26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, March 1, 2021

Telefon bimbit penumpang akan beri petunjuk kejadian sebenar #MH370 ?

MH370-cellphone

Jika Pesawat Penerbangan Malaysia MH370 ditemui, bolehkah mesej teks, video, dan maklumat secara elektronik yang tersimpan diperolehi  semula dari telefon bimbit penumpang atau peranti digital yang lain membantu mendedahkan kejadian sebenar yang berlaku kepada pesawat malang MH370 ?

Rakan Kongsi, dan pengasas bersama Makmal Forensik Komputer  4Discovery di Chicago, Chad Gough, memberikan jawapan kepada persoalan beserta demo aperalatan canggih yang digunakan untuk mendapatkan semula informasi dari peranti mudah milik firma tersebut yang digunakan untuk tujuan forensik.

“Sudah tentu, data boleh diperolehi semula,” menurut Gough.

“Yang penting adalah mencari peranti dan dikendalikan dengan betul dengan memastikan, sebagai contoh, telefon yang ditemui dikekalkan dalam larutan berasaskan air bagi memelihara cip peranti,” tambah Gough.

“Walaupun telefon musnah, maklumat berharga boleh diperolehi dari peranti secara forensik.”

Apa yang boleh didapati? Deraf mesej teks draf yang tidak dapat dihantar, e-mel, video dan foto yang diambil penumpang pada saat yang membawa kepada kehilangan pesawat MH370, menurut Gough .

Data forensik yang di ambil dari telefon bimbit penumpang mampu memberikan petunjuk paling diyakini dalam merungkai misteri saat akhir pesawat MH370. Tidak seperti isyarat satelit yang hanya mampu memberikan isyarat ‘ping’ untuk menganggar kedudukan terakhir pesawat.

“Bukti digital yang di perolehi peranti mudah alih memainkan peranan yang kritikal dalam pelbagai kes” tambah Jeffrey Hartman

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.