu alasan Kerajaan DAP Pulau Pinang. Yang tidak dapat dinafikan akan termasuk salah satu atau kesemua yang berikut:
1) Kehendak Tuhan. Tidak ada bukit-bukit makatidak ada tanah runtuh.
2) Salah Kerajaan Persekutuan dibawah Barisan Nasional.
3) Salah Kerajaan BN Pulau Pinang yang sebelum Salah sebelum ini sejak 10 tahun yang lalu

27 KOMEN

  1. Pelik.pembangkang Malaysia tak sama dgn pembangkang negara2 barat.pembangkang negara barat bersuara untuk kesejhteraan rakyat….di Malaysia pihak pembangkang hanya pandai memporak peranda je…

  2. Pelik.pembangkang Malaysia tak sama dgn pembangkang negara2 barat.pembangkang negara barat bersuara untuk kesejhteraan rakyat….di Malaysia pihak pembangkang hanya pandai memporak peranda je…

  3. Apa lagi UMNOlah yg akan di salahkan kerana tak beri peruntukan utk menghalang tanah runtuh.. Ini tokong hidup boleh beri beribu alasan berbanding tokong mati ..

  4. Terkini, taktik Azmin Ali boneka DAP dan DAP. Puak Cina control ekonomi di Malaysia sepertimana yg rakyat tahu. Melalui ini, puak cina akan memberi Azmin Ali atau MB boneka mereka nama yg baik dgn menolong Azmin dgn ekonomi Selangor. Yg jelas, Azmin & MB lain harus mendengar arahan puak cina evangelist, communist, yahudi ni. Jika PAS atau BN mengambil negeri Selangor, puak ni akan sabotaj ekonomi Selangor atau mana2 negeri di Malaysia dan akan mula menyalahkan pimpinan PAS atau BN. Ini satu lagi taktik halus Puak yahudi ini. Dengan taktik ini dan bantuan dari PAP, mereka akan teruskan dgn agenda mereka.


TINGGALKAN KOMENTAR

Masukkan komentar anda
Sila masukkan nama anda